Prima pagină » Știri » Copiii trimiși la cerșit în Anglia. DIICOT explică schimbarea încadrărilor în dosarul „Țăndărei”: Au intervenit modificări legislative

Copiii trimiși la cerșit în Anglia. DIICOT explică schimbarea încadrărilor în dosarul „Țăndărei”: Au intervenit modificări legislative

Copiii trimiși la cerșit în Anglia. DIICOT explică schimbarea încadrărilor în dosarul „Țăndărei
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) explică de ce au cerut schimbarea încadrării pentru inculpații din dosarul "Țăndărei" pentru fapte mai ușoare, precizând că pe parcursul procesului au intervenit multiple modificări legislative.

Cazul „Țăndărei” a fost primul caz de trafic de minori investigat de polițiștii români în colaborare cu cei britanici pentru traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiți la cerșetorie și furt.

„Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că activitatea infracțională s-a desfășurat în perioada 2002-2008. De la data sesizării instanței, 13.02.2012 și până la data pronunțării sentinței 12.02.2019 (53 termene de judecată) legislația în materie penală s-a modificat, prin intrarea în vigoare a noului Cod penal, la data de 1 februarie 2014. În acest context, infracțiunile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată au fost recalificate în conținutul noii legislații”, explică DIICOT într-un comunicat remis MEDIAFAX marți.

Procurorii antimafia amintesc că, în cazul în care, de la săvârșirea unei infracțiuni până la sentința definitivă a cauzei, intervine modificarea legii penale, se aplică legea mai favorabilă.

Ei precizează că magistrații Curții Constituționale CCR s-au pronunțat deja în mai 2014 cu privire la acest aspect, stabilind că „legea penală mai favorabilă se aplică în ansamblul ei, fiind interzisă combinarea între dispozițiile Codului penal din 1969 si cele ale Noului Cod penal”. Având în vedere că, de la data comiterii faptelor și până la momentul judecării a apărut o legislație nouă, în ședința de judecată din 9 ianuarie 2019 a fost pusă în discuție aplicarea legii penale mai favorabile, în conformitate cu Noul Cod penal, spun procurorii DIICOT.

Acesta au fost motivele pentru care reprezentantul parchetului a propus instanței aplicarea legii penale mai favorabile și schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în rechizitoriu.

DIICOT exemplifică pentru fiecare dintre infracțiunile pentru care DIICOT și-a reconsiderat poziția în instanță. Astfel, dacă infracțiunea de trafic de minori era pedepsită în vechea reglementare cu pedeapsă de la 10 la 20 de ani, Noul Cod penal prevede un tratament sancționator mai blând pentru aceeași faptă: de la 5 la 12 ani cu închisoarea. De asemenea, pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, în timp ce vechea reglementare stabilea limite de pedeapsă de la 5 la 20 de ani, noua lege stabilește pedepse de la 1 an la 5 ani.

Referitor la infracțiunea de spălare a banilor, limitele anterioare erau de la 3 la 12 ani, în timp ce legea penală nouă prevede un maximum special redus la 10 ani. Aceeași este situația și în cazul infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, care era pedepsită în vechea reglementare cu pedepse de la 3 la 10 ani, în timp ce legea penală nouă stabilește pedepse de la 1 la 5 ani.

Foto: Pixabay

Cât privește prescrierea anumitor fapte pentru care s-au făcut inculpări în dosar, DIICOT amintește de o decizie a Curții Constituționale care a stabilit în 2014 că legea penală mai favorabilă se aplică în ansamblul ei, fiind interzisă combinarea între dispozițiile vechiului Cod penal și cele ale Noului Cod penal.

De asemenea, precizează procurorii DIICOT, potrivit Constituției României, deciziile CCR sunt obligatorii, iar nerespectarea lor de judecători sau procurori reprezintă abatare disciplinară, potrivit legii privind statutul magistraților.

Acestea sunt motivele pentru care, în ședința de judecată dn 9 ianuarie 2019, reprezentantul DIICOT a cerut aplicarea legii mai ușoare și prescrierea faptelor pentru care s-a scurs termenul de prescripție până la sfârșitul anului 2018. Este vorba de infracțiunile de inițiere, constituire, aderare și sprijinire a unui grup infracțional și de nerespectare a regimului armelor și munițiilor. În schimb, procurorul DIICOT a cerut condamnarea inculpaților din dosar pentru trafic de persoane și spălare a banilor. De asemenea, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a declarat apel în cauză.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și face verificări la Tribunalul Harghita după ce dosarul Țăndărei, în care au fost judecate 25 de persoane, s-a încheiat după aproape 9 ani, deoarece s-au prescris faptele. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia.

Procurorii DIICOT au trimis în judecată douăzeci și șase de persoane pentru trafic de minori și spălare de bani, despre care se știa că sunt obținuți din infracțiuni, precum și pentru constituirea unui grup infracțional organizat pentru fapte comise între anii 2002-2008. În paralel cu cazul judecat în România, în Marea Britanie au fost date 120 de condamnări pentru trafic de persoane.

Autor

Citește și