Copos respinge acuzațiile de plagiat: „O carte care nu a fost publicată nu poate fi plagiată”

Copos respinge acuzațiile de plagiat: „O carte care nu a fost publicată nu poate fi plagiată
Publicat: 10/04/2015, 10:59
Actualizat: 18/07/2016, 17:50

George Copos a mers, vineri dimineață, la Tribunalul București, unde se judecă dosarul „Loteria 2”, în care este acuzat de manipularea pieței de capital, spălrare de bani și fals în înscrisuri.Omul de afaceri a avut prima reacție în scandalul creat după ce jurnalistul Cătălin Parfene a susținut că tema lucrării sale de masterat realizată în 2005 este similară cu tema uneia dintre cărțile scrise de Copos – „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”.

George Copos a spus că în ultimele zile a fost calomniat brutal și că a angajat o firmă de specialitate care va face o expertiză, iar astăzi va avea un raport.

„În ultimele zile am fost calomniat brutal. O carte care nu a fost publicată nu poate fi plagiată. Astăzi voi avea un raport de plagiat de la o firma de specialitate pe care am angajat-o. Când voi avea raportul de plagiat, voi lua o decizie în consecință și probabil că mă voi adresa instanței pentru că au fost mult prea mulți acoperiți care și-au vărsat veninul împotriva mea (…) Dacă raportul de plagiat este un raport corect, sub 3%, sub 4%, atunci înseamnă că voi m-ați calomniat pe nedrept”, a afirmat Copos.

Omul de afaceri a mai spus că își asumă „întreaga responsabilitate pentru toate lucrările scrise în cele 400 de zile de arest”.

George Copos a fost eliberat condiționat marți, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, decizia, luată de Tribunalul București, fiind definitivă. Între motivele care au stat la baza deciziei instanței s-a numărat și faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar cinci cărți.

La ieșirea din Penitenciarul Jilava, Copos spunea că în închisoare a citit cât n-a citit în toată viața sa și că lucrările pe care le-a scris tratează teme care nu au fost abordate de specialiști în domeniu.

La scurt timp după eliberarea lui Copos, jurnalistul Cătălin Parfene a scris, într-o postare pe contul său de Facebook, că tema lucrării sale de masterat, realizată în 2005, este similară cu tema uneia dintre cărțile scrise de Copos, „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”.

Mai mult, cartea a fost vizată și are o prefață semnată de profesorul Stelian Brezeanu, cel care a coordonat și lucrarea de masterat a lui Parfene, „Politica matrimonială a domnilor din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”.

Joi, Cătălin Parfene a revenit cu o postare pe Facebook, spunând că a citit pasaje din cartea scrisă de Copos și că a ajuns la concluzia că ordinea ideilor și a frazelor din aceasta este la fel cu cea din lucrarea lui, însă teza de master nu figurează în bibliografia lucrării fostului acționar al FC Rapid.

În anul 2014, când era încarcerat la Penitenciarul Jilava, Gheorghe Copos a publicat patru cărți la editura Niculescu – „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”, „Tășnadul medieval”, „Franciză vs management în industria hotelieră” și „Turismul – vector de interculturalitate” – și o carte la editura Meteor Press – „Turismul european durabil și provocările lui”.

Toate exemplarele celor cinci volume, care nu au avut preț de copertă, au fost ridicate de Copos de la edituri, fără a fi scoase la vânzare.

Deși nu au dorit să facă publice tirajele celor patru cărți ale lui Gheorghe Copos, lansate anul trecut la editura Niculescu, reprezentanți ai acesteia au confirmat pentru MEDIAFAX că apariția volumelor a fost plătită de reprezentanți ai lui Copos. „A plătit tot tirajul. Chestiile astea au fost trecute în contract. A plătit tot tirajul, a ridicat tot tirajul, iar, dacă vinde cărțile sau nu le vinde, nu este problema noastră”, au spus pentru MEDIAFAX reprezentanți ai editurii Niculescu.

„Aceștia au precizat că nu au scos niciodată la vânzare vreun exemplar din aceste volume: „Noi nu am avut în niciun moment nici măcar un exemplar la vânzare. Le puteți găsi pe toate la Biblioteca Națională”.

La rândul său, Gigi Alecu, directorul editurii Meteor Press, la care Gheorghe Copos a publicat anul trecut volumul „Turismul european durabil și provocările lui”, a declarat pentru MEDIAFAX că aceasta este singura carte pe care Copos a lansat-o la Meteor Press.

Și în acest caz, Gheorghe Copos a plătit apariția întregului tiraj al volumului „Turismul european durabil și provocările lui”, care s-a ridicat la 50 de exemplare, după care reprezentanți ai acesteia au și ridicat aproape întregul tiraj de la editura Meteor Press. Editura a reținut exemplarele pe care le-a transmis, potrivit reglementărilor în vigoare, la Biblioteca Națională a României.

La fel ca editura Niculescu, și editura Meteor Press nu a scos la vânzare niciun exemplar al volumului semnat de Copos, iar cartea nu a avut un preț de copertă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?