Prima pagină » Știri » Copii terorizați de educatoare la o grădiniță privată din Constanța. „Dacă-ți dau doi pumni în căpățână, culcă-te, că te trântesc de nu te vezi”

Copii terorizați de educatoare la o grădiniță privată din Constanța. „Dacă-ți dau doi pumni în căpățână, culcă-te, că te trântesc de nu te vezi”

Copii terorizați de educatoare la o grădiniță privată din Constanța. „Dacă-ți dau doi pumni în căpățână, culcă-te, că te trântesc de nu te vezi
Copii trântiți și târâți pe podea de îngrijitoare, la o grădiniță privată din Constanța

Mai mulți părinți Constanța au sesizat Poliția după ce au intrat în posesia unor imagini surprinse de camerele de supraveghere la grădinița „Micul Regat”. Aceștia erau maltratați de îngrijitoare care le aplicau corecții fizice, din diferite motive. Pe imaginile făcute publice de StirileProtv se poate vedea cum copiii sunt îmbrânciți, smuciți, trântiți sau târâți pe podea pentru că nu vor să mănânce sau să doarmă. Instituția, un SRL  timpurie nu avea autorizație de funcționare și nici avizul inspectoratului școlar. Plângerea a ajuns în instanță, iar patru dintre angajate sunt cercetate penal, două dintre ele în arest la domiciliu.

În scenele surprinse în imagini o femeie îl trage de mână puternic și îl lovește pe un băiat așezat în pat. „Mamă, dacă-ți dau doi pumni în căpățână, culcă-te că te trântesc de nu te vezi acuma, cu tot cu pat te dau afară în frigul ăla”, spune ea.

Imaginile, descoperite din întâmplare

Avocatul Ștefan Roman, cel care îi reprezintă pe părinții copiiilor maltratați de angajații grădiniței private, a declarat, marți, că părintele care a văzut imaginile cu abuzurile de la centru a intrat în posesia acestora dintr-o întâmplare.

„Grădinița era prevăzută cu un sistem de supraveghere care în mod normal era pornit în fiecare zi până la orele prânzului. În perioada normală de filmare totul era în regulă, dar în două zile, la sfârșitul anului trecut, sistemul a fost uitat pornit după ora 12.00, iar în acel timp au fost filmate imaginile care au apărut în presă. (…) Imaginile erau accesibile, conform contractului. Părinții aveau dreptul să vadă imaginile, iar în contract se stipula faptul că se filmează până la ora 12.00. Părinții puteau să intre on-line să vadă imaginile. Și au ajuns în posesia imaginilor absolut întâmplător. Sunt 60 de copii la acea grădiniță și un singur părinte a văzut întâmplător aceste imagini”, a afirmat avocatul Ștefan Roman, citat de Mediafax.

El a spus că părinților copiilor care veneau acasă cu vânătăi după ce erau bătuți și bruscați de îngrijitoare li se spunea că micuții s-au lovit singuri.

Culcați cu vin și treziți cu cafea

„Toate imaginile pe care le vedeți sunt filmate în numai două zile, deci vă puteți imagina ce se întâmpla în fiecare zi. Părinții au văzut că micuții veneau acasă plini de vânătăi, iar când întrebau ce s-a întâmplat li se spunea ba că s-au ciocnit între ei, ba că s-au lovit de vreun obiect. Unii dintre ei veneau acasă mirosind a cafea. Li s-a spus că au mâncat bomboane. Niciodată nu și-au putut închipui că ei primeau cafea la grădiniță. (…) Primeau vin înainte de culcare, ca să adoarmă, iar când se trezeau primeau cafea. Acest lucru reiese clar din înregistrările audio care s-au făcut: două angajate vorbeau între ele dacă au servit vinul copiilor”, mai spune avocatul.

Potrivit acestuia, dosarul este deschis de aproape jumătate de an, dar a fost întârziat de schimbările apărute în Codul Penal și cel de Procedură Penală, iar acum se va cere extinderea cercetărilor.

„Filmările sunt din toamna anului 2013, iar plângerea a fost depusă în luna decembrie. Inițial, plângerea a fost depusă la Parchetul Judecătoriei Constanța, iar apoi s-a declinat competența la Parchetul Tribunalului Constanța. S-au întârziat cercetările și din cauza schimbărilor codurilor Penal și de Procedură Penală, iar în prezent urmează să extindem cercetările și pentru alte infracțiuni. În momentul de față persoanele responsabile sunt cercetate pentru purtare abuzivă și vom cere extinderea și pentru infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului pentru că faptele acelor persoane sunt deosebit de grave și au un efect profund dăunător asupra dezvoltării copiilor”, a mai arătat apărătorul părinților copiilor abuzați.

Reprezentanții grădiniței au șters imaginile

De asemenea, Ștefan Roman a precizat că se va cere extinderea cercetărilor și față de alte persoane, inclusiv față de persoana juridică „Micul Regat”, deoarere copiii erau dați în îngrijire instituției, nu unei persoane anume.

El spune că sunt în continuare părinți care vor să devină parte în dosar, dar, pe de altă parte, există și părinți care s-au lăsat foarte greu convinși, iar o parte dintre ei nu cred în continuare că micuții au fost abuzați.

„Cei care aveau cunoștință despre aceste fapte au încercat să aducă lumină asupra cazului și pentru alți părinți care pur și simplu nu știau ce se întâmplă acolo. Chiar ieri (luni – n.r.) a fost o întâlnire între părinți, ocazie cu care unii dintre ei au văzut imaginile pentru prima dată. (…) Mulți părinți s-au lăsat foarte greu convinși, iar o parte dintre ei nu cred în continuare. Bineînțeles că în grădiniță sunt copii ai unor părinți care sunt fie rude, fie cunoștințe ale personalului ori directoarei și care au încercat să formeze o tabără împotriva părinților care și-au văzut copiii maltratați”, a mai spus avocatul.

Acesta a adăugat că reprezentanții grădiniței au șters imaginile de pe suportul magnetic pe care erau stocate, la scurt timp după deschiderea dosarului, și că au încercat să îi discrediteze pe părinții care au descoperit incidentele.

„Au spus că părinții acelui copil sunt nebuni, că urmează tratament pentru boli psihice. S-a spus despre copilul lor că este autist, iar după aceea că este retardat mintal. Tot felul de povești din acestea pentru a-i discredita și pentru a-și păstra cât mai mulți clienți”, a adăugat apărătorul părinților.

Angajații Centrului de dezvoltare și educație „Micul Regat” nu au dorit să comenteze acuzațiile care li se aduc, susținând că singura persoană abilitată să facă declarații este directorul general al instituției, Eliza Pufleanu, care s-ar afla în ședință încă de dimineață.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța declarau, marți dimineață, după ce în presă au apărut imagini cu copiii agresați, că grădinița respectivă, care este privată, nu are autorizație de funcționare și nici acreditare.

„Centrul nu este nici autorizat și nici acreditat. Ei erau obligați să ceară un aviz de la Inspectoratul Școlar. Atât timp cât nu l-au cerut, nu au intrat în baza noastră de date, astfel că nu-l putem verifica. Nu au cerut nici autorizare la ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n.r.). Ei puteau funcționa cu aviz de la noi și cu autorizația de la ARACIP; autorizație provizorie și apoi trebuiau să se acrediteze. (…) Părinții au încheiat contracte cu acest centru educațional. Cadrele respective care lucrau acolo aveau contracte cu acest centru, nu au fost înregistrate la ISJ”, a declarat corespondentului Mediafax purtătorul de cuvânt al ISJ Constanța, Cristina Ivan.

Centrul de dezvoltare și educație „Micul Regat” se află în zona centrală a Constanței, având înscriși aproximativ 60 de copii cu vârste între trei și șase ani, iar taxele percepute părinților sunt cuprinse între 550 de lei pe lună pentru programul 08.00 – 12.00 și 800 de lei pe lună la programul lung, 08.00 – 17.00.

 

 

Autor