Corecțiile estetice, fertilizarea in vitro și orice serviciu la cerere, plătite de asigurat

Corecțiile estetice, fertilizarea in vitro și orice serviciu la cerere, plătite de asigurat
Publicat: 27/02/2014, 15:26
Actualizat: 27/09/2018, 20:38

Asigurații vor plăti din propriul buzunar fertilizarea in vitro, corecțiile estetice, internarea în saloane de lux și asistența medicală la cerere, prevede proiectul de hotărâre privind aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului cadru pentru 2014-2015.

Ministerul Sănătății (MS) a lansat în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015.

Potrivit proiectului, o serie de servicii nu sunt decontate din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unitățile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz.

Este vorba despre serviciile medicale acordate în caz de boli profesionale, accidente de muncă și sportive, asistența medicală la locul de muncă, asistența medicală a sportivilor, unele servicii medicale de înaltă performanță și unele servicii de asistență stomatologică, altele decât cele prevăzute în norme. De asemenea, asigurații vor plăti pentru serviciile hoteliere cu grad înalt de confort, pentru corecțiile estetice efectuate persoanelor cu vârsta peste 18 ani, cu excepția reconstrucției mamare prin endoprotezare în cazul intervențiilor chirurgicale oncologice, dar și pentru unele medicamente, materiale sanitare și tipuri de transport, altele decât cele prevăzute în norme.

De asemenea, FNUASS nu poate fi accesat pentru serviciile medicale și eliberarea actelor medicale solicitate de autoritățile care, prin activitatea lor, au dreptul să cunoască starea de sănătate a asiguraților, și nici pentru eliberarea de acte medicale la solicitarea asiguraților.

Tot asigurații vor păti pentru: fertilizarea in vitro; asistența medicală la cerere, inclusiv pentru serviciile solicitate în vederea expertizei capacității de muncă, a încadrării și reevaluării gradului de handicap; contravaloarea unor materiale necesare corectării văzului și auzului și contribuția personală din prețul medicamentelor, a unor servicii medicale și al dispozitivelor medicale.

În proiect se precizează și că asigurații vor plăti pentru orice serviciu medical solicitat. Fondul nu va deconta nici unele servicii și proceduri de reabilitare, altele decât cele prevăzute în norme, cheltuielile de personal aferente medicilor și asistenților medicali, precum și cheltuielile cu medicamente și materiale sanitare din unitățile medico-sociale, serviciile acordate în cadrul secțiilor/clinicilor de boli profesionale și cabinetelor de medicină a muncii, precum și serviciile hoteliere solicitate de pacienții ale căror afecțiuni se tratează în spitalizare de zi.

Din FNUASS nu vor fi plătite nici cheltuielile de personal pentru medici, farmaciști și medici dentiști pe perioada rezidențiatului, serviciile de planificare familială acordate de medicul de familie în cabinetele de planning familial din structura spitalului, cheltuielile de personal pentru medicii și personalul sanitar din unitățile sau secțiile de spital cu profil de recuperare a distroficilor, recuperare și reabilitare neuropsihomotorie sau pentru copiii bolnavi de HIV/SIDA, reorganizate potrivit legii, și activitățile care prezintă un interes deosebit pentru realizarea strategiei de sănătate publică: dispensare TBC, laboratoare de sănătate mintală, respectiv centre de sănătate mintală și staționar de zi psihiatrie.

Pe de altă parte, în nota de fundamentare a proiectului se precizează ce conțin pachetul minimal de servicii medicale și pachetul de servicii de bază.

Astfel, în pachetul minimal sunt incluse: servicii medicale de urgență medico-chirurgicală, servicii de prevenție, servicii medicale ambulatoriii de specialitate (pentru specialitățile clinice) și servicii medicale spitalicești – spitalizare de zi și continuă.

Pachetul de bază cuprinde servicii medicale de urgență medico-chirurgicală, servicii de prevenție, servicii medicale pentru afecțiuni acute/subacute/acutizări ale unor boli cronice, servicii medicale pentru afecțiuni cronice (inclusiv monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra îmbolnăvirilor: riscul cardiovascular înalt, diabet zaharat tip 2, astm bronșic, boală cronică respiratorie obstructivă, boala cronică de rinichi), servicii medicale paraclinice în ambulatoriul de specialitate, servicii de medicină dentară, servicii de spitalizare de zi și continuă (cu transferarea spre ambulatoriul de specialitate și spitalizarea de zi a serviciilor medicale pentru care spitalizarea continuă este considerată evitabilă), îngrijiri medicale la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu, medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu și dispozitive medicale.

„Pentru toate serviciile de mai sus se are în vedere revizuirea condițiilor de acordare privind accesul, frecvența etc. , astfel încât să răspundă angajamentelor asumate prin Programul de Guvernare”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului făcut public înainte ca Eugen Nicolăescu să demisioneze de la conducerea Ministerului Sănătății.

Contractul-cadre prevede, printre altele, că un medic de familie figurează într-un singur contract al unui furnizor de servicii medicale din asistența medicală primară și se poate regăsi în contract cu o singură casă de asigurări de sănătate.

De asemenea, casele de asigurări de sănătate au obligația să deconteze în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la încheierea fiecărei luni contravaloarea serviciilor medicale furnizate potrivit contractelor încheiate între furnizorii de servicii medicale din asistența medicală primară și casele de asigurări de sănătate, la valoarea minimă garantată pentru un punct per capita, respectiv la valoarea minimă garantată pentru un punct per serviciu. Regularizarea trimestrială se face la valoarea definitivă pentru un punct per capita și per serviciu, până la data de 30 a lunii următoare încheierii trimestrului, conform normelor, se mai precizează în contractul-cadru.

Proiectul este în dezbatere publică până la 7 aprilie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Ce vrea să facă Sorin Brotnei cu premiul Asia Express. Are planuri mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?