„La sfârșitul lui decembrie am înființat un task force pentru a ajuta statele cu un nivel redus de absorbție. Avem 8 state cu o rată de absorbție mai mică de 60% și ne-am propus să facem tot ceea ce putem pentru a ajuta aceste state membre, dar, după cum știți, este foarte important să existe un efort comun al ambelor părți, pentru că nu putem abdica de la criteriile noastre și de la legislație”, a declarat comisarul pentru Politică Regională, Corina Crețu, în cadrul unei întâlniri cu membrii Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European.
Comisarul a subliniat că „este greu de crezut” că în 11 luni se va reuși să se facă „ceea ce nu a fost posibil în 7 ani”, asigurându-i însă pe europarlamentari că va face tot ce-i stă în putință în acest sens.
„Am trimis echipe de la nivelul DG Regio în toate aceste 8 țări, avem 8 țări cu rata de implementare sub 60% și vom face tot ce putem pentru a le ajuta, să găsim căi pentru a mări rata de absorbție”, a mai spus Corina Crețu.
Printre cele 8 state UE care au o rată de absorbție sub 60% se află și România. La sfârșitul anului 2014, rata de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune a fost de 51,81%.
Pe de altă parte, comisarul pentru Politică Regională a afirmat că deja s-au făcut progrese față de perioada precedentă de programare.
„Față de perioada 2007-2013, cred că deja am făcut un progres foarte mare, pentru că în primul an avem 63 % din programele operaționale pentru perioada 2014-2020. În 2007, la aceeași dată aveam doar 15% din programele operaționale”, a spus Corina Crețu.
Oficialul european a reiterat faptul că nu este acord cu investirea banilor europeni în terenuri de golf, centre de fitness sau coafor.
„În general, noi nu știm ce au în vedere statele membre să pună sub titlul de inovare, cercetare. Am spus foarte clar că nu vom mai accepta ceea ce eu am numit investiții de lux. Eu sunt de acord că ne trebuie astfel de investiții, dar cred că putem găsi suficienți parteneri privați care să facă aceste investiții”, a afirmat Corina Crețu, cerând statelor membre să vină cu „programe de calitate care să facă diferența”.