Corlățean: Deciziile summitului NATO privind Rusia să fie menținute; nu sunt condiții pentru revizuire

Publicat: 21 10. 2014, 22:54

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, s-a întâlnit, marți, la Bruxelles, cu Jens Stoltenberg, noul secretar general al NATO începând de la 1 octombrie.

Cu prilejul întrevederii, au fost trecute în revistă rezultatele summitului NATO din Marea Britanie (4-5 septembrie), ministrul român de externe evocând „prioritatea majoră ce trebuie acordată implementării complete și în termenele prevăzute a deciziilor reuniunii la vârf din Țara Galilor în materie de apărare colectivă”, informează MAE, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

„Exprimând satisfacția cu privire la măsurile adoptate de NATO pentru reasigurarea Aliaților estici, inclusiv România, în contextul crizei ucrainene, șeful diplomației române a accentuat importanța punerii în aplicare cât mai rapide a Planului de acțiune pentru creșterea nivelului de reacție (Readiness Action Plan), ca element de bază pentru consolidarea securității Alianței”, precizează sursa citată.

Titus Corlățean a afirmat că România va contribui activ la conturarea reacției pe termen lung a NATO față de situația de securitate din Marea Neagră, pledând, în același timp, pentru întărirea raporturilor de cooperare ale Alianței cu partenerii estici – în special cu Georgia, Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit MAE, șeful diplomației a subliniat necesitatea menținerii deciziilor adoptate la summitul din Țara Galilor privind relația cu Rusia, arătând că nu sunt întrunite condițiile pentru o revizuire a acestora.

Totodată, demnitarul român a evidențiat progresele înregistrate, conform calendarului stabilit, în dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, prin intermediul Bazei de la Deveselu.

Corlățean i-a adresat secretarului general NATO invitația de a efectua o vizită oficială în România în cursul anului 2015, în vederea aprofundării dialogului bilateral pe tema de interes și actualitate de pe agenda NATO, invitație care a fost acceptată, mai informează MAE.

Noul secretarul general al NATO a mulțumit României pentru contribuția sa politică și militară, de substanță, în cadrul Alianței, cu referiri speciale la participarea românească la operațiunile conduse de NATO, la consolidarea capacității Alianței de a răspunde noilor provocări de securitate și la dezvoltarea cooperării NATO cu partenerii și cu celelalte organizații internaționale relevante. Totodată, Jens Stoltenberg a salutat angajamentul României de coordonare a fondului de asistență voluntară pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice, precum și decizia de creștere a bugetului apărării, se mai arată în comunicatul MAE.

Conform textului declarației summitului din Țara Galilor, din 4-5 septembrie, șefii de stat și de guvern din NATO au decis că, atât timp cât Rusia continuă să intervină militar, să înarmeze separatiștii și să alimenteze instabilitatea în Ucraina, Alianța va sprijini sancțiunile impuse de UE, G7 și alte organizații, care reprezintă „o componentă esențială a eforturilor internaționale generale menite a răspunde conduitei destabilizatoare a Rusiei”.

Subliniind că „valoarea strategică” a unui parteneriat între NATO și Rusia bazat pe respectarea dreptului internațional, liderii Alianței și-au exprimat regretul că, în prezent, nu sunt întrunite condițiile pentru o astfel de relație. „Pe cale de consecință, decizia NATO de a suspenda orice cooperare practică civilă și militară între NATO și Rusia rămâne în vigoare”, se arată în declarația summitului.