Prima pagină » Știri » Contestația lui Cioacă în cazul condamnării la 22 de ani de închisoare, judecată în octombrie

Contestația lui Cioacă în cazul condamnării la 22 de ani de închisoare, judecată în octombrie

Contestația lui Cioacă în cazul condamnării la 22 de ani de închisoare, judecată în octombrie
Contestația fostului polițist Cristian Cioacă în cazul condamnării la 22 de ani de închisoare, primită în dosarul în care este acuzat de uciderea soției sale, Elodia Ghinescu, va fi judecată în 3 octombrie, la Curtea de Apel Pitești.

Contestația fostului polițist Cristian Cioacă în cazul condamnării la 22 de ani de închisoare, primită în dosarul în care este acuzat de uciderea soției sale, Elodia Ghinescu, va fi judecată în 3 octombrie, la Curtea de Apel Pitești.

Cristian Cioacă a fost condamnat, în 2 iulie, de Tribunalul Argeș, la 22 de ani de închisoare. Instanța a dispus condamnarea lui Cioacă la 21 de ani de închisoare pentru omor, la care se adaugă un spor de pedeapsă de un an, precum și la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte.

De asemenea, potrivit deciziei Tribunalului Argeș, fostul polițist trebuie să plătească familiei Ghinescu și fiului său, Patrick, despăgubiri morale de 250.000 de euro, precum și 135.000 de lei cheltuieli de judecată.

În motivarea sentinței de condamnare, judecătorul Gheorghe Neacșu, de la Tribunalul Argeș, a reținut că, din probele administrate în cauză, rezultă că Cioacă și-a ucis soția, a tranșat cadavrul, după care l-a ascuns într-un loc necunoscut.

Judecătorul a arătat în decizie că „inculpatul a avut o atitudine nesinceră, negând săvârșirea celor două infracțiuni”.

„Atitudinea nesinceră a acestuia rezultă inclusiv din proba administrată la urmărirea penală cu testul poligraf, din refuzul inculpatului de a efectua o nouă testare de acest fel și din comunicarea telefonică făcută martorei M.C., când inculpatul i-a spus acesteia că la cercetarea la fața locului s-au găsit urme de sânge în locuință și urmează să se găsească astfel de urme și în autoturism. Din actele și lucrările dosarului, rezultă astfel vinovăția inculpatului în ce privește săvârșirea celor două infracțiuni”, a scris judecătorul în motivarea deciziei de condamnare la 22 de ani de închisoare a lui Cioacă.

Magistratul a precizat că faptele săvârșite de Cristian Cioacă prezintă un grad de pericol social ridicat, iar urmările produse sunt foarte grave, „constând în suprimarea vieții, dezmembrarea și ascunderea cadavrului”.

În ceea ce privește daunele solicitate de familia Ghinescu și cele pentru fiul fostului polițist, instanța a reținut că „sunt exagerate” și a dispus admiterea acțiunii civile doar în parte.

„În ce privește latura civilă a cauzei, tribunalul a constată că acțiunile civile formulate sunt admisibile în parte, părțile civile suferind un prejudiciu moral de acțiunea ilicită a inculpatului, care a ucis pe fiica, sora și respectiv mama părților civile, a depeșat cadavrul și a ascuns rămășițele pământești, lăsând astfel pe părțile vătămate, constituite părți civile, fără o persoană apropiată, fără posibilitatea îndeplinirii ritualurilor religioase privind înmormântarea persoanei decedate și de a se reculege la mormântul acesteia”, se mai arată în motivare.

Judecătorul a preluat întocmai în motivare multe dintre pasajele din rechizitoriul procurorilor, acestea ocupând mare parte din cele 16 pagini ale documentului.

Decizia Tribunalului Argeș a fost atacată cu apel atât de Cristian Cioacă și de procurori, cât și de mama și fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părți civile în dosar. Instanța Curții de Apel Pitești a înregistrat dosarul și a stabilit primul termen de judecată în 3 octombrie.

Cristian Cioacă a fost arestat preventiv în 5 decembrie 2012, iar de la sfârșitul lunii ianuarie este încarcerat la Penitenciarul Colibași.

Curtea de Apel Pitești a respins, în 12 iulie, o cerere de revocare a măsurii arestării preventive formulată de Cristian Cioacă, decizia fiind definitivă.

În 30 ianuarie, Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului instanței supreme, fiind acuzat de omor calificat și profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariția soției sale, avocata Elodia Ghinescu.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanței că, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, „pe fondul unor relații conflictuale preexistente legate de un iminent divorț generat de presupusele relații extraconjugale ale soților, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuțiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soției sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia”.

Ulterior, Cioacă a dus trupul soției sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai ușor, potrivit procurorilor.

„Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanței în Dubai, precum și perdeaua de duș din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului și le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat și lipsa unor obiecte, precum: un cuțit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj și perdeaua de duș”, au notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că în noaptea în care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla în apartament.

Cristian Cioacă a fost arestat în 5 decembrie 2012, de Curtea de Apel București, care a admis recursul procurorilor față de cercetarea sa în libertate, hotărâtă de Tribunal București.

Probele criminaliștilor, prelevate din locuința Elodiei și a lui Cristian Cioacă, îl indică pe polițist responsabil de uciderea avocatei și tranșarea acesteia. Probe de sânge – identificate cu un aparat special, Crime Light – prelevate de sub zugrăveala apartamentului au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparține Elodiei.

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârșitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci polițist la Poliția din Argeș, a anunțat dispariția acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea șefei lui.

Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soți și în autoturismul bărbatului. Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariție, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei. În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râșnov au fost găsite uniforma de polițist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia și ale Elodiei.

Cei doi au împreună un copil, acum în vârstă de 9 ani, care se află în plasament la familia surorii lui Cristian Cioacă.

Citește și