Contractele mai multor angajați ai TVR, modificate de Lăzescu în ultima zi a mandatului său: „Nu exclud să fi fost și măriri de salarii, dar nu am acum în minte”
Alexandru Lăzescu, fostul președinte-director general al TVR, a modificat în ultima zi a mandatului său zeci de contracte ale unor salariați ai Televiziunii Române, transformându-le din perioadă determinată în nedeterminată și mărind salariile unor angajați, au declarat pentru MEDIAFAX surse.
Alexandru Lăzescu – care a fost demis pe 12 iunie de Parlament – a afirmat în ultimul an, în repetate rânduri, că dorește restructurarea Televiziunii Române și reducerea cheltuielilor în TVR, instituție care are în prezent datorii de peste 100 de milioane de euro.
Cu toate acestea, în ultima sa zi de mandat, Alexandru Lăzescu ar fi majorat salariile la câteva zeci de oameni din TVR și a modificat contractele de muncă ale altor câteva zeci de angajați din Televiziunea Română, în special de la TVR Info, transformându-le din contracte pe perioadă determinată în contracte pe perioadă nedeterminată, au declarat pentru MEDIAFAX surse din televiziunea publică.
Contactat de MEDIAFAX, Alexandru Lăzescu a recunoscut că a modificat contractele de muncă ale unor angajați ai TVR, precizând însă că nu își amintește dacă aceste modificări au fost făcute chiar în ultima zi a mandatului său sau în ultima perioadă a mandatului său.
„Am mai prelungit contracte, dar în cadrul legal. Nu am făcut nimic în afara cadrului legal. Erau contracte care expirau ori pe 15 iunie, ori pe 30 iunie și le-am mai prelungit. Dar trebuie discutat de la caz la caz”, a spus Alexandru Lăzescu.
El a exemplificat spunând că a prelungit contractele unor salariați ai Televiziunii Române, detașați la TVR Info de la alte departamente ale televiziunii publice. „Cred că au fost 15-20 de astfel de detașări, dar nu cred că încurcă pe nimeni”, a spus Lăzescu.
Acesta a precizat că nu exclude să fi făcut și măriri de salarii în ultima perioadă a mandatului său. „Nu exclud să fi fost și măriri de salarii, dar nu am acum în minte. Este posibil să fi fost câteva pe motive solide. În general, nu am făcut măriri de salarii. Măririle au fost puține și strict justificate ca să țin oameni să nu plece (din TVR, n.r.)”, a mai spus Lăzescu.
Pe 12 iunie, Consiliul de Administrație al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcția de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.
Televiziunea Română are datorii acumulate – din 2005 până la sfârșitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaționale ale Televiziunii Române. În 20 iunie, Guvernul a decis ca ANAF să deblocheze pentru o perioadă de șase luni conturile televiziunii publice, interval în care va fi derulat un proces de reorganizare a TVR.
Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condițiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv. Televiziunea Română are circa 3.400 de angajați.
Parlamentul l-a validat, marți, cu 265 de voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”, pe Claudiu Săftoiu ca președinte – director general al Societății Române de Televiziune.
După votul Parlamentului, Claudiu Săftoiu a declarat pentru presă că va garanta imparțialitatea politică în procesul redacțional din TVR, precizând că va demara „un audit de profunzime, atât de personal, cât și economic”, care va sta la baza strategiei de redresare a televiziunii publice.