UPDATE – Polițiștii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. „Referitor la cazul copilului transportat la spital în urma unei proceduri medicale stomatologice, având în vedere modificarea situaţiei juridice, urmează a fi schimbată încadrarea juridică în cauză, noua încadrare fiind aceea de ucidere din culpă”, precizează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş.
UPDATE – ora 19.00: Copilul a murit la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, după un stop cardio-respirator, au anunţat reprezentanţii unităţii medicale, pentru sursa citată.
„În urmă cu aproximativ jumătate de oră, copilul a murit. A făcut stop cardio-respirator şi nu a putut fi resuscitat. Părinţii au fost alături de el”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru, pentru Mediafax.
Băiatul a fost dus, luni, de părinţi la clinica din Piteşti pentru o intervenţie stomatologică. În urmă cu trei săptămâni, la o consultaţie, medicii au spus că are nevoie de o intervenţie în care să fie tratate câteva carii complicate.
Procedura ar fi presupus şi scoaterea nervului şi ar fi fost dureroasă fără anestezie. Reprezentanţii clinicii susţin că le-ar fi recomandat părinţilor să aleagă anestezia locală, dar ei ar fi cerut anestezie generală, potrivit Adevărul. Procedura a fost realizată de un medic primar de anestezie şi terapie intensivă care avea contract cu cabinetul.
Ştirea iniţială:
Conform sursei citate, în prezenţa părinţilor săi, s-a efectuat, ElectroEncefaloGrama, care a aratat lipsa activităţii cerebrale. „Copilul respiră doar susţinut de aparate şi este în moarte cerebrală”, conform medicilor.
Copilul a ajuns luni seara la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, fiind transferat din Piteşti. El a intrat în comă după ce, la dentist, i s-a făcut anestezie generală.
La solicitarea Ministerului Sănătăţii inspectorii DSP au început să facă verificări la clinica respectivă, pentru a vedea dacă s-au respectat protocoalele medicale. Ei au aflat că medicii de aici nu aveau voie să facă anestezie totală pentru că în autorizaţia de funcţionare nu reiese faptul că acest cabinet are o secţie de ATI. Inspectorii DSP au amendat clinica cu 20.000 de lei.
Reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti s-au autosesizat în acest caz.
„S-a adminsitrat o sedare intravenoasă, deci generală, pe care a administrat-o un medic de anestezie şi terapie intensivă, deci nu un stomatolog, a fost o echipă practic. Din experienţă vă spun că, dacă a fost o problemă, a fost o problemă legată de această anestezie general”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, dr. Dragoş Stanciu.
Poliţiştii au deschis şi ei o anchetă în acest caz.
Referitor la acest caz, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat, marţi, că procedura de anestezie a fost ilegală în cazul copilului intrat în comă, întrucât această intervenţie se poate face doar în unităţile medicale unde pacientul poate fi intubat rapid.
„Anestezia generală pe venă este o procedura care devine sigură când este practicată la o instituţie sanitară, unde există întotdeauna riscul că această anestezie dacă nu este monitoriza, pacientul să trebuiască să fie intubat rapid. Cum poţi intuba un pacient într-un cabinet de anestezie, unde nu ai un aparat, nu ai ventilator”, a explicat Victor Costache.
Medicul anestezist Adrian Dinescu, cel care a făcut anestezia copilului de patru ani, a spus că a respectat toate protocoalele medicale şi că a folosit în cazul copilului de patru ani o analgo-sedare pe care a mai folosit-o în trecut de multe ori.
„Am o experienţă de peste 400 de copii care au efectuat anestezia în această formă, familia pacientului şi-a dat acordul pentru această clinică, lucrurile au decurs normal până la un moment dat. Am instituit resuscitarea cardiopulmonară rapidă, şi pacientul a plecat din clinică stabilizat. Consider că în momentul în care am avut un astfel de incident şi o complicaţie am acţionat în parametrii profesionali”, afirmă, pentru MEDIAFAX, medicul anestezist Adrian Dinescu.