Consultări la Cotroceni | Iohannis, discuții cu partidele politice / Orban: Vizăm creșterea veniturilor, o măsură care să se bazeze pe realități / Barna: Alegerile anticipate, obiectivul noului guvern / Kelemen și Tomac ar vrea premieri de la formațiunile lor / Constantin: Nu ne dăm la o parte de la Guvernare / Tăriceanu vrea doar guvern PNL
ORA 14:27 Tăriceanu, despre configurația viitorului Guvern: Optăm pentru o formulă monocoloră PNL
Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, după consultările cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, că ALDE susține formarea unui nou Guvern format doar din PNL, partidul care a inițiat moțiunea de cenzură împotriva Executivului condus de Viorica Dăncilă.
ORA 13:48 Daniel Constantin: Dacă ni se cere să fim în Guvern, nu ne dăm la o parte
Prim-vicepreședintele Pro România Daniel Constantin a declarat, după consultările de vineri cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, că nu exclud intrarea într-un nou Guvern dacă i se va cere partidului să facă parte din noul Executiv.
ORA 13:17 Eugen Tomac: I-am propus președintelui să ia în calcul numirea unui premier din PMP
Președintele PMP Eugen Tomac a declarat că i-a propus președintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, să ia în considerare numirea unui premier din PMP. Tomac a declarat că prioritățile noului Guvern ar trebui să fie alegera primarilor în două tururi și eliminarea pensiilor speciale.
„Este esențial ca viitorul Guvern să aibă printre prioritățile sale din primele zile de mandat o ordonanță de urgență privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, lucru pe care l-am comunicat președintelui Iohannis, eliminarea pensiilor speciale, pentru că ele sunt un furt. Este important ca viitoarea majoritate parlamentară care va investi un nou Guvern să-și asume și adoptarea legii care se află în Parlament cu privire la reducerea numărului de parlamentari la 300. Pentru noi este esențial ca viitorul Guvern este să aibă un minister pentru relația cu Republica Moldova. Pentru a armoniza toate sensibilitățile partidelor parlamentare, i-am propus domnului președinte să ia în calcul și numirea unui prim-ministru din cadrul PMP. Fără voturile PMP Dăncilă rămânea astăzi la Palatul Victoria. Pentru noi, cea mai bună opțiune la ora actuală este să vină un premier din partea PMP”, a declarat Eugen Tomac.
Liderul deputaților PMP, Marius Pașcan, a spus că Eugen Tomac este potrivit pentru funcția de premier, deoarece „are toate calitățile necesare”.
De asemenea, Eugen Tomac nu crede că vor fi organizate alegeri anticipate.
„Credem că în România nu se vor organiza alegeri anticipate pentru că situația se repetă și n-aș vrea criza guvernamentală să se încheie ca în 2009, după alegerile prezidențiale, după cel de-al doilea tur”, a declarat politicianul.
ORA 12:48 PMP, al patrulea partid care discută la Cotroceni cu Klaus Iohannis
Delegația PMP este a patra care discută cu președintele Klaus Iohannis, vineri la Cotroceni, despre posibilitatea formării unui nou Guvern. Aceasta este formată din președintele formațiunii, Eugen Tomac și deputații Marius Pașcan, Cătălin Cristache, Cătălina Bozianu și Cornel Samartinean.
12:32 Kelemen Hunor anunță formulele de Guvern propuse lui Iohannis. Premier UDMR, o variantă
Kelemen Hunor a declarat, la finalul consultărilor de vineri la Cotroceni, că UDMR a propus mai multe variante de Guvern președintelui Klaus Iohannis, un premier din Uniune, un prim-ministru independent, nu tehnocrat, susținut politic și variata Ludovic Orban șef al Executivului.
12:10 Ludovic Orban: PNL are ca obiectiv creșterea veniturilor, o măsură care să se bazeze pe realități
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că PNL are ca obiectiv creșterea veniturilor, dar că această măsură trebuie să se bazeze „pe realități”, nu pe decizii administrative subiective. Orban a spus că PNL va trebui să ia în considerare realocarea cheltuielilor cu personalul din administrație.
„Președintele Iohannis, după ce a întrebat Guvernul dacă are bani, a promulgat legea pensiilor. PNL respectă legile care se află în vigoare. În ceea ce privește toate minciunile pe care le-a lansat propaganda diversionistă a PSD, că nu mai dăm salarii, că micșorăm salarii, pensii, că nu mai plătim proiectele în cadrul PNDL, sunt niște minciuni gogonate care n-au nicio legătură cu programul PNL. PNL are ca principal obiectiv creșterea veniturilor românilor, dar această creștere a veniturilor să se bazeze pe realități, nu pe decizii administrative subiective. Să se bazeze pe atragerea de investiții care să creeze locuri de muncă bine plătite, pe creșterea competitivității economiei românești, pe creșterea productivității în toate ramurile de activitate și nu pe decizii administrative care depind de pixul unui demnitar care scoate cifrele din burtă”, a declarat, vineri, Ludovic Orban, după consultările cu președintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.
ORA 12:08 Kelemen: Alegerile anticipate prezintă mai mult risc decât soluții
Alegerile anticipate prezintă mai mult risc decât soluții și ar aduce mai multe vulnerabilități și probleme, spune președintele UDMR, Kelemen Hunor. În opinia acestuia, cei care acum vor alegeri anticipate nu doresc ca România să aibă buget până în mai-iunie anul viitor.
ORA 12:07 Barna: România are nevoie de un nou Guvern care să aibă ca obiectiv alegerile anticipate
Dan Barna a declarat, la finalul discuțiilor cu Klaus Iohannis, că a vorbit cu șeful statului despre necesitatea unui nou Guvern care să aibă ca obiectiv principal organizarea alegerilor anticipate în luna februarie sau martie a anului viitor.
11:55 USR, al doilea partid care discută la Cotroceni cu Klaus Iohannis
Delegația USR este a doua care discută cu președintele Klaus Iohannis, vineri la Cotroceni despre posibilitatea formării unui nou Guvern.
Din delegația USR fac parte Dan Barna, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Stelian Ion și Iulian Bulai.
Ludovic Orban a afirmat, la finalul consultărilor de la Cotroceni, că o listă a noului Cabinet va fi făcută publică numai după ce va exista o decizie în forurile statutare ale PNL și după ce vor fi purtate discuții cu alte partide. Liderul liberal a precizat că partidul e oricând pregătit să formeze un Guvern, dacă i se va solicita acest lucru.
Despre alegeri anticipate, Orban a spus că PNL este dispus să susțină această variantă, în cazul în care va exista un consens între partidele parlamentare.
Dan Barna a afirmat că USR va merge la consultările de la Cotroceni de vineri cu pactul pentru alegeri anticipate. El a susținut că îi va cere lui Klaus Iohannis să își asume rolul de mediator și mandatul pe care îl are conform Constituției.
Chiar dacă inițial liderul PSD Viorica Dăncilă anunțase că social-democrații vor participa la consultările de la Cotroceni, ulterior aceasta a spus că a anunțat că PSD nu va mai merge, pentru că nu a existat un Comitet Executiv în partid pentru a lua această hotărâre. Președintele PSD a adăugat că speră ca niciun membru de partid să treacă peste această decizie.
Moțiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” și trei voturi anulate. Votul a fost secret cu bile.
ORA 11:50 Orban: Voi prezenta o listă a Cabinetului numai după o decizie în PNL și discuțiile cu alte partide
Ludovic Orban a declarat, la finalul consultărilor de la Cotroceni, că o listă a noului Cabinet va fi făcută publică numai după ce va exista o decizie în forurile statutare ale PNL și după ce vor fi purtate discuții cu alte partide.
„Am prezentat președintelui României Klaus Iohannis mandatul acordat de PNL, în cadrul consultărilor constituționale, după căderea Guvernului PSD. Poziția PNL e foarte clară. În cazul în care există posibilitatea unui acord pentru anticipate, noi susținem revenirea la popor, încredințarea cât mai rapidă cetățenilor români a posibilității de a decide un nou Parlament. În cazul în care nu e posibil acest lucru și dacă ioahnnis ne solicită să formeze guvernul, PNL este pregătit să formeze un guvern în jurul PNL. Voi prezenta public o listă a Cabinetului numai după numai după o decizie a forului statutar al PNL și a discuțiilor cu alte partide”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul consultărilor de vineri la Cotroceni, cu Klaus Iohannis.
ORA 11:33 Dăncilă: Cer PNL și lui Iohannis să își asume public că vor plăti la timp pensiile și salariile
Viorica Dăncilă a cerut, vineri, liberalilor și președintelui Klaus Iohannis să își asume public că pensiile și salariile vor fi plătite la timp și vor fi majorate, conform legislației în vigoare.
ORA 11:28 Dăncilă îi cere lui Klaus Iohannis să desemneze cât mai rapid un premier
Viorica Dăncilă i-a solicitat, vineri, președintelui Klaus Iohannis să desemneze cât mai rapid un premier care să se prezinte apoi în Parlament cu un program de guvernare și o echipă de membri ai Guvernului.
ORA 11:03 Delegația PNL, prima prezentă la consultările de la Cotroceni cu Klaus Iohannis
Din delegația PNL care participă la discuțiile cu șeful statului fac parte Ludovic Orban, Raluca Turcan, Robert Sighiartău, Rareș Bogdan și Florin Cîțu.
Liderul liberalilor Ludovic Orban a afirmat, vineri, că propunerea de premier va fi el, iar PNL susține un guvern mai suplu, cu maximul 15-16 ministere. Aceste chestiuni vor fi transmite și în discuțiile cu Klaus Iohannis, a mai spus liderul liberalilor.
Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, reprezentanții PNL sunt convocați la ora 11.00, cei ai USR începând cu 11.30, liderii UDMR de la ora 12.00, iar cei ai PMP de la ora 12.30.
Reprezentanții grupului parlamentar Pro-Europa sunt convocați la ora 13.00, cei ai ALDE de la ora 13.30, aleșii minorităților naționale începând cu ora 14.00, iar social-democrații de la 14.30.
Chiar dacă inițial liderul PSD Viorica Dăncilă anunțase că social-democrații vor participa la consultările de la Cotroceni, ulterior aceasta a spus că a anunțat că PSD nu va mai merge, pentru că nu a existat un Comitet Executiv în partid pentru a lua această hotărâre. Președintele PSD a adăugat că speră ca niciun membru de partid să treacă peste această decizie.
Dan Barna a afirmat că USR va merge la consultările de la Cotroceni de vineri cu pactul pentru alegeri anticipate. El a susținut că îi va cere lui Klaus Iohannis să își asume rolul de mediator și mandatul pe care îl are conform Constituției.
Din delegația USR vor face parte Dan Barna, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Stelian Ion și Iulian Bulai.
Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, întrebat dacă Uniunea îl va susține pe Ludovic Orban în funcția de premier, că rămâne de văzut.
Referitor la formarea unui nou Guvern, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că înainte șeful statului ar trebui să vadă cum poate să articuleze o majoritate parlamentară, care să aprobe mandatul viitorului prim-ministru. Liderul ALDE a mai spus că alegerile anticipate ar trebui evitate pentru că acestea ar presupune o lungă perioadă de instabilitate și criză politică.
Din delegația PMP care va fi prezentă la Cotroceni, vineri, fac parte liderul partidului Eugen Tomac, liderul deputaților PMP Marius Pașcan și deputații Cătălin Cristan, Cătălina Bozianu, Cornel Sămărtinean.
Liderul Pro România Victor Ponta le-a propus foștilor colegi, parlamentari ai PSD, să reconstruiască o guvernare precum cea promisă anul 2016. Acesta a adăugat că partidul va avea trei propuneri de premier, iar el nu va fi una dintre ele deoarece Klaus Iohannis nu îl va numi pe el.
Moțiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” și trei voturi anulate. Votul a fost secret cu bile.
10:48 Cinci liberali vor merge la consultările de la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis
Ludovic Orban, Raluca Turcan, Robert Sighiartău, Rareș Bogdan și Florin Cîțu sunt cei cinci liberali care vor participa la consultările, de vineri, ora 11.00, cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, unde vor discuta despre formarea unui nou Guvern.
Anunțul a fost făcut de Ludovic Orban la finalul ședinței Biroului Politic Național (BPN) de vineri, la Parlament. Acesta a adăugat că propunerea de premier va fi el, iar PNL susține un guvern mai suplu, cu maximul 15-16 ministere.
Aceste chestiuni vor fi transmite și în discuțiile cu Klaus Iohannis, a mai spus liderul liberalilor.
În ședința BPN, Ludovic Orban le-a transmis liberalilor că trebuie să facă o analiză, o fotografie a situației la zi după măsurile guvernării eșuate a PSD. Liderul PNL a precizat că situația este gravă, deoarece gradul de îndatorare al României este mare, deficitul bugetar la fel.
Moțiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Parlamentului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” și trei voturi anulate.
Klaus Iohannis are consultări, vineri la Palatul Cotroceni, cu toate partidele parlamentare, în vederea formării unui nou guvern și aflării dacă există un consens între formațiuni pentru organizarea alegerilor anticipate.
Singurii care nu vor fi prezenți la Cotroceni sunt social-democrații, deoarece nu a existat un mandat în CEx pentru a participa la consultări, a anunțat, joi seară, Viorica Dăncilă.
ORA 10:45 Orban, mesaj pentru PNL: Trebuie să facem o fotografie a situației măsurilor guvernării eșuate
Ludovic Orban le-a transmis liberalilor, în ședința BPN de vineri, că trebuie să facă o analiză, o fotografie a situației la zi după măsurile guvernării eșuate a PSD. Liderul PNL a precizat că situația este gravă, deoarece gradul de îndatorare al României este mare, deficitul bugetar la fel.
Știrea inițială. Președintele Klaus Iohannis are, vineri, consultări cu partidele parlamentare, în vedere formării unui nou Guvern, după ce Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură prin care i-a fost retrasă încrederea Cabinetului Dăncilă.
„Voi asculta opțiunile partidelor și voi propune o soluție de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă joi.
Șeful statului a mai spus că „cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate”. El a precizat că acest lucru nu poate fi realizat dacă nu există un consens al formațiunilor parlamentare actuale.
Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, reprezentanții PNL sunt convocați la ora 11.00, cei ai USR începând cu 11.30, liderii UDMR de la ora 12.00, iar cei ai PMP de la ora 12.30.
Reprezentanții grupului parlamentar Pro-Europa sunt convocați la ora 13.00, cei ai ALDE de la ora 13.30, aleșii minorităților naționale începând cu ora 14.00, iar social-democrații de la 14.30.
Chiar dacă inițial liderul PSD Viorica Dăncilă anunțase că social-democrații vor participa la consultările de la Cotroceni, ulterior aceasta a spus că a anunțat că PSD nu va mai merge, pentru că nu a existat un Comitet Executiv în partid pentru a lua această hotărâre. Președintele PSD a adăugat că speră ca niciun membru de partid să treacă peste această decizie.
PNL va avea un Biroul Politic Național (BPN), vineri, de la ora 9.00, în care liberalii vor stabili strategia la consultările de la Palatul Cotroceni cu șeful statului. Ludovic Orban a afirmat, după ce moțiunea de cenzură a fost adoptată de către Parlament că rămâne varianta de premier, după cum a fost stabilit în forurile staturare ale partidului.
Dan Barna a afirmat că USR va merge la consultările de la Cotroceni de vineri cu pactul pentru alegeri anticipate. El a susținut că îi va cere lui Klaus Iohannis să își asume rolul de mediator și mandatul pe care îl are conform Constituției.
Din delegația USR vor face parte Dan Barna, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Stelian Ion și Iulian Bulai.
Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, întrebat dacă Uniunea îl va susține pe Ludovic Orban în funcția de premier, că rămâne de văzut.
„Depinde de persoana primului-ministru, depinde de discuții. Cineva trebuie să guverneze, dar în acest moment nu știm dacă vom susține sau nu vom susține și pe cine, fiindcă nu au existat discuții aplicate. Atâta știm că Ludovic Orban dorește să fie prim-ministru, dar de la dorință până la putință e o cale lungă sau mai puțin lungă, dar care trebuie parcursă”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Kelemen Hunor.
Referitor la formarea unui nou Guvern, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că înainte șeful statului ar trebui să vadă cum poate să articuleze o majoritate parlamentară, care să aprobe mandatul viitorului prim-ministru. Liderul ALDE a mai spus că alegerile anticipate ar trebui evitate pentru că acestea ar presupune o lungă perioadă de instabilitate și criză politică.
Din delegația PMP care va fi prezentă la Cotroceni, vineri, fac parte liderul partidului Eugen Tomac, liderul deputaților PMP Marius Pașcan și deputații Cătălin Cristan, Cătălina Bozianu, Cornel Sămărtinean.
Liderul Pro România Victor Ponta le-a propus foștilor colegi, parlamentari ai PSD, să reconstruiască o guvernare precum cea promisă anul 2016. Acesta a adăugat că partidul va avea trei propuneri de premier, iar el nu va fi una dintre ele deoarece Klaus Iohannis nu îl va numi pe el.
Moțiunea de cenzură a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, fiind 238 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” și trei voturi anulate. Votul a fost secret cu bile.
SURSA FOTO: MEDIAFAX FOTO