Autoritățile mexicane au blocat 79 de conturi bancare care aparțineau unor persoane care făceau parte dintr-o grupare infracțională a cărei principală „activitate” era clonarea cardurilor bancare.
Majoritatea conturilor blocate aparțin unor români, informează joi, 4 februarie, Unitatea de Informaţii Financiare (UIF) citată de EFE și Agerpres. Gruparea infracțională opera în Cancun, centru balnear situat în statul Quintana Roo.
Blocarea „pe scară largă” a conturilor s-a realizat prin intermediul „Operațiunii Caraibe”, în cadrul căreia au fost analizate 277 de operaţiuni neobişnuite în valoare de 337,5 milioane de pesos (16,5 milioane de dolari), precum şi extrase de cont în cazul a 520 de operaţiuni cu o valoare de 125,5 de milioane de pesos (circa 6,1 milioane de dolari).
UIF a acționat și în plan internațional analizând 730 de transferuri în care au fost virate sume în valoare de 251,2 milioane de pesos (circa 12,3 milioane de dolari) şi 333 de transferuri în urma cărora au fost încasate sume în valoare totală de 232 de milioane de pesos (circa 11,3 milioane de dolari).
De asemenea, Unitatea de Informaţii Financiare a transmis că, datorită muncii de investigaţie a cabinetului de securitate, a Centrului Naţional de Informaţii din cadrul Secretariatului pentru Securitate şi Protecţie a Cetăţeanului, a Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi a UIF „s-a reuşit identificarea unei grupări infracţionale din care făceau parte îndeosebi indivizi cu naţionalitate română şi mexicană”.
Centrul în care opera gruparea era Cancun, însă își extinsese activitățile și în alte zone turistice precum Riviera Nayarit, din acelaşi stat; Los Cabos, în statul Baja California, şi în Puerto Vallarta, în statul Jalisco.
Se pare că românii și mexicanii acționau prin „modificarea ATM-urilor instalate în hoteluri, cărora le instalează dispozitive care reuşesc să citească datele de pe cardurile bancare care sunt introduse în aparat”, precum şi codul PIN al cardurilor.
Obiectivul infractorilor era ca „ulterior să fie făcute retrageri din conturile respective, bani care erau introduşi în circuitul financiar prin intermediul unor firme-fantomă înfiinţate de membrii organizaţiei”.