„Corpul de control al primului-ministru desfășoară o acțiune de control inopinată la sediul Ministerului Sănătății și la 4 spitale din București (Spitalul Clinic de Urgență București, Floreasca, Spitalul Clinic de Urgență Universitar București, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan și Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București), în temeiul Ordinului nr. 61/29.04.2016, cu preluarea documentelor aferente tuturor aspectelor legate de obligațiile unităților sanitare publice cu paturi aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătății, în ceea ce privește achiziționarea de produse biocide”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
Premierul, care deține și interimatul la Ministerul Sănătății, a refuzat să facă declarații de presă la sosirea în minister.
UPDATE
Dacian Cioloș a declarat, la ieșirea din Ministerul Sănătății, că dosarul întocmit de Corpul de Control în cazul dezinfectanților diluați de la compania Hexi Pharma va fi trimis la Parchetul General, ca să fie alături de celelalte probe.
Premierul a spus că a discutat astăzi cu secretarul de stat de la Ministerul Sănătății și a făcut o trecere în revistă a deciziilor pe care le-a luat zilele trecute și a modului în care acestea au fost deja aplicate.
De vreme ce spitalele au fost obligate să retragă din uz toate produsele provenite de la compania Hexi Pharma, Ministerul a transmis deja unităților sanitare listele cu ceilalți producători de la care aceștia pot achiziționa alte produse biocide.
În ceea ce privește procedurile de achiziție a produselor dezinfectante și de altă natură necesare în spitale, ministerul dorește noi proceduri, care să fie standardizate, asigurând, astfel, transparența achizițiilor.
De asemenea, premierul a declarat că a cerut autorităților competente în ceea ce privește procedurile de achiziții publice să întocmească contracte rapide pentru ca toate spitalele să intre cât mai repede în posesia produselor de care au nevoie, urmând ca, până la sfârșitul săptămânii viitoare să fie stabilite noi proceduri privind achiziția de biocide în unitățile sanitare.
Modificări va suferi și ordinul 261/2007 care vizează normele și standardele pentru testele de sanitație din spitale care se fac, în prezent, fără referințe și fără indicatori de referință. Premierul a precizat că există norme europene legate de aceste aspecte, care vor sta la baza modificărilor acestui ordin.
„Imediat ce ordinul va fi updatat, se va trece la testele de sanitație încrucișate la spitalele cu probleme, mai ales la secțiile care riscă să expună bolnavii cel mai mult”, a completat Dacian Cioloș.
În ordinul 10 de ministru va fi adăugată, de asemenea, o clauză prin care firmele producătoare de biocide vor fi obligate ca, pe lângă certificatul de analiză de la laboratorul propriu, să atașeze un al doilea certificat, făcut într-un alt laborator acreditat.
Mai mult, premierul susține că vor fi schimbate și contractele de management pentru directorii spitalelor, adăugându-se clauze care să îi stimuleze pe aceștia să informeze transparent și clar asupra situației infecțiilor nosocomiale.