Copil de 3 ani mort în urma unei operații de polipi
Reprezentanții Spitalului Județean Sibiu au început o anchetă după ce un copil de trei ani și jumătate a murit în urma unei operații de extirpare a polipilor, tatăl acestuia, care îi acuză pe medici de malpraxis, depunând reclamații la conducerea unității, la Colegiul Medicilor și la Parchet.
Un bărbat din Sibiu, Ovidiu Nicolae Bogdan, a organizat, sâmbătă, o conferință de presă în fața Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Sibiu, pentru a anunța că fiul său de trei ani și jumătate, Alexandru Ioan Bogdan, a murit în urma unei operații de extirpare a polipilor realizată în unitatea medicală, bărbatul spunând că este vorba despre un caz de malpraxis, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a spus că în 5 iunie și-a dus copilul la spital pentru operație și l-a lăsat împreună cu soția sa, iar după intervenția chirurgicală copilul a fost dus în salon la mamă, care a sesizat, la scurt timp, că acesta avea ume de sânge pe față, iar buzele i se învinețiseră.
„Intervenția chirurgicală s-a derulat într-o perioadă scurtă, din ce mi-a spus soția. Ulterior, copilașul a fost adus în salon, pus pe burtică, cu capul într-o parte. Avea și urme de sânge pe față. I l-a pus mamei în brațe ca să se liniștesască. După o perioadă relativ scurtă de timp, soția, rămasă singură cu el în salon, a observat că copilul are buzele vinete, l-a alertat imediat pe domnul doctor Rusu Gabriel, care, constatând că nu mai are puls și nu mai respiră, a început manevrele de resuscitare manuală în primă fază și a sunat la secția de Urgențe, să vină echipa de resuscitare. Perioadă de timp destul de mare, având în vedere că secția ORL se află în diagonala spitalului, la o distanță destul de mare de secția de Urgență și nu se putea interveni, din punctul meu de vedere, în timp util pentru a putea salva viața copilașului”, a povestit bărbatul.
El afirmă că fiul său a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost mutat în secția de terapie intensivă, unde a avut respirație neregulată timp de două zile, după care nu a mai respirat singur deloc, fiind ținut în viață cu ajutorul aparatelor.
„Acum două zile a mai făcut un stop cardiac la secția de terapie intensivă, iar în data de 14 iunie (vineri -n.r.), la ora 7.00 dimineața, a mai avut încă un stop, care a fost mortal. Copilul nu a mai putut fi resuscitat și, din comă fiind, a decedat”, a mai spus Ovidiu Nicolae Bogdan.
Bărbatul a afirmat că a depus reclamație la conducerea spitalului, la Colegiul Medicilor și a sezizat Parchetul Judecătoriei Sibiu pentru „malpraxis și lipsa deontologiei profesionale”.
„Nu vreau să acuz pe cineva, poate nu sunt eu cel în măsură. Eu sunt doar părintele îndurerat care vrea să aducă la cunștința opiniei publice fapte care, după părerea mea, nu ar trebui să se mai întâmple și ar trebui, poate, cu toții să devenim un pic mai responsabili și să ne gândim că în momentul în care dorim să facem o intervenție chirurgicală ar trebui să știm că avem cam tot ce ne trebuie la îndemână, nu să cerem de la vecini, pentru că dacă apare o situație de criză, așa cum a apărut în cazul copilașului meu, posibilitatea de a mai interveni poate să fie degeaba”, a mai susținut sibianul.
Întrebat de ce a adus copilul la Spitalul Județean Sibiu pentru operație, deși există un spital de pediatrie în oraș, bărbatul a spus că el, personal, a fost operat de două ori de medicul la care și-a adus copilul și, având mare încredere în acesta, a vrut să-l opereze și pe cel mic.
Tatăl copilului a mai anunțat că luni își va angaja și un avocat pentru a stabili ce are de făcut în continuare.
Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Sibiu, Decebal Todăriță, a spus că au fost începute verificări în acest caz.
„Legat de acest caz, Spitalul Clinic Județean de Urgență face o analiză din punct de vedere medical și administrativ. Pentru salvarea vieții băiețelului s-a făcut tot ceea ce era omenește și medical posibil. Din nefericire, copilul a decedat”, a declarat Decebal Todăriță.