Construcția laserului gigant de la Măgurele, încurcată de avize. Lucrarea ar putea fi întârziată cu o lună de zile
Ca urmare, din cauza obținerii avizului pentru începerea forajelor necesare pompelor geotermale, care vor asigura energia centrului de cercetare, finalizarea lucrărilor va fi întârziată cu o lună.
Nicolae Zamfir, directorul de la Institutul de Fizică Nucleară, spune că a depus toată documentația pentru obținerea avizelor pentru proiect în 2011, când a început construcția. „Numai că în octombrie 2013, când am început forajele, Apele Române au zis că trebuie să facem un studiu pentru o stație pilot. L-am făcut și pe acela, dar Apele Române nu ne-au primit documentele, spun că nu le primesc decât cu avizul INHGA, și nu am cum să primesc avizul de la INHGA pentru că cei de acolo, care trebuie să avizeze, sunt în concediu”, a afirmat pentru gândul Nicolae Zamfir. Acesta spune că problema principală este ca dosarul să fie aprobat cât mai curând. „Dacă ne primesc dosarul să îl rezolve și ține o săptămână, atunci constructorul ar întârzia proiectul cu o lună, nu l-ar finaliza în iunie, ci în iulie 2015. Construcția este în grafic, realizarea laserului este în grafic”, a spus Nicolae Zamfir.
Directorul de la Măgurele precizează că reprezentanții de la Apele Române l-au trimis cu studiul la avizare la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor. „Cu toate că ei lucrează împreună. Problema e că cei de la conducerea INHGA sunt în concediu. Dacă ne spuneau de la început de acest aviz era în regulă”, a adăugat Zamfir.
Ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu, afirmă că lucrările vor continua și că în zilele următoare va avea discuții cu cei de la Apele Române.
Laserul de la Măgurele, ELI NP, face parte dintr-o infrastructură europeană de cercetare de vârf care va implica 40 de instituții academice și de cercetare din 13 state membre.
În total, investiția de la Măgurele este de 293 de milioane de euro, bani proveniți din fondurile structurale. Laboratorul de la Măgurele va fi dat în funcțiune în 2017, odată cu celelalte două laboratoare din Cehia și Ungaria.