Copiii din Humosu vor merge la școală. Bugetul a fost aprobat, iar microbuzele vor fi reparate
Clopoțelul va suna săptămâna viitoare și pentru cei 120 de copii din localitatea ieșeană Humosu, care până miercuri nu știau dacă vor putea merge sau nu la școală.
Clădirea școlii din sat e în curs de reabilitare, astfel că elevii ar trebui să ajungă până în satul vecin, unde să învețe în trei schimburi. Nu era însă sigur dacă vor putea merge acolo la școală pentru că cele două microbuze școlare din comună nu aveau ITP-ul făcut, iar unul dintre ele era stricat. Totul din cauză că de mai bine de patru luni consilierii refuză să voteze bugetul local.
Potrivit prefectului județului Iași, bugetul comunei a fost aprobat miercuri după-amiază.
„O veste bună, am convocat de îndată o ședință a Consiliului Local având în vedere situația excepțională și de urgență. S-au prezentat 12 consilieri și bugetul a fost aprobat și practic s-a deblocat situația și anul școlar poate începe, și nu doar anul școlar, ci comuna a fost deblocată, pentru că ei nu puteau să își plătească de pe data de 31 mai salariile asistenților personali, a persoanelor cu handicap, nu puteau face investiții prin PNDL, nu puteau plăti curentul la școli”, a declarat Marian Șerbescu, prefectul județului Iași.
Urmează ca hotărărea de Consiliu local să fie dusă la Finanțe în cursul zilei de joi, pentru a putea fi deblocate conturile comunei. Astfel, vor putea fi făcute plățile către furnizorul de energie electrică, pentru că școala risca să rămână fără curent din cauza facturilor neachitate, și vor putea fi făcute și ITP-urile celor două microbuze cu care elevii să facă naveta.
„Din ce am discutat cu Inspectoratul Școlar, anul școlar poate începe, mai puțin la școala Humosu, care va începe cu o întârziere de o zi, două sau trei, până își rezolvă problema cu microbuzele. Trebuie ITP și reparații la unul dintre microbuze. Copiii din Humosu vor face naveta la școala din Slobozia și vor învăța în trei schimburi”, a spus Șerbescu.
Aprobarea bugetului înseamnă că bani vor ajunge și la constructorul care reabilitează școala din Humosu și un corp de clădire al școlii din Sirețel.
„Lucrările la cele două clădiri au rămas la același stadiu pentru că nu a fost plătit constructorul. Ei au banii în buget prin PNDL, cred că o sumă de 17 miliarde lei vechi, pentru ambele școli, dar constructorii nu au fost plătiți, nefiind buget, nu s-a putut efectua plata. Urmează să facă plata și să se reînceapă lucrările, e vorba de câteva luni până când vor fi gata lucrările, dar în timpul ăsta copiii vor învăța la Slobozia”, a mai spus prefectul județului Iași.