Prima pagină » Știri » CONSULTARE. Olanda își consultă cetățenii cu privire la strategia de relaxare. Printr-un sondaj online, cetățenii pot alege între diferite scenarii

CONSULTARE. Olanda își consultă cetățenii cu privire la strategia de relaxare. Printr-un sondaj online, cetățenii pot alege între diferite scenarii

CONSULTARE. Olanda își consultă cetățenii cu privire la strategia de relaxare. Printr-un sondaj online, cetățenii pot alege între diferite scenarii
Sursă FOTO Unsplash.com/ caracter ilustrativ

Autorităţile olandeze realizează o anchetă socială în cadrul căreia cetăţenii sunt întrebaţi care este strategia pe care o consideră corectă împotriva coronavirusului în perspectiva introducerii măsurilor de relaxare, propunându-le să aleagă între diferite scenarii, cu diferitele consecinţe imediate, avantaje dar şi inconveniente.

Guvernul olandez analizează cum să înceapă să relaxeze măsurile aplicate în pandemie, în această perioadă de „izolare inteligentă”, cum a definit-o, mai puţin strictă decât în Spania sau Italia, în care cetăţenii au putut ieşi la plimbare şi să practice jogging, menţinând distanţă de siguranţă, interzicând însă aglomerările de persoane, relatează joi EFE.

Pentru a-l ajuta pe prim-ministrul, Mark Rutte, să ia o decizie finală, consultanţi ai Universităţii Tehnice din Delft, alături de Institutul de Sănătate Publică (RIVM) şi de Ministerele Sănătăţii şi de Finanţe, au realizat un sondaj online pentru ca cetăţenii să-şi poate exprima preferinţa asupra strategiei de relaxare.

Unul dinte consultanţi, Anatol Itten, a că executivul ar putea utiliza acest studiu pentru „a susţine şi comunica deciziile în următoarea fază de relaxare a măsurilor împotriva coronavirusului”. Cetăţenii care participă la acest sondaj au scenarii diferite pentru a alege (ce măsuri trebuie eliminate şi cum, în ce ritm şi sub ce formă).

Dacă se optează, de exemplu, pentru relaxarea interdicţiei de a vizita căminele de bătrâni, efectul pozitiv ar fi că persoanele în vârstă şi-au putea vedea rudele reducând astfel sechelele psihologice şi singurătatea, dar va exista o mai mare presiune asupra angajaţilor acestor centre care ar trebui să supravegheze vizitele, să aibă grijă pentru ca cei bătrâni să nu se contagieze. Dacă nu sunt respectate aceste măsuri numărul infectărilor în rândul acestor persoane vulnerabile ar putea creşte, la fel şi decesele.

Redeschiderea restaurantelor şi altor centre de agrement, cu garantarea unei distanţe de 1,5 metri între clienţi, şi reîntoarcerea la locul de muncă a angajaţilor care lucrează acum în telemuncă, ar putea duce la o creştere a contagierilor şi deceselor de Covid-19, ceea ce ar presupune o nouă presiune asupra sistemului medical olandez.

Sunt însă şi efecte pozitive, precum redresarea parţială a economiei, şi reducerea numărului de companii ameninţate de faliment şi a persoanelor care şi-ar pierde locul de muncă şi totodată o diminuare a anxietăţii în rândul populaţiei, mai ales între cei care se tem că îşi pierd locul de muncă sau afacerea. S-ar putea de asemenea relua vizitele la muzee, mesele la restaurant, sau mersul la cinematograf.

Sondajul cuprinde şi întrebarea privind eventualitatea renunţării la distanţa de 1,5 metri între cei tineri sau între rudele apropiate, necesitatea de a permite redeschiderea stabilimentelor care permit contactul fizic, precum saloanele de coafură sau de înfrumuseţare, sau ridicarea restricţiilor în provinciile din Nord unde contagierile se află sub control.

Sondajul este menit să consulte multe păreri diverse şi nuanţate iar cei care l-au întocmit cred că rezultatul va ajuta la „echilibrarea dezbaterilor politice, adesea haotice, dominate de ţipete şi de afirmaţii extreme”.

Proiectul a fost deja, la o zi de la lansare, „saturat de răspunsuri”: în primele ore „peste 25.000 de persoane au încercat să trimită răspunsurile la acest chestionar, ceea ce a dus la colapsarea serverului, a spus Itten, care a fost obligat să deconecteze sistemul.

Se prevede ca pe 7 mai, guvernul să primească rezultatele cele mai importante, deşi raportul care va include şi o analiză, vor fi predate două săptămâni mai târziu.

Deocamdată, guvernul olandez a optat pentru redeschiderea şcolilor primare, centrele de educaţie specială şi grădiniţele din data de 11 mai şi să permită reluarea antrenamentelor sportive pentru cei cu vârsta de sub 18 ani, în timp ce experimentează şi altele precum permiterea unui număr de vizite stricte la căminele de bătrâni unde nu au fost raportate cazuri de contagiere

Autor

Citește și