Continuă protestele în Sănătate. SANITAS: „Rămânem deschiși la dialog, însă vom continua acțiunile revendicative”

Publicat: 22 10. 2013, 16:13
Actualizat: 29 07. 2014, 20:51

Federația Sanitas anunță, după discuțiile de luni cu conducerea Ministerului Sănătății, că nu acceptă schimbarea statutului spitalelor și vrea o lege a salarizării pentru întreg personalul din Sănătate, precizând că rămâne deschisă la dialog, însă va continua acțiunile revendicative.

Sindicaliștii de la Sanitas mai cer „încheierea urgentă a contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, pentru a se asigura un minim de protecție pentru membrii de sindicat”, după cum se arată într-un comunicat remis marți agenției Mediafax.

Precizările federației sindicale vin după ce reprezentanții Sanitas București au anunțat, luni seară, că cer și demisia ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, date fiind nemulțumirile pe care le au în urma discuțiilor cu acesta.

„Reprezentanții Federației Sanitas din România au respins categoric ideea transformării spitalelor în SRL-uri, asociații și fundații, motivând că acest lucru ar duce la o privatizare mascată a unităților sanitare. Pe lângă alte argumente, ministrul Sănătății a afirmat că prezenta lege trebuie schimbată, fiind o lege «comunistă», cu toate că a intrat în vigoare în mandatul precedent al domnului Nicolăescu”, a declarat președintele Sanitas București, Viorel Husanu.

Medicii vor mărșălui pe traseul Parlament – Ministerul Finanțelor – Guvern

De cealaltă parte, MS a precizat că, în urma discuțiilor purtate luni, va înainta o serie de propuneri de modificare a proiectelor pilot privind statutul spitalelor și creșterea veniturilor medicilor și echipelor medicale.

„La proiectul privind statutul spitalelor s-au făcut referiri la mai multe aspecte, care să asigure buna funcționare a acestora. De asemenea, s-au evidențiat avantajele și dezavantajele proiectelor, precum și faptul că o nouă lege de salarizare a personalului medical nu exclude proiectul pilot inițiat de minister”, s-a arătat într-un comunicatul transmis de MS.

Angajații din sistemul sanitar au fost, în intervalul 14-16 octombrie, în grevă japoneză.

Nicolăescu a declarat că medicii care au decis să intre în grevă ori nu vor să audă, ori nu țin cont de ceea ce li se spune și fac presiune fără să țină cont că sunt în discuții cu Ministerul Sănătății

Coaliția profesioniștilor din sistemul de sănătate organizează, în 2 noiembrie, un marș în Capitală, chiar dacă rezultatul discuțiilor cu miniștrii Sănătății și Finanțelor este optimist, a anunțat, în 15 octombrie, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR) Vasile Astărăstoae.

Astărăstoae a explicat că acțiunile de protest vor continua până când „promisiunile” făcute de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu și cel al Finanțelor, Daniel Chițoiu, vor deveni realitate, adică vor fi prevăzute într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

„Această coaliție nu este împotriva cuiva. Discuțiile continuă și acțiunile de protest anunțate, la fel. Adică în 2 noiembrie între orele 11.00 și 13.00, vom avea un marș pe traseul Parlament – Ministerul Finanțelor – Guvern. Avem deja 57.000 de semnături pentru grevă, dar nu anunțăm încă data. Le facem pe rând, în funcție de rezultatele negocierilor”, a declarat Vasile Astărăstoae, după o întâlnire a reprezentanților coaliției cu cei doi miniștri, la Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a spus, tot atunci, că salarizarea medicilor va fi discutată săptămâna viitoare, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, fiind plecată din țară.

În 9 octombrie, președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că premierul Victor Ponta a decis constituirea unei comisii formate din miniștrii Sănătății, Muncii și Finanțelor, care să analizeze principiile procesului de reformă în sănătate și revendicările coaliției din domeniu.

Doleanțele angajaților din sistemul sanitar: minimum 6% din PIB pentru Sănătate

Angajații din sistemul sanitar au protestat în septembrie la sediile Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor, cerând respectarea promisiunilor din programul de guvernare pentru sănătate.

Ei vor să declanșeze, în noiembrie, greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanții nu răspund solicitărilor acestora

Angajații din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniții și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiția „preliminară și nenegociabilă” a coaliției este dublarea salariilor medicilor rezidenți.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat, în 10 septembrie, că posibilele proteste anunțate de Coaliția Profesioniștilor din Sistemul Sanitar nu se justifică și nu au temei real, atâta timp cât ministerul a pus în dezbatere publică un pachet de legi, și a precizat că așteaptă toți partenerii la dialog.

Potrivit MS, proiectul privind statutul spitalelor ar urma să fie experimentat, din 2014, în 12 unități sanitare.

Conform proiectului, spitalele vor fi împărțite în două categorii: de interes național – spitalele regionale și cele de urgență – și de interes local – spitalele municipale și orășenești.

Spitalele-pilot de interes local se pot reorganiza, la inițiativa instituției care are în responsabilitate managementul spitalului, și ca asociații sau fundații medicale, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, care urmăresc desfășurarea unor activități de furnizare de servicii medicale de interes general sau în interesul unor colectivități, prevede proiectul.

Proiectul de lege privind salarizarea medicilor prevede că spitalele publice vor putea organiza clinici sau secții private, în care medicii să poată lucra după programul de lucru din unitatea de stat.

„Vorbim despre un proiect privind creșterea veniturilor medicilor, prin care urmărim creșterea veniturilor acestora, dar și reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sănătate, respectiv acela că singurii care aduc bani în sistem sunt doctorii. Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat să opteze dacă lucrează cu normă întreagă, respectiv șapte ore, în spitalul public. În cazul în care a optat să lucreze în spitalul public cu normă întreagă, atunci în aceeași unitate sanitară va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat”, a explicat, în 31 iulie, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.