Consul general onorific al Madagascar: MAE român știa că Madagascar este gata să-l extrădeze pe Mazăre

Publicat: 10 05. 2019, 16:49

„După condamnarea domnului Mazare am fost convocat de ministrul de externe al Madagascarului, care mi-a cerut explicații, pentru că acolo nimeni nu înțelegea cine e dl Mazăre, de ce a venit în țara noastră, etc. I-am explicat toată situația iar el mi-a explicat că nu avem un acord de extrădare cu România. Am răspuns că România este membră UE și că lucrurile trebuie făcute în mod convenabil, cu respectarea legilor. El mi-a răspuns că din punct de vedere judiciar este dispus să dea Cezarului ce e al Cezarului, dar că are nevoie de copia mandatului internațional de arestare. Eu atunci m-am întors în România, am făcut o notă verbală către MAE român și am cerut copia mandatului, pentru că nu am vrut să mi se reproșeze ceva ulterior, să nu fim acuzați de obstrucționare. Așadar România știa că Madagascar era gata să coopereze, dar era nevoie de acest document. Nu am primit nici până azi un răspuns”, a declarat Serge Rameau.

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a declarat că au ajuns documentele de la Curtea de Apel București și de la ÎCCJ documente care atestă îndeplinirea condițiilor pentru a fi solicitată extrădarea lui Radu Mazăre și că procedura va fi demarată în regim de urgență.

„Confirm că astăzi, 10 mai, la ora 13:15, Ministerul Justiției a primit de la instanțele competente, respectiv Curtea de Apel București și ÎCCJ documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru a se solicita extrădarea lui Radu Ștefan Mazăre”, a declarat Ana Birchall, la sediul Ministerului Justiției.

Radu Mazăre a fost capturat, săptămâna aceasta, de către autoritățile din Madagascar, el urmând să execute un mandat de arestare de 6 zile.

Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanței supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanței. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alți funcționari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje și faleze din Constanța), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanței a venit după nouă ani de procese și alte opt amânări consecutive de pronunțare a unei sentințe.

foto: Hepta / captură youtube.com