Prima pagină » Știri » CONTROVERSĂ. Administrația Trump pune presiune asupra serviciilor de informații pentru a conecta originea coronavirusului cu un laborator din Wuhan. China ar putea plăti 10 milioane de dolari pentru fiecare deces

CONTROVERSĂ. Administrația Trump pune presiune asupra serviciilor de informații pentru a conecta originea coronavirusului cu un laborator din Wuhan. China ar putea plăti 10 milioane de dolari pentru fiecare deces

CONTROVERSĂ. Administrația Trump pune presiune asupra serviciilor de informații pentru a conecta originea coronavirusului cu un laborator din Wuhan. China ar putea plăti 10 milioane de dolari pentru fiecare deces
Sursă FOTO Business Insider.com

Unii analiști sunt îngrijorați de faptul că presiunea oficialilor înalți ar putea denatura evaluările cu privire la coronavirus și ar putea fi folosită ca armă într-o luptă cu escalada cu China. Deși Trump a susținut joi teoria virusului apărut accidental dintr-un laborator Wuhan a fost retras rapid, adăugând că „nu are voie” să împărtășească informațiile și că administrația sa examinează mai multe teorii despre originea virusului, el și-a exprimat interesul față de o idee împinsă de Michael Pillsbury, un consilier informal al Chinei la Casa Albă, potrivit căreia Beijingul ar putea să plătească 10 milioane de dolari pentru fiecare deces. Agenția de Informații pentru Apărare și-a schimbat recent poziția analitică în ultimele săptămâni.

Înalți oficiali ai administrației Trump au împins agențiile americane de spionaj să caute dovezi care să susțină o teorie nesatisfăcută potrivit căreia un laborator guvernamental din Wuhan, China, a fost originea focarului de coronavirus, potrivit oficialilor actuali și foști americani. Efortul vine în condițiile în care președintele Trump escaladează o campanie publică pentru a acuza China pentru pandemie, potrivit NyTimes.com

Unii analiști de informații sunt îngrijorați de faptul că presiunea oficialilor administrației va denatura evaluările despre virus și că ar putea fi folosită ca armă politică într-o luptă intensificată cu China pentru o boală care a infectat mai mult de trei milioane de oameni pe tot globul.

Majoritatea agențiilor de informații rămân sceptice că pot fi găsite dovezi concludente ale unei legături cu un laborator, iar oamenii de știință care au studiat genetica coronavirusului spun că probabilitatea copleșitoare este că acesta a sărit de la animal la om într-un cadru non-colaborator, așa cum a fost cazul cu HIV, Ebola și SARS.

Secretarul de stat Mike Pompeo, fostul C.I.A. directorul și cel mai vocal hard-liner al administrației din China, a preluat conducerea în a impune agențiilor de informații americane pentru mai multe informații, potrivit oficialilor actuali și foști.

Și Anthony Ruggiero, șeful biroului Consiliului de Securitate Națională care urmărește armele de distrugere în masă, și-a exprimat frustrarea în timpul unei videoconferințe din ianuarie că C.I.A. nu a reușit să dea în urmă vreo teorie despre originea focarului. Analiștii C.I.A au răspuns că pur și simplu nu aveau dovezi care să susțină nicio teorie cu o mare încredere la acea vreme, potrivit oamenilor familiarizați cu conversația.

Hotărârea C.I.A. s-a bazat în parte pe faptul că nu au apărut semne că guvernul chinez a crezut că focarul provine dintr-un laborator. Guvernul chinez a negat cu tărie că virusul a scăpat dintr-un laborator în timp ce a împins dezinformarea la originea sa, inclusiv a sugerat că armata americană a creat-o.

Orice raport de informații american care învinovățește o instituție chineză  ar putea dăuna în mod semnificativ relațiilor cu China în anii următori. Și oficialii administrației Trump ar putea să-l folosească pentru a încerca să producă alte națiuni pentru a răspunde public Chinei pentru decesele coronavirusului chiar și atunci când originile exacte ale pandemiei nu pot fi determinate.

Domnul Trump a susținut joi teoria virusului apărut accidental dintr-un laborator Wuhan. Ca răspuns la o întrebare din partea unui reporter, președintele a spus că a văzut informații care susțineau ideea, dar că a fost retras rapid, adăugând că „nu are voie” să împărtășească informațiile și că administrația sa examinează mai multe teorii despre originea virusului.

„Există o mulțime de teorii”, a spus el, „dar avem oameni care o privesc foarte, foarte puternic. Oameni științifici, oameni de inteligență și alții. ”

Într-o declarație publicată joi mai devreme, Oficiul directorului informațiilor naționale a declarat că comunitatea de informații „va continua să examineze riguros informațiile și informațiile emergente pentru a determina dacă focarul a început prin contactul cu animale infectate sau dacă a fost rezultatul unei accident la un laborator din Wuhan. ”

Agențiile de informații, au declarat că sunt de acord „cu largul consens științific potrivit căruia virusul Covid-19 nu a fost creat de om sau modificat genetic”.

Departamentul de Stat a refuzat să răspundă la întrebări cu privire la rolul domnului Pompeo. Purtătorii de cuvânt ai Casei Albe și ai Consiliului Național de Securitate au refuzat să comenteze.

NBC News a raportat mai devreme că oficialii administrației au îndreptat agențiile de informații pentru a încerca să stabilească dacă China și Organizația Mondială a Sănătății au ascuns informații despre focar.

De luni de zile, oamenii de știință, spionii și oficialii guvernamentali s-au luptat cu diverse teorii despre cum a început focarul și mulți sunt de acord cu privire la importanța determinării genezei pandemiei. În guvern și în mediul academic, experții au exclus ideea că a fost conceput ca un bioweapon. Și sunt de acord că noul agent patogen a început ca un virus de lilieci care a evoluat în mod natural, probabil la un alt mamifer, pentru a deveni adept al infectării și uciderii oamenilor.

Câțiva oameni de știință și experți în securitate națională au indicat o istorie a accidentelor de laborator care infectează cercetătorii pentru a sugera că s-ar fi putut întâmpla în acest caz, dar mulți oameni de știință au respins astfel de teorii.

„Nu credem că niciun tip de scenariu bazat pe laborator este plauzibil”, au scris cinci oameni de știință într-o lucrare publicată în martie în Nature Medicine.

Domnul Trump a vorbit public despre „investigațiile foarte grave” ale administrației despre originea virusului și vinovăția Chinei. Aceste anchete au preluat noi urgențe la sfârșitul lunii martie, când oficialii de informații au prezentat la Casa Albă informații care au determinat unii oficiali de carieră să reconsidere origine într-un  laborator. Natura precisă a informațiilor, bazată în parte pe comunicările interceptate între oficialii chinezi, nu este clară.

Cei actuali și foștii oficiali nu au spus dacă însuși domnul Trump, care a arătat o mică atenție pentru judecățile independente ale funcționarilor de informații și forțele de ordine, a presat agențiile de informații. Dar dorește ca orice informație care susține teoria originea în laborator să stabilească scena pentru a răspunde Chinei.

El și-a exprimat interesul față de o idee împinsă de Michael Pillsbury, un consilier informal al Chinei la Casa Albă, potrivit căreia Beijingul ar putea fi trimis în judecată pentru daune, Statele Unite având posibilitatea să primească 10 milioane de dolari pentru fiecare moarte. La o conferință de presă din această săptămână, Donald Trump a declarat că administrația discută o cerere de reparații „foarte substanțiale” împotriva Chinei – idee pe care Beijingul a denunțat-o deja.

„Președintele Trump cere să cunoască originile virusului și ce știa Xi Jinping în legătură cu acoperirea”, a spus domnul Pillsbury.

Există mari lacune în ceea ce se știe despre noul agent patogen, inclusiv despre ce tip de oameni infectați cu coronavirus și unde a avut loc prima transmitere.

Richard Grenell, directorul interimar al informațiilor naționale, a spus agențiilor sale să facă o prioritate pentru determinarea originii virusului. Biroul său a convocat o revizuire a oficialilor de informații pe 7 aprilie pentru a vedea dacă agențiile pot ajunge la un consens. Oficialii au stabilit că cel puțin până acum nu au putut.

Oficialii serviciilor de informații au arătat în mod repetat Casei Albe că determinarea originii focarului este fundamental o întrebare științifică care nu poate fi rezolvată cu ușurință prin spionaj.

Un fost oficial al serviciilor de informații a descris accentul repetat al teoreticienilor pentru aidații senior ca fiind „cumpărături de concluzii”, un termen de disperare în rândul analiștilor care are ecouri ale apariției administrației Bush din 2002 pentru evaluări care spun că Irakul avea arme de distrugere și legături cu Al Qaeda , poate cel mai notoriu exemplu de politizare a inteligenței.

Colegiul C.I.A. încă nu a descoperit date dincolo de dovezile circumstanțiale pentru a consolida teoria laboratorului, potrivit oficialilor guvernamentali actuali și foști, iar agenția le-a spus factorilor de decizie că îi lipsește suficiente informații pentru a-l afirma sau respinge. Doar accesul la laboratorul însuși și probele de virus pe care le conține ar putea oferi dovezi definitive, dacă există, au declarat oficialii.

Agenția de Informații pentru Apărare și-a schimbat recent poziția analitică pentru a lăsa în mod oficial posibilitatea unei teorii a originii laboratorului, au spus oficialii. Înalți oficiali ai agenției au cerut analiștilor să analizeze mai atent laboratoarele.

Motivul schimbării nu este clar, însă unii oficiali au atribuit-o informațiilor analizate în ultimele săptămâni. Alții au considerat o viziune mai închisă: faptul că agenția încearcă să aibă o poziție favorabilă cu oficialii de la Casa Albă. Un purtător de cuvânt al agenției, James M. Kudla, a contestat această caracterizare. „Nu este rolul lui D.I.A. de a lua decizii de politică sau judecăți de valoare – și nu”, a spus el.

Unii oficiali americani au devenit convinși că Beijingul nu împărtășește tot ceea ce știe.

Printre primii asistenți ai domnului Trump, domnul Pompeo a spus că Statele Unite nu au „încă dobândit acces” la campusul principal al Institutului de Virologie din Wuhan, unul dintre cele două site-uri pe care oficialii americani care favorizează teoria accidentelor de laborator s-au concentrat, împreună cu Centrul Wuhan pentru Controlul și prevenirea bolilor.

Laboratoarele din Wuhan cercetează virusurile și sunt cunoscute oficialilor americani; ele fac parte dintr-un efort global coordonat de monitorizare a virusurilor. Institutul de virologie a primit finanțare și instruire de la agenții și oamenii de știință americani.

Domnul Pompeo părea să se refere la informații interne despre focar, în timpul unui interviu pe 17 aprilie cu Hugh Hewitt, o gazdă de radio conservatoare.

„Știm că Partidul Comunist Chinez, când a început să evalueze ce trebuie să facă în interiorul Wuhan, a considerat dacă W.I.V. a fost, de fapt, locul de unde a venit acest lucru „, a spus domnul Pompeo, referindu-se la Institutul de Virologie din Wuhan.

Departamentul de Stat a refuzat să indice ce se afla în spatele afirmației sale.

Oamenii de știință care studiază coronavirusul au susținut că răspândirea inițială de la animal la persoană ar fi putut să apară în orice fel de moduri: la o fermă unde sunt crescute animale sălbatice, prin contactul accidental cu un liliac sau cu un alt animal care a transportat virusul sau în vânătoare sau transportarea animalelor.

Oamenii de știință au examinat, de asemenea, noile gene ale agentului patogen, descoperind că acestea prezintă o asemănare mare cu coronavirusurile de lilieci și nu au niciun indiciu de manipulare sau curare umană.

Șansele au fost astronomice în raport cu o eliberare de laborator, spre deosebire de un eveniment în natură, a declarat Kristian G. Andersen, autorul principal al lucrării publicate în Nature Medicine și specialist în boli infecțioase la Scripps Research Translational Institute din California.

El a recunoscut că, teoretic, este posibil ca un cercetător să fi găsit noul virus, evoluat pe deplin, într-un liliac sau alt animal și să-l fi dus în laborator. Dar, a spus el, pe baza dovezilor colectate de echipa sa și a numeroaselor oportunități de infecție în interacțiunile pe care mulți fermieri, vânători și alții le au cu animale sălbatice, „nu există niciun motiv pentru a considera laboratorul ca o posibilă explicație. ”

Nici o dovadă nu susține teoria conform căreia coronavirusul a luat naștere „într-un laborator, fie intenționat, fie accidental”, a scris săptămâna aceasta Daniel R. Lucey, un expert în pandemie la Universitatea Georgetown, care a urmărit îndeaproape ceea ce se știe despre origini.

El a cerut Chinei să împărtășească informații despre animalele vândute pe o piață din Wuhan, care a fost legată de unele dintre cele mai cunoscute cazuri de persoane infectate cu virusul, deși nu primul. Dr. Lucey a ridicat întrebări dacă piața a fost, de fapt, unde virusul se revarsa de la animale la oameni. Informațiile limitate eliberate despre eșantioanele de mediu prelevate de pe piață, care au fost pozitive pentru coronavirus nu rezolvă dacă sursa era animalele vândute acolo sau oameni care lucrează sau vizitează piața, sau ambele, a scris el.

Dar Richard Ebright, un microbiolog și expert în biosecuritate la Rutgers University, a susținut că probabilitatea unui accident de laborator a fost „substanțială”, indicând o istorie a unor astfel de evenimente care au infectat cercetătorii. Laboratoarele de la Wuhan și alte centre din întreaga lume care examinează virușii care apar în mod natural au reguli de siguranță discutabile, a spus el, adăugând: „Standardele sunt laxe și trebuie să fie întărite”.

Oficialii americani au spus că au urmărit îndeaproape guvernul Chinei în această iarnă pentru semnele unui accident de laborator, dar nu au găsit nimic concludent. În februarie, președintele Xi Jinping a subliniat necesitatea unui plan care să asigure „biosecuritatea și biosecuritatea țării”. Ministerul Științei și Tehnologiei a anunțat noi linii directoare pentru laboratoare, în special pentru cele care gestionează viruși.

Global Times, un ziar popular de stat, a publicat apoi un articol despre „probleme cronice de management inadecvate” în laboratoare, inclusiv probleme cu eliminarea biologică.

Citește și