Corlățean: Deciziile summitului NATO privind Rusia să fie menținute; nu sunt condiții pentru revizuire

Corlățean: Deciziile summitului NATO privind Rusia să fie menținute; nu sunt condiții pentru revizuire
Publicat: 21/10/2014, 22:54

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, s-a întâlnit, marți, la Bruxelles, cu Jens Stoltenberg, noul secretar general al NATO începând de la 1 octombrie.

Cu prilejul întrevederii, au fost trecute în revistă rezultatele summitului NATO din Marea Britanie (4-5 septembrie), ministrul român de externe evocând „prioritatea majoră ce trebuie acordată implementării complete și în termenele prevăzute a deciziilor reuniunii la vârf din Țara Galilor în materie de apărare colectivă”, informează MAE, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

„Exprimând satisfacția cu privire la măsurile adoptate de NATO pentru reasigurarea Aliaților estici, inclusiv România, în contextul crizei ucrainene, șeful diplomației române a accentuat importanța punerii în aplicare cât mai rapide a Planului de acțiune pentru creșterea nivelului de reacție (Readiness Action Plan), ca element de bază pentru consolidarea securității Alianței”, precizează sursa citată.

Titus Corlățean a afirmat că România va contribui activ la conturarea reacției pe termen lung a NATO față de situația de securitate din Marea Neagră, pledând, în același timp, pentru întărirea raporturilor de cooperare ale Alianței cu partenerii estici – în special cu Georgia, Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit MAE, șeful diplomației a subliniat necesitatea menținerii deciziilor adoptate la summitul din Țara Galilor privind relația cu Rusia, arătând că nu sunt întrunite condițiile pentru o revizuire a acestora.

Totodată, demnitarul român a evidențiat progresele înregistrate, conform calendarului stabilit, în dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, prin intermediul Bazei de la Deveselu.

Corlățean i-a adresat secretarului general NATO invitația de a efectua o vizită oficială în România în cursul anului 2015, în vederea aprofundării dialogului bilateral pe tema de interes și actualitate de pe agenda NATO, invitație care a fost acceptată, mai informează MAE.

Noul secretarul general al NATO a mulțumit României pentru contribuția sa politică și militară, de substanță, în cadrul Alianței, cu referiri speciale la participarea românească la operațiunile conduse de NATO, la consolidarea capacității Alianței de a răspunde noilor provocări de securitate și la dezvoltarea cooperării NATO cu partenerii și cu celelalte organizații internaționale relevante. Totodată, Jens Stoltenberg a salutat angajamentul României de coordonare a fondului de asistență voluntară pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice, precum și decizia de creștere a bugetului apărării, se mai arată în comunicatul MAE.

Conform textului declarației summitului din Țara Galilor, din 4-5 septembrie, șefii de stat și de guvern din NATO au decis că, atât timp cât Rusia continuă să intervină militar, să înarmeze separatiștii și să alimenteze instabilitatea în Ucraina, Alianța va sprijini sancțiunile impuse de UE, G7 și alte organizații, care reprezintă „o componentă esențială a eforturilor internaționale generale menite a răspunde conduitei destabilizatoare a Rusiei”.

Subliniind că „valoarea strategică” a unui parteneriat între NATO și Rusia bazat pe respectarea dreptului internațional, liderii Alianței și-au exprimat regretul că, în prezent, nu sunt întrunite condițiile pentru o astfel de relație. „Pe cale de consecință, decizia NATO de a suspenda orice cooperare practică civilă și militară între NATO și Rusia rămâne în vigoare”, se arată în declarația summitului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cristina Șișcanu vorbește despre cum și-a educat copiii: „Am crescut cumva 3 copii total diferiți....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor