Continuă războiul lui Daea cu cormoranii. PSD propune modificarea legii, astfel încât vânătoarea acestor păsări să fie permisă

Continuă războiul lui Daea cu cormoranii. PSD propune modificarea legii, astfel încât vânătoarea acestor păsări să fie permisă
Publicat: 06/10/2019, 13:02

Astfel, modificarea Legii vânătorii vizează eliminarea cormoranului mare din anexa privind interzicerea vânătorii și includerea acestora pe lista unde vânătoarea este permisă în anumite perioade.

„Modificarea Legii nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic prin excluderea cormoranului mare din anexa nr. 2-faună sălbatică de interes vânătoresc la care vânarea este interzisă, precum și cuantumul despăgubirilor în cazul unor fapte ilicite și includerea cormoranului mare în anexa 1-faună sălbatică de interes vânătoresc la care vânarea este permisă, perioadele de vânare și cuantumul despăgubirilor în cazul unor fapte ilicite va permite vânarea cormoranului mare în România, crearea unui echilibru stabil între populațiile de cormorani mari aflate pe teritoriul său și sectorul pescăresc, astfel încât să se poată asigura protecția unei populații de cormoran mare, în deplin echilibru cu resursele acvatice vii și sustenabilitatea activităților productive din acvacultura românească”, prevede proiectul legislativ.

Inițiatorii, mai multți parlamentari din PSD, dar și deputatul ALDE Florin Calotă și deputatul PMP Petru Movilă, susțin că pagubele provocate de cormorani în sectorul piscicol se ridică la aproximativ 20.000 de tone de pește/an.

„România importă 80.000 de tone de pește pentru asigurarea cererii din piață. Pagubele provocate de cormorani sectorului piscicol se ridică la aproximativ 20.000 de tone de pește/an, în timp ce producția din acvacultură înregistrată în ultimii ani este de aproximativ 12.000 tone de pește/an”, arată inițiatorii proiectului legislativ, în expunerea de motive.

Potrivit proiectului legislativ, cormoranul mare va putea fi vânat în perioada 1 septembrie-28 februarie. Totodată, valoarea de pagubă admisă va fi de 80 de euro, în timp ce valoarea interzisă va fi de 270 de euro.

Inițiatorii mai precizează că aceste păsări sunt inteligente și se obișnuiesc repede cu măsurile luate de autorități pentru a le speria.

„Deși în țara noastră au fost utilizate o serie de metode alternative pentru protejarea producției de piscicultură împotriva cormoranilor: plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvențe, laser, sperietori de ciori, etc, aceste păsări deoasebit de inteligente se obișnuiesc cu ele, se adaptează și nu se mai sperie, astfel că aceste metode au devenit insuficiente”, se arată în expunerea de motive.

Totodată, aceștia au menționat și care sunt efectele negative ale cormoranilor asupra producției de pește din fermele de acvacultură:

„-Pierderea directă de material biologic prin acțiunile de prădare
-Pierderea sporului de greutate ca urmare a consumului de puiet de pește
-Pierderi indirecte de material biologic datorită rănilor produse peștelui de către cormorani, răni care constituie porți de intrare pentru diverse boli, care pot determina moartea sau o rată scăzută de creștere
-Instalarea stresului la pești, care are ca rezultat scăderea consumului de furaje și slaba metabolizare a acestora de către pești, ceea ce determină o creștere mică în greutate cu consecințe asupra realizării producției planificate.
-Pierderi cantitative de furaje
-Utilizarea forței de muncă și a echipamentelor la un grad scăzut de eficiență, cu efecte negative asupra costurilor de producție”.

Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic și completarea Ordonanței de urgență nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice a fost înregistrată la Senat, în procedură de urgență, însă Camera decizională este Camera Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Românii trebuie să declare la stat. Se dă ordin în România. Se depune în termen...
Eliberarea pașaportului are noi reguli. Marea schimbare anunțată de MAI
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Câți români își vor petrece concediul „acasă”?
×