Constantin pregătește schimbări în ANSVSA: I-am cerut șefului o evaluare a întregului personal
Ministrul Agriculturiii, Daniel Constantin, a declarat joi, într-o conferință de presă, că i-a cerut vicepreședintelui ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, să facă o evaluare a angajaților instituției, după ce acesta din urmă a spus că sunt verificați, în prezent, șapte angajați.
Daniel Constantin a participat joi, alături de vicepreședintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu, care asigură interimatul la conducerea instituției, la conferința în care au fost anunțate rezultatele acțiunii întreprinse de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în vederea determinării conținutului de aflatoxină M1 din lapte, dar și ale altor verificări derulate recent.
În cadrul conferinței, Mănăstireanu a spus că sunt cercetați mai mulți angajați ai ANSVSA, de la inspectorul de la DSVSA Ilfov care nu a respectat sechestrul pus pe perele din Turcia contaminate cu pesticide și a trimis peste 300 de kilograme spre comercializare, acesta fiind deja într-o anchetă penală, la alți angajați care, în timpul anchetelor, au furnizat date de pe Sistemul Rapid de Alertă, care ar fi putut împiedica ducerea la bun sfârșit a anchetei și „au indus o stare de nesiguranță și au creat panică în rândul populației”.
Mănăstireanu a precizat că sunt vizați patru angajați cu atribuții de conducere și trei inspectori și că au fost semnate deja ordinele de retragere a atribuțiilor de conducere în cazul celor vizați. El a mai spus că numele acestor angajați vor fi date la finalizarea anchetei.
Întrebat dacă există posibilitatea unor verificări în rândul angajaților ANSVSA, Daniel Constantin a indicat „o mare probabilitate” ca acest lucru să se întâmple.
„L-am rugat pe domnul președinte Vlad Mănăstireanu, Autoritatea (ANSVSA – n.r.) nu este în subordinea mea, dar cred că are aceleași intenții, ca în cel mai scurt timp să facă o evaluare a întregului personal din Autoritatea Națională Sanitară Veterinară. Cred că sunt foarte multe nereguli, care ar putea să iasă la suprafață, foarte multe lucruri, care poate au generat și această situație în care ne aflăm astăzi”, a declarat ministrul Agriculturii.
Întrebat dacă se dispune inclusiv ca cei care au rude cu afaceri în domeniu să nu se poată angaja la ANSVSA, Constantin a răspuns că acesta este „un element de detaliu”, care va fi discutat.
Cu același prilej, ministrul Agriculturii a spus că, în opinia lui, legislația în domeniu nu este suficient de aspră și că a convenit cu șeful ANSVSA ca aceasta să fie schimbată.
Daniel Constantin a dat exemplu societatea din Ploiești care se face vinovată de fraudă comercială după ce a substituit în mititei carnea de vită cu carne de cal, spunând că directorul acesteia „mâine poate înființa o altă firmă”.
Tot joi, șeful ANSVSA a declarat, pentru MEDIAFAX, că Mihai Terecoasă, care era detașat la conducerea DSVSA Prahova, nu mai este director al instituției, rămânând însă angajat în sistem.
Fostul director al DSVSA Prahova declara marți, pentru MEDIAFAX, că analizele de laborator făcute de Direcția Sanitară Veterinară București pe micii produși de o firmă din Ploiești și vânduți într-un supermarket din Capitală au confirmat suspiciunile privind prezența cărnii de cal în locul cărnii de vită. Terecoasă preciza atunci că DSVSA Prahova a amendat producătorul din Ploiești cu 30.000 de lei pentru substituirea cărnii. Șeful DSVSA Prahova mai spunea că se așteaptă rezultatele altor trei analize de laborator, prelevate de la mici produși de aceeași firmă, în condițiile în care respectiva societate comercială a distribuit printr-un lanț de supermarketuri aproape 2.000 de caserole cu mici în 36 de județe.
În aceeași zi, ANSVSA preciza că declarațiile directorului DSVSA Prahova nu sunt susținute de rezultatele buletinelor de confirmare, întrucât nu au fost încheiate verificările privind suspiciunea substituirii cărnii de vită cu cea de cal în carne tocată pentru mici, analizele urmând să fie finalizate joi
„Menționăm că respectiva persoană nu a fost autorizată să facă declarații în acest sens”, mai arăta ANSVSA, într-un comunicat de presă.
Joi, în cadrul unei conferințe de presă, Vladimir Mănăstireanu a anunțat că a fost confirmată suspiciunea substituirii cărnii de vită cu cea de cal în carnea tocată pentru mici, fiind vorba despre o fraudă comercială, iar unitatea procesatoare, SC Nicolin din Ploiești, a fost amendată cu 30.000 de lei.
Alerta în cazul cărnii de cal din mici a fost finalizată pe 18 martie, rezultatele indicând că, din cele 1.920 de caserole a câte 800 de grame, distribuite în 36 de județe, au fost vândute 1.358 de bucăți, restul de 562 fiind sechestrate și distruse, potrivit ANSVSA.
Firma din Ploiești amendată pentru că a produs mici ce conțin carne de cal fără a fi etichetați ca atare este administrată de soțul fostei șefe a Biroului siguranța alimentelor de origine animală din cadrul DSVSA Prahova, iar subalternii acesteia sunt cei care fac controalele la firme precum cea administrată de soțul său. Directorul acestei instituții declara că, în urma alertei alimentare, angajata a fost trecută pe o funcție de execuție în cadrul biroului care are în responsabilitatea verificarea produselor non-alimentare.
Vladimir Mănăstireanu a declarat joi, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, că angajata respectivă a fost mutată în cadrul unui alt serviciu și este anchetată. „Este funcționar public, au fost anunțate și ANI și organele de cercetare penală”, a mai spus Mănăstireanu.