Prima pagină » Știri » Corina Șuteu a demisionat, vineri, din funcția de director al ICR din New York

Corina Șuteu a demisionat, vineri, din funcția de director al ICR din New York

Corina Șuteu a demisionat, vineri, din funcția de director al ICR din New York
Corina Șuteu a demisionat, vineri, din funcția de director al Institutului Cultural Român (ICR) din New York, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții ICR București.

Corina Șuteu a demisionat, vineri, din funcția de director al Institutului Cultural Român (ICR) din New York, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții ICR București.

Totodată, Oana Radu, director adjunct al ICR din New York, și-a depus demisia vineri. Oana Radu este o colaboratoare apropiată a Corinei Șuteu.

Institutul Cultural Român din New York este una dintre cele mai importante și active filiale ale ICR din străinătate.

Corina Șuteu a condus ICR din New York începând din anul 2006.

Ea și-a început cariera în calitate de critic de teatru în România. A devenit interesată de sectorul managementului cultural imediat după căderea Comunismului în România. În 1991 a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar în 1995 a devenit director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) și președinte al Forumului rețelelor culturale europene. În 1998 a fondat asociația ECUMEST. Între 2005 – 2006 a editat cartea „Arts Politics and Change” (ca urmare a programului „Policies for culture”), publicată la Amsterdam, și a lansat la Columbia University volumul „Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe”.

Demisiile Corinei Șuteu și Oanei Radu de la conducerea ICR din New York vin în contextul preluării conducerii Institutului Cultural Român de către Andrei Marga.

Președintele ICR, Horia-Roman Patapievici, și vicepreședinții ICR, Tania Radu și Mircea Mihăieș, și-au prezentat, pe 2 august, într-o conferință de presă, motivele pentru care și-au dat demisia de la conducerea intitutului. Patapievici anunțase, încă de la sfârșitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR își va da demisia dacă Curtea Constituțională va decide că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea președintelui sub cea a Senatului, este constituțională.

Sesizată de Avocatul Poporului, privind caracterul de urgență al actului normativ, Curtea Constituțională s-a pronunțat în data de 31 iulie, stabilind că OUG nr. 27 este constituțională.

Patapievici a subliniat la momentul respectiv că, prin decizia Guvernului, nu este schimbată doar afilierea instituției, care trece „de la autoritatea simbolică a președintelui în subordinea efectivă a Senatului”, ci se modifică și misiunea ICR, care urmează să se ocupe de „identitatea națională a românilor” de peste granițe, așa cum este stipulat în preambulul OUG nr. 27/ 2012 și așa cum a precizat și ministrul Culturii, Puiu Hașotti.

Patapievici a mai spus că ministrul a recunoscut că scopul OUG nu era numai schimbarea subordonării, ci și schimbarea misiunii, la respectarea căreia ar putea veghea numai Senatul.

Pe de altă parte, mii de artiști și oameni de cultură dintre cei mai cunoscuți, ca Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Cristi Puiu, Oana Pellea, Mircea Cărtărescu, Herta Muller, Lucian Pintilie, Andrei Șerban, dar și oameni de afaceri din România, jurnaliști, inclusiv de la prestigioase publicații străine, organizații artistice, colaboratorii și publicul ICR din țară și din străinătate au cerut ca Guvernul să revoce OUG nr. 27/ 2012, considerând-o un act de politizare a ICR și susținând falsitatea acuzațiilor de lipsă a transparenței și politizare de care ar fi dat dovadă instituția. Nu au lipsit manifestările în stradă, cea mai amplă – „Mișcarea papioanelor” – având loc pe 18 iunie la sediul ICR, cu participarea câtorva sute de oameni.

Totuși, plenul Senatului a votat, în 11 septembrie, ca fostul ministru de Externe Andrei Marga să preia conducerea Institutului Cultural Român.

Marga a fost numit de către plenul Senatului să preia președinția ICR, la propunerea PNL, care a solicitat un vot fără a mai fi nevoie de audierea acestuia în comisiile de specialitate. În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, senatorul PSD Sergiu Nicolăescu a cerut amânarea audierii pentru șefia ICR. El și-a motivat propunerea prin faptul că Andrei Marga este plecat din țară, precizând că se impune amânarea acestor audieri pentru săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, pentru funcția de vicepreședinte al ICR a fost propus scriitorul Horia Gârbea, președintele Asociației Scriitorilor din București, care face parte din USR.

Până la ora difuzării acestei știri, Corina Șuteu și Oana Radu nu au putut fi contactate.

Citește și