Contestația în anulare a lui Cristian Borcea, trimisă unui judecător de cameră preliminară

Contestația în anulare a lui Cristian Borcea, trimisă unui judecător de cameră preliminară

Fostul acționar al FC Dinamo Cristian Borcea a fost condamnat, în 4 martie, de Curtea de Apel București, la șase ani și patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători, alături de alți șapte oameni de fotbal.

La aproape trei săptămâni de la decizia instanței, avocatul lui Cristian Borcea a depus la instanță o contestație în anulare, care a fost luată vineri în discuție.

Avocatul lui Cristian Borcea a cerut instanței amânarea judecării cauzei, întrucât decizia de condamnare nu a fost motivată.

Instanța a dispus însă trimiterea contestației în anulare la un judecător de cameră preliminară, care să verifice dacă sesizarea este admisibilă. În acest caz, judecarea contestației în anulare a lui Borcea va continua la Curtea de Apel București doar dacă judecătorul de cameră preliminară constată că sesizarea este admisibilă.

Contestații în anulare au depus la Curtea de Apel București și avocații lui Mihai Stoica, Victor Becali și Ioan Becali.

Curtea de Apel București a luat în discuție în 21 martie contestația în anulare a lui Mihai Stoica, condamnat la trei ani și șase luni de închisoare. Instanța a amânat pentru 4 aprilie judecarea cauzei, pentru că decizia din dosarul transferurilor de jucători nu a fost motivată.

Avocații lui Mihai Stoica au arătat în contestația în anulare că în sentința din dosarul transferurilor de jucători a fost încălcată egalitatea de tratament din Constituție, pentru că trei dintre cei opt inculpați au fost condamnați în baza vechiului Cod penal, iar ceilalți conform noului cod.

„Instanța de rejudecare a condamnat în mod nelegal și cu încălcarea flagrantă a principiului legii penale mai favorabile pe inculpatul Mihai Stoica (…) în ciuda faptului că legea în vigoare prevedea limite de pedeapsă vădit inferioare”, au precizat avocații în contestația în anulare.

Totodată, potrivit cererii, în cazul lui Mihai Stoica infracțiunile s-au prescris atât în ceea ce privește faptele de înșelăciune, cât și cele de spălare de bani.

Contestațiile în anulare ale lui Ioan Becali, condamnat la șase ani și patru luni de închisoare, și Victor Becali, care execută o pedeapsă de patru ani și opt luni de închisoare, au fost înregistrate la Curtea de Apel București în 14 martie și vor fi judecate, în dosare separate, la 11 aprilie.

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestație în anulare în următoarele cazuri: când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părți sau când, deși legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această imposibilitate; când inculpatul a fost condamnat, deși existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal; când hotărârea a fost pronunțată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului; când instanța nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate; când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii; când judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistența juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii; când ședința de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel; când instanța nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă; când împotriva unei persoane s-au pronunțat două hotărâri definitive pentru aceeași faptă. Contestația în anulare se introduce la instanța care a pronunțat hotărârea a cărei anulare se cere.

În dosarul transferurilor de jucători, Curtea de Apel București i-a condamnat, în 4 martie, pe managerul general al FC Steaua Mihai Stoica la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, pe fostul acționar al FC Dinamo Cristian Borcea la șase ani și patru luni de închisoare cu executare, pe fostul acționarul majoritar al FC Rapid George Copos la trei ani și opt luni de închisoare, pe fostul impresar Ioan Becali la șase ani și patru luni, pe impresarul Victor Becali la patru ani și opt luni, pe fostul președintele al clubului Gloria Bistrița Jean Pădureanu la trei ani și patru luni, pe fostul fotbalist Gheorghe Popescu, la trei ani, o lună și zece zile, iar pe fostul acționar al FC Dinamo și U Craiova Gigi Nețoiu la trei ani și patru luni de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Mihai Stoica, George Copos și Gheorghe Popescu sunt încarcerați la Penitenciarul Rahova, Jean Pădureanu este la Spitalul Penitenciarului Jilava, Cristian Borcea, Ioan și Victor Becali sunt la Penitenciarul Poarta Albă, iar Gigi Nețoiu, la Penitenciarul Craiova. Dintre aceștia, doar Jean Pădureanu execută pedeapsa în regim semideschis, ceilalți având regim închis.

Jean Pădureanu a formulat o cerere de întrerupere a executării pedepsei, care ar fi trebuit să se judece joi, însă Tribunalul Ilfov a amânat discutarea acesteia pentru 22 mai. Avocatul lui Jean Pădureanu a cerut ca Institutul Național de Medicină Legală să stabilească dacă fostul președinte al Gloriei Bistrița are nevoie de însoțitor, în condițiile în care are boala Alzheimer în formă avansată și demență mixtă, motiv pentru care uită lucruri elementare.

Instanța a stabilit ca obiectivele expertizei medico-legale, care va fi făcută la INML, să fie starea de sănătate a lui Jean Pădureanu, dacă există tratament și dacă poate fi administrat permanent în sistemul penitenciar sau în rețeaua sanitară a Ministerului Sănătății, sub pază permanentă, și dacă s-ar afla în imposibilitatea executării imediate a pedepsei în sistemul penitenciar.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Economiile pentru bătrâneţe de la 8 milioane de români finanțează proiectul Neptun Deep din Marea...