Coordonatorul jandarmilor la Mitingul Diasporei, DECLARAȚII LACRIMOGENE la postul public. Îmi cer scuze, îmi asum tot! Laurențiu CAZAN abordează PUNCTUAL toate aspectele intervenției
Cazan susține că a interacționat cu procurorul militar care s-a aflat la miting și a fost prezent până la ora 4 dimineața, în zona unde erau și efectivele Jandarmeriei. Cazan apreciază că e bine că procurorul a fost acolo, el neavând nimic de ascuns.
„Începând cu ora 17:00, mi-a fost prezentat procurorul militar, am interacționat în mod direct cu el la fața locului. (…) De un coleg de al meu. Mi s-a spus că e procuror militar, că e de serviciu. A fost prezent la fața locului până la terminarea misiunii, până la 4 dimineața. A stat în zona Piața Victoriei, în zona unde au fost efectivele de Jandarmerie. Din punctul meu de vedere, nu am avut nicio problemă, am considerat că e mai bine așa, să fie un reprezentant al Parchetului Militar la fața locului, să observe cu propriile simțuri ce se întâmplă.(…) Procurorul a fost un om de foarte bună credință”, a declarat Laurențiu Cazan, adjunctul Serviciului de Ordine Publică al Jandarmeriei Capitalei, la TVR1.
Reprezentantul Parchetului Militar, Ionel Corbu, a precizat că șefii Ministerului de Interne au fost „oarecum” dezinformați referitor la prezența procurorului Bogdan Pîrlog în Piața Victoriei și la autosesizarea acestuia, menționând că acesta se afla în drum spre casă și că nu a făcut parte din centrul de comandă.
„Am rămas suprins de cele declarate de conducerea Ministerului de Interne. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a făcut o asociere oarecum eronată vizavi de prezența lui acolo. Colegul nostru se afla în zonă în drum spre domiciliu. El era de serviciu, fiind la permanență și văzând ce s-a întâmplat acolo, s-a sesizat din oficiu, procesul verbal fiind înregistrat pe data de 11″, a declarat Ionel Corbu.
Întrebat dacă procurorul a avut vreo legătură cu comanda Jandarmeriei, acesta a precizat: „Acest aspect a fost DENATURAT și, din păcate, constat că conducerea ministerului a fost oarecum dezinformată din aceste punct de vedere. S-a extrapolat misiunea de «aflat în zonă». Deci «aflat în zonă» putea să fie un simplu observator, pe un trotuar, lucru pe care l-am înțeles că s-a și făcut și nicidecum în centrul de comandă. Centrul de comandă este practic nucleul factorilor decizionali de intervenție. Pun o întrebare retorică. Ce valență avea o decizie a unui procuror acolo, în a acționa sau a nu acționa? Dar el, repet și o spun cu toată responsabilitatea, NU A FĂCUT PARTE din centrul mobil de comandă”.
Corbu a precizat că autosesizarea procurorului este legală. „Absolut. Având în vedere competențele lui, faptul că el era de serviciu, avea tot dreptul și tot cadrul procesual, acoperit de Codul de Procedură Penală”.
Cazan a precizat că turiștii israelieni au fost bruscați de jandarmi pentru că se aflau într-un taxi prezent într-o zonă unde și cei violenți foloseau taxiurile pentru a fugi, drept pentru care s-a decis să se verifice fiecare mașină.
„Cei care acționau în zona respectivă, au observat că la momentul când noi ne-am dus cu efectivele pentru a restabili ordinea, au văzut că unii dintre ei foloseau taxiurile pentru a pleca acolo. Ca o măsură, pentru a reuși să identificăm persoanele, am decis să cercetăm și taxiurile, pentru a-i găsi pe cei responsabili”, a declarat Laurențiu Cazan, adjunctul Serviciului de Ordine Publică al Jandarmeriei Capitalei, la TVR1.
Șoferul taximetrului are însă o altă versiune a incidentului: „Am plecat de la un hotel din București și mergeam spre un club,” povestește taximetristul, care a fost la Parchetul militar, să depună plângere penală împotriva jandarmilor. „la intersecția străzilor Ion Mihalache cu Banu Manta, ne-au oprit jandarmii și au început să ne bată. Fără nici un motiv. Nici n-am apucat să reacționăm. Absolut deloc. Clienții au strigat că sunt turiști israelieni. Nu aveau nici o legătură cu manifestațiile. Jandarmii nu ne-au dat nici o explicație: ne-au oprit și ne-au luat la bătaie. Turiștii au fost foarte mult bătuți în mașină, nu în afara taxiului. Cu pumnii, cu bastoanele, cu tonfele. Ei strigau foarte tare „Sunt turist!”, eu strigam „Sunt taximetrist! Nu am făcut nimic!”, iar ei tot ne băteau. Am mâna ruptă. Eram la volan și mi-am apărat fața când m-au lovit cu tonfa.”
Ambasada Israelului la București a anunțat că patru turiști israelieni au fost agresați de forțele de ordine, la protestul de vinerea trecută din Piața Victoriei, cu toate că aceștia au arătat pașapoartele.
„Cu privire la incidentele în care au fost implicați patru turiști israelieni vineri seară, ambasada Statului Israel comunică următoarele: Având în vedere dovezile pe care le avem în acest moment, se pare că turiștii israelieni, nevinovați, s-au aflat foarte aproape de locul unde s-au petrecut incidentele violente de vineri seara, în timp ce mergeau cu un taxi, de la hotel către un restaurant din București. Au fost opriți, trași afară din mașină, și în ciuda faptului că au arătat pașapoartele străine și au explicat că nu au nimic de a face cu evenimentele în curs, au fost bătuți de către forțele de ordine. Considerăm acest incident ca fiind inacceptabil și extrem de serios. Turiștii israelieni care au avut de suferit de pe urma intervenției brutale vor depune plângere penală împotriva agresorilor”, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei Israelului în România remis MEDIAFAX.
La Mitingul Diasporei din 10 august au fost agresați și câțiva jurnaliști austrieci au fost agresați. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a condamnat printr-un mesaj pe twitter violențele produse la București și așteaptă clarificări din partea României.
„Aproximativ 1.000 de jandarmi au acționat. (…) Nu au fost doar din București. Pe lângă efectivele pe care le-a avut Direcția Generală au mai fost efective de la Brigada specială. Au fost efectivele Brigăzii Speciale care sunt structuri specializate în ordine publică. (…) Ei au venit în sprijinul nostru”, a declarat Laurențiu Cazan, adjunctul Serviciului de Ordine Publică al Jandarmeriei Capitalei, la TVR1.
Pe de altă parte, documentele primite până acum de procurorii militari arată că aproximativ 160 de jandarmi ar fi intervenit în Piața Victoriei la Mitingul Diasporei, anunță Ionel Corbu, reprezentantul Parchetului Militar.
„La acest moment, din vizualizarea documentelor, sunt peste 160 de militari jandarmi. Vorbesc de militarii jandarmi care au participat la activitatea de intervenție. Atât am reușit să sintetizăm din documente. E vorba de forțele participante. Sunt cele care, în urma decelării documentelor ce ne-au fost puse la dispoziție, au fost evidențiate într-o situație de analiză”, a declarat Corbu.
Secția Militară a Parchetului General a preluat ancheta privind violențele din 10 august, pentru a uni toate denunțurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere și plângerile depuse împotriva ministrului de Interne și a prefectului Capitalei.
Cel care a coordonat acțiunea jandarmilor la miting a spus că femeia jandarm care a fost lovită de protestari nu își mai aduce aminte dacă s-a împiedicat sau dacă a fost lovită, el subliniind că nici ceilalți colegi nu au observat că ea e atacată, întrucât erau aruncate obiecte.
„(Cei doi jandarmi loviți, n.r.) făceau parte din rezerva de intervenție care a fost trimisă spre Titulescu, în sprijinul celor de la Poliție. Au fost violențe din momentul când ei au plecat din acel dispozitiv. Am vorbit personal cu ei, am fost la spital. Fata, colega noastră nu-și mai aduce aminte de ce a căzut, ea mi-a spus că nu știe dacă a fost lovită sau dacă s-a împiedicat. (…) Ei au fost loviți în mod direct, s-a dezechilibrat, a căzut, el s-a dus să o ridice. (…) Când asupra lor se aruncau cu fel și fel de obiecte, era greu să observe la momentul respectiv că cineva din dispozitivul acela a fost atacat într-un asemenea mod brutal”, a declarat Laurențiu Cazan.
Cel care a comandat intervenția jandarmilor la protest susține că prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, s-a aflat în Piața Victoriei și a observat desfășurarea mitingului, iar ordinul de evacuare a zonei a fost semnat în jurul orei 20:00, atunci când situația a degenerat
„În permanență, am fost în contact cu toate autoritățile, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent LA FAȚA LOCULUI de la ora 16:00. (…) Când am văzut că lucrurile încep să degenereze, când tensiunea a crescut, am discutat personal cu prefectul și i-am spus că, dacă lucrurIle vor degenera, dacă nu reușim să avem un moment când atacurile nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă. Dânsa a spus că este pregătită, am fost la fața locului tot timpul împreună, am văzut despre ce este vorba și s-a luat decizia de a avea un ordin pentru restabilirea ordinii publice. Lucrurile astea au fost în jurul orelor 20:00″, a declarat Cazan.
„Îmi cer scuze față de toți cei care au toți cei suferit în mod gratuit de pe urma intervenției Jandarmeriei. Astfel de situații sunt analizate punctual. (…) Îmi asum tot ce s-a întâmplat în piață.”, a declarat maiorul Cazan.
Întrebat dacă își va da demisia, acesta a răspuns: „Mă gândesc la toate variantele, însă nu simt nicio presiune. Nu am avut nicio presiune asupra mea. Nu am luat nicio decizie”.