Consultant economic: Ce categorii de părinți nu pot sta acasă cu elevii care învață online. Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația

Consultant economic: Ce categorii de părinți nu pot sta acasă cu elevii care învață online. Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația
Cine poate cere libere plătite pentru a sta cu copilul acasă, dacă acesta face școală online: Foto: Pexels
Publicat: 21/09/2020, 07:43
Actualizat: 06/04/2021, 15:49

Consultantul economic Adrian Bența a explicat condițiile în care un părinte poate primi o indemnizație de 75% din salariul brut pentru a sta acasă să-și supravegheze copilul care participă la activități școlare în mediul online. Consultantul a amintit și că părinții care lucrează în anumite domenii nu pot cere să stea cu cel mic acasă. 

Numai unul dintre părinți poate beneficia de indemnizație pentru a sta acasă cu elevul de până la 12 ani (sau de până la 26 dacă are dizabilități). Dacă unul dintre părinți este în concediu, atunci celălalt nu poate cere să rămână acasă cu cel mic.

„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a arătat Adrian Bența la Digi24.

„Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația”

Consultantul a precizat că mai întâi angajatorul plătește indemnizația pentru părintele care stă acasă, urmând ca suma să i s deconteze.

„Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația, reține impozitele și contribuțiile sociale datorate, depune declarațiile către autorități și ulterior poate să solicite decontarea acestei sume. Indemnizația este impozabilă, adică se datorează pentru salariații obișnuiți un impozit de 10 la sută, contribuția de 25 la sută la pensii, contribuția de 10 la sută la sănătate. Rămâi cu puțini bani, dar mai sunt sectoare de activitate, de exemplu în construcții sau în IT, unde nu se datorează toate aceste contribuții. Dar este bine că se poate deconta această sumă. Însă, deocamdată, prima dată o suportă angajatorul”, a explicat Adrian Bența.

Părinții care nu pot rămâne acasă cu elevii

Nu toți părinții pot apela la această măsură.  Salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical nu pot rămâne acasă cu elevii, dar primesc un spor la salariu, pentru a acoperi indemnizația pe care ar fi primit-o dacă ar fi lucrat în alt domeniu.

Cum pot solicita părinții dreptul de a rămâne acasă cu elevul care învaâî online

Consultantul a precizat că recent s-a adoptat metodologia de decontare a acestor sume de 75% din salariul brut pentru un părinte care își supraveghează copilul. În principiu, nu există o limitare pentru numărul de zile libere cerute, dacă ele sunt justificate, a precizat consultantul.

„Când persoanele fizice solicită aceste drepturi, dau o declarație pe propria răspundere că se încadrează în prevederile legii, sub sancțiunea falsului în declarații, că sunt singurul părinte care beneficiază de aceste drepturi. Aceste documente se depun la angajator împreună cu o copie a certificatului de naștere a copilului. Angajatorul mai completează vreo trei formulare pe care le depune electronic la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, de unde se încasează efectiv indemnizația, Unitățile de învățământ sau direcțiile de protecție socială/primăriile comunică numele și CNP-ul copiilor pentru care se acordă zile libere, astfel încât să se poată face o verificare dacă părinții care au cerut aceste zile libere au într-adevăr copiii în sistemul de școală online sau se încadrează în condiții”, a declarat Adrian Bența la Digi24.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor