Copilotul elicopterului prăbușit a fost găsit legat de scaun cu centura, la șase metri adâncime
Scafandrul Marian Ciulei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea” a spus, după recuperarea copilotului, că temperatura apei este de două grade Celsius, iar pe fundul lacului este foarte mult mâl, lucru care îngreunează intervenția scanfandrilor.
„Am găsit cea de-a doua victimă legată de scaun cu centura de siguranță, la o adâncime de șase metri, vizibilitatea foarte scăzută, temperatura apei de două grade Celsius, foarte mult mâl, depășește jumătate de metru. Temperatura rece face ca intervenția să fie foarte dificilă. Noi, găsind a doua victimă, am balizat zona, iar alături de Poliția de Frontieră, cu un somar, am încercat să găsim epava. Am găsit pe fundul lacului bucăți din elicopter, iar într-un final am reușit să găsim și cea de-a doua victimă”, a afirmat scafandrul.
El a precizat că nu a fost găsită carlinga elicopterului, ci doar scaunul în care se afla copilotul.
Copilotul elicopterului prăbușit a fost adus cu șalupa la mal, luni seară, în jurul orei 21.25, de către echipele de intervenție, medicii aflați la fața locului începând imediat masajul cardiac. Acesta a fost apoi transportat la Spitalul Județean de Urgență Constanța.
Un martor a declarat că elicopterul SMURD s-a apropiat foarte lin de lacul Siutghiol, iar impactul cu apa a fost, de asemenea, lin, după care botul aparatului de zbor s-a răsucit, moment în care coada s-ar fi rupt. El a mai spus că la aproximativ zece minute după prăbușirea elicopterului, „au ieșit la suprafață patru capete, care strigau după ajutor”.
Elicopterul care s-a prăbușit, luni după-amiază, în Lacul Siutghiol, a fost achiziționat de Consiliul Județean Constanța în noiembrie 2012 și a fost transferat în urmă cu o lună pentru a fi utilizat de SMURD, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene.
Acest elicopter se afla în operare la Constanța din 26 noiembrie 2014.
Cătălin Legănel, corespondenti@mediafax.ro