Copiii cu părinți în străinătate vor primi ajutor la lecții și consiliere psihologică
Odată cu începerea noului an școlar, Salvații Copiii România redeschide programul „Creștem Împreună”, acesta fiind destinat susținerii copiilor rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate.
Datele Direcției pentru Protecția Copilului de la finalul primului trimestru al anului 2013 arătau că la noi în țară sunt 82.073 de copii ai căror părinți muncesc în străinătate. Dintre aceștia, 23.312 de copii au ambii părinți plecați, ei fiind lăsați în grija rudelor sau, în unele cazuri, chiar în grija asistenților maternali. Cu toate acestea, numărul real al copiilor afectați este mult mai mare, luând în considerare că nu toți părinții declară că muncesc în străinătate.
Pentru că ruperea legăturii cu părinții îi face pe copii vulnerabili, fiind expuși riscului de abandon școlar și delincvență, Salvații Copiii România va asigura, în 15 orașe, servicii socio-educaționale și de consiliere psihologică pentru copiii rămași singuri acasă prin plecarea părinților la muncă în străinătate
La nivel național, programul include anual 1040 copii și este derulat în colaborare cu unități școlare din: Pitești (jud. Argeș), București, Reșița (jud. Caraș-Severin), Mangalia (jud. Constanța), Târgoviște (jud. Dâmbovița – 2 centre), Craiova (jud. Dolj), Petrila (jud. Hunedoara), Brașov (jud. Brașov), Piatra-Neamț (jud. Neamț), Suceava (jud. Suceava), Iași (jud. Iași), Negrești (jud. Vaslui), Lupeni (jud. Hunedoara), Sighișoara (jud. Mureș), Timișoara (jud. Timiș).
Copiii beneficiază de sprijin pentru efectuarea temelor și pregătire școlară suplimentară, consiliere psihologică, activități de socializare și de petrecere a timpului liber, asigurarea comunicării permanente cu părinții plecați. Personalul implicat în programe ține legătura cu persoanele în a căror îngrijire se află copiii și asigură orientarea, pregătirea și consilierea acestora prin întâlniri și vizite la domiciliu. În fiecare program sunt implicați un cadru didactic, un consilier școlar/psiholog, un asistent social și voluntari.
„Plecarea părinților la muncă în străinătate generează consecințe negative asupra dezvoltării copiilor rămași acasă, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, social și educațional. Scăderea interesului acordat școlii, creșterea absenteismului și tendința de abandon școlar, pe fondul lipsei de preocupare a părinților față de educația lor, caracterizează situația multora dintre aceștia. Ținând cont de nevoile copiilor rămași singuri acasă, în urma migrației economice a părinților, Salvați Copiii le acordă sprijin atât în activitatea școlară cât și în viața lor socială și emoțională, prin servicii educaționale, de consilere și dezvoltarea de programe de timp liber”, a declarat doamna Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.