Controale în comune din Brașov unde există suspiciuni că oamenii ar fi împiedicați să meargă la vot

Publicat: 25 07. 2012, 18:34
Actualizat: 20 02. 2014, 17:57
Reprezentanți ai Prefecturii și Poliției Brașov au anunțat că vor face controale în mai multe comune unde există suspiciuni că oamenii ar putea fi împiedicați să voteze, după ce mai multe persoane au reclamat că la anumite magazine le-ar fi reținute actele în schimbul produselor "pe datorie".

Reprezentanți ai Prefecturii și Poliției Brașov au anunțat că vor face controale în mai multe comune unde există suspiciuni că oamenii ar putea fi împiedicați să voteze, după ce mai multe persoane au reclamat că la anumite magazine le-ar fi reținute actele în schimbul produselor „pe datorie”.

Prefectul județului Brașov, Mihai Mohaci, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că instituția pe care o conduce, împreună cu reprezentanți ai Poliției, vor declanșa controale în mai multe comune în care locuiesc cetățeni de etnie romă, existând suspiciuni de fraudă electorală.

„Am informații că în anumite localități în care locuiesc comunități importante de romi au loc acțiuni prin care populația este îndemnată să nu vină la vot sau
chiar împiedicată. Avem informații că în unele locuri, la magazinele alimentare, marfa este dată în schimbul reținerii cărții de identitate sau datornicii la acele magazine rămân tocmai acum fără cărțile de identitate, până își plătesc datoriile”, a declarat prefectul Mihai Mohaci.

Localitățile vizate sunt Augustin, Budila și Teliu, unde există comunități însemnate de romi.

De asemenea, subprefectul Ana Fleșeriu a precizat că actul de indetitate al unei persoane poate fi reținut doar de oamenii legii.

„Există doar trei situații în care cartea de identitate poate fi reținută. Dacă un organ al Poliției observă o adăugire sau o modificare în actul de identitate îl
poate reține. De asemenea, cartea de identitate este reținută în cazul celor arestați, deținuți sau în cazul persoanelor internate în instituțiile de ocrotire socială. Cazurile care nu se încadrează în aceste situații reprezintă o încălcare a dispozițiilor legale și atrage răspundere civilă, materială, disciplinară, contravențională sau penală”, a spus Fleșeriu.