Prima pagină » Știri » Copiii rămași singuri acasă, expuși abandonului școlar, problemelor psihice și comportamentale

Copiii rămași singuri acasă, expuși abandonului școlar, problemelor psihice și comportamentale

Copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate sunt expuși abandonului școlar și riscului de a dezvolta probleme la nivel psihic și comportamental și se hrănesc în mod necorespunzător, potrivit unui studiu realizat de Organizația "Salvați Copiii" și făcut public joi.

Copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate sunt expuși abandonului școlar și riscului de a dezvolta probleme la nivel psihic și comportamental și se hrănesc în mod necorespunzător, potrivit unui studiu realizat de Organizația "Salvați Copiii" și făcut public joi.

Studiul calitativ "Impactul migrației părinților asupra copiilor rămași acasă" a fost realizat de către Organizația "Salvați Copiii" în trei județe din regiunea Moldovei – Iași, Suceava și Neamț -, în perioada iunie-octombrie 2007. În cele trei locații au participat 70 de elevi cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani, 40 de persoane care au în întreținere acești copii, 40 de cadre didactice, opt consilieri școlari și șase reprezentanți ai Direcțiilor de asistență socială din cadrul Primăriilor și al Direcțiilor județene de asistență socială și protecția drepturilor copilului.

Potrivit datelor înregistrate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, sunt peste 82.464 de copiii rămași fără unul sau ambii părinți în urma plecării acestora la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 26.406 sunt copii care provin din familii în care ambii părinți sunt plecați, 47.154 din familii în care un părinte este plecat la muncă în străinătate și 8.904 din familii în care unicul susținător este plecat din țară. Astfel, potrivit autorilor studiului, aproape jumătate dintre minori sunt rămași acasă fără niciun părinte, dintre aceștia aproape 2.500 aflându-se în sistemul de protecție specială.

Studiul a evidențiat și faptul că pe perioada cât părinții sunt plecați peste hotare pentru a munci, copiii rămân, de cele mai multe ori, în grija unor membri ai familiei extinse (bunici, mătușă, unchi), iar multe dintre nevoile resimțite de copii, cum sunt cele de suport, sprijin, comunicare și îngrijire, sunt într-o anumită măsură suplinite/ împlinite de către aceștia.

Dintre efectele la nivel comportamental, mai frecvent este abandonul școlar, mai ales la băieți, participarea școlară scăzută, izolarea și comunicarea slabă, atât cu ceilalți copii, cât și cu învățătorii sau profesorii, precum și tendință de asociere cu grupuri deviante, uneori chiar infracționale. În ceea ce priveste sănătatea și bunăstarea copilului, rezultatele cercetării calitative au pus în evidență faptul că o parte dintre minorii cu părinți plecați la muncă în străinătate se hrănesc necorespunzător.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Citește și