COPII DE AUR. Câți dintre olimpicii internaționali ai României vor să rămână în țară. Ministerul Educației a premiat elevii din 2011-2012, dar i-a uitat pe cei din 2010

Publicat: 16/11/2012, 10:06
Actualizat: 18/05/2015, 18:36

Unul vrea să ajungă pilot, altul se visează inginer chimist, iar altul își dorește să fie programator. Toți cei 138 de olimpici internaționali români din 2011-2012, însoțiți de profesori și părinți, au umplut joi Sala Transilvania de la Palatul Victoriei la ceremonia de premiere organizată de Ministerul Educației.

Cei mai mulți dintre acești elevi nu sunt la primul concurs internațional la care participă, dar pentru unii anul acesta le-a adus prima medalie de aur.

Constantin Popa este acum student la inginerie aerospațială în București. Este unul dintre medaliații României cu aur la olimpiada internațională de geografie. A obținut medalia de aur în clasa a XII-a, când era la Colegiul „Nicolae Gane” din Fălticeni.

„Până la urmă, pentru mine este ultimul pas, pentru că până acum am fost medaliat, dar nu am luat aurul”, spune Constantin Popa. Geografia este pasiunea lui de-o viață, dar ceea ce își dorește cu adevărat este să ajungă pilot. Acesta este motivul pentru care a ales să urmeze facultatea în România. „Pentru ce vreau eu să fac cred că aici pot să învăț foarte bine. Șansele să mă angajez ca pilot sunt mai mari în România decât afară”, a spus Constantin Popa.

Constantin Popa, olimpic internațional la Geografie

Cel mai tânăr dintre medaliații cu aur este Andrei Costin Oncescu, în vârstă de 13 ani. Andrei învață la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung. În anul școlar trecut, a ocupat primul loc la Balcaniada de Informatică pentru juniori. Andrei spune că nu știe dacă va pleca din România, e prea mic să se gândească de pe acum. Ar vrea să învețe foarte bine informatică înainte să se hotărască ce o să facă. „Mă pregătesc cam cinci ore pe zi. Dar înainte de Balcaniadă stau mai mult și învăț”, a spus Andrei.

Cel mai medaliat elev este Rareș Buhai, clasa a X-a, de la Colegiul „Liviu Rebreanu” din Bistrița, profilul matematică-informatică. Rareș a luat într-un singur an trei medalii de aur: la Bacaniada de Informatică, la Olimpiada Internațională de Informatică și la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada pentru elevii care au mai puțin de 18 ani.

Bistrițeanul a prins „gustul” informaticii oe când era în gimnaziu. A început să învețe de când a avut primul calculator. „Mă pregătesc șase ore pe zi, învăț foarte mult acasă”, spune Rareș. Știe sigur că vrea să învețe în străinătate pentru că acolo vede alte condiții în sistemul de educație. „Am început să mă uit după facultate, vreau să învăț în America. Știu că acolo e alt sistem. Aici lucrez foarte mult acasă, mă ajută și profesorul. Dar aș vrea să învăț în străinătate”, a explicat Rareș.

Când îl vezi pe Adrian Budău, îl asemeni cu unul dinte membrii formației Beatles. Are părul lung pe care și-l aranjează foarte des. E student în anul I la Informatică, la Universitatea București. Spune că anul acesta s-a pregătit mai puțin decât altădată, unul dintre motive fiind și examenul de Bacalaureat pe care l-a susținut lunile trecute.

„Am dat examen la mai multe universități din State, inclusiv la Stanford, dar nu m-au admis. Au fost destul de stricți în ultimii ani, inclusiv cu olimpicii. Dar acum prefer să rămân în țară și să plec la masterat. Vreau să merg la internshipuri la fimele mari. M-am înscris la Twitter când au venit băieții care lucrează acolo săptămâna trecută. Sper ca într-o zi să mă și angajez acolo”, a spus Adrian Budău.

Tran Bach Hai este singurul olimpic român de origine străină care reprezintă România la concursurile internaționale. Este elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional din Capitală. Medaliat cu aur în anii trecut, Tran a obținut anul acesta argint la Balcaniada de Matematică. Pentru el România este ca a doua țară, după Vietnam. Are și cetățenie acum. La premiere venit însoțit de tatăl său, care s-a stabilit în România după ce a terminat facultatea de construcții. Tran Bach Hai a fost până acum în Vietnam de câte ori, vorbește foarte bine vietnameza, dar de scris mai greu. În schimb, limba română o știe la perfecție.

Pentru el, concursurile au devenit o provocare încă din clasa a IV-a. De atunci, Tran a câștigat peste 40 de medialii la diverse competiții „La început, câștigam concursurile pe județ și așa a început să-mi placă să particip și să învăț și mai mult la matematică ca să câștig concursul”, a spus Tran, care se pregătește în medie patru ore pe zi la matematică.

Băiatul vrea, însă, să plece din România și să își continue studiile altundeva, preferabil în Europa. „E dorința lui. Dar poate să meargă să învețe și apoi se va întoarce. Eu oricum rămân aici”, a spui tatăl lui Tran.

Coordonatorul lotului național de matematică, profesorul Radu Gologan, precizează că Tran e un băiat foarte sensibil. „Cred că vietnamezii sunt foarte sensibili în general. Tran e un copil foarte bun. Are mai multe medalii de aur. Anul ăsta a luat argintul, nu știu ce s-a întâmplat, el e foarte sensibil”, a spus profesorul Gologan.

Tran Bach Hai, românul de origine vietnameză, olimpic la matematică, alături de tatăl lui

Bilanțul aurului

În total, olimpicii României au luat 155 de distincții, dintre care 42 de medalii de aur și premiul I, 45 de medalii de argint și premiul II, 29 de medalii de bronz și premiul III, respectiv 39 de mențiuni.

Potrivit ordinului Ministerului Educației, noile cuantumuri pentru premianții la olimpiade internaționale sunt: 12.180 lei – medalie de aur și premiul special pentru punctaj maxim, 9.430 lei – medalie de aur/ premiul I, 8.080 lei – medalie de argint/premiul II, 5.770 lei – medalie de bronz/premiul III și 3.940 lei – mențiune. La competițiile regionale – olimpiade balcanice, Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada Central Europeană de Informatică, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev”- sunt: 4.310 lei – medalie de aur/ premiul I, 3.670 lei – medalie de argint/premiul II, 2.860 lei – medalie de bronz/premiul III și 2.480 lei – mențiune. Fondul total de premiere alocat de MECTS este de 2.001.045 lei.

Cei mai mulți dintre olimpicii medaliați în anul școlar 2011-2012 au luat premii și în anul școlar precedebt, pentru care Ministerul Educației nu a acordat banii nici până acum. Situația îi nemulțumește atât pe părinți, cât și pe elevi. „Băiatul meu este olimpic și anul asta, dar anul trecut a luat două medalii de argint la fizică și o medalie de argint la astonomie. Știți ce înseamnă să pregătește un astfel de copil, care până la urmă reprezintă România, nu ne reprezintă pe noi. Iar ministerul a spus clar că nu le dă premii pentru anul trecut, că nu sunt prinși în buget”, a spus mama olimpicului Sebastian Dumitru.

Elevii spun că nu mai așteaptă premiile, după ce au nu au fost premiați un an de zile. „Ar și trebuit să fim premiați, dar ni s-a spus că eram plecați și din cauza asta nu a mai avut loc festivitatea de premiere. Acum nu știm dacă vom mai fi recompensați”, a spus Ștefan Spătaru, olimpic cu aur la Balcaniada de Informatică.

În 2010-2012, 142 de elevi și liceeni au reprezentat România la olimpiade internaționale, fiind medaliați cu aur, argint, bronz sau recompensați cu mențiuni. Ministerul Educației nu i-a plătit nici până acum din cauza unei ordonanțe prin care se interzicea orice premiere. În mod normal olimpicii trebuiau recompensați în noiembrie 2011, cu sume cuprinse intre 1.000 și 2.000 de euro, dar festivitatea s-a amânat de mai multe ori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?