Corlățean: Românii au contribuit la creșterea economică a Marii Britanii, dar nu sunt tratați corect

Corlățean: Românii au contribuit la creșterea economică a Marii Britanii, dar nu sunt tratați corect
Publicat: 17/01/2013, 10:22
Actualizat: 01/11/2016, 10:07

Ministrul de Externe Titus Corlățean s-a declarat nemulțumit că tema valului de imigranți români e folosită în precampania electorală din Marea Britanie, adăugând că românii nu sunt tratați corect, deși au contribuit prin munca lor la Olimpiada de la Londra și la creșterea economică de acolo.

„Nu am niciun fel de satisfacție pentru a vedea faptul că iată, din nou, tema românilor, între altele și a bulgarilor și altora, este din nou folosită în precampanii electorale din dorința de a câștiga capital politic. Ar fi bine să nu se uite că românii, cetățeni europeni, au contribuit ani de zile la prosperitatea și creșterea economică din foarte multe state membre UE, inclusiv Marea Britanie (…)Românii au contribuit la creșterea economică din Marea Britanie, au contribuit prin muncă fizică pe care alții poate nu au făcut-o, nu au făcut-o britanicii sau nu au vrut să o facă alții, la succesul Olimpiadei de la Londra, prin tot ceea ce a însemnat infrastructură, construcția stadionului faimos”, a spus ministrul Corlățean miercuri seara, la DIGI 24.

De asemenea, el a arătat că o parte a presei și politicienilor din Marea Britanie nu îi tratează corect pe români, indicându-i acum ca inamici, deși aceștia au fost utili în perioada de creștere economică.

„Acum că suntem în context de criză economică, după ce am avut nevoie de unii, acum devin inamicii noștri? Nu cred că este o tratare corectă a ceea ce a însemnat contribuția românilor în Marea Britanie”, a spus Corlățean.

El a arătat că în Marea Britanie lucrează mulți români cu nivel foarte bun de educație și pregătire, asigurat de statul român. „Este convenabil pentru aceste categorii, dar când vorbim de alte categorii socio-profesionale, aceștia devin deranjanți. Nu este în regulă”, a afirmat șeful diplomației.

Totodată, România a aderat deja de șase ani la UE, a argumentat Corlățean, iar românii care au dorit să își găsească un loc de muncă în afara țării, au făcut-o deja, orientându-se spre țările latine ca Italia și Franța, în care se acomodează mai ușor.

Corlățean a amintit că tema valului uriaș de imigranți români a fost prezentă în presa britanică și înainte de momentul aderării României, în ianuarie 2007. „În presa britanică apăruse aceeași chestiune, vor veni valurile de invadatori români, vor lua locurile de muncă, vor genera nu știu ce val de criminalitate. Au fost jurnaliști britanici pe 1 ianuarie 2007 la Aeroportul Heathrow să aștepte valul uriaș de români și au fost extrem de dezamăgiți că doar doi turiști români au coborât pe solul britanic”, a spus ministrul.

Ministrul de Externe a mai subliniat că nu dorește să intre în dezbaterea politică internă din Marea Britanie, însă a avut demersuri constante pe lângă omologul William Hague, primind asigurări că Tratatul de Aderare va fi respectat, iar la 1 ianuarie 2014 restricțiile de muncă pentru români vor fi ridicate.

Un partid britanic naționalist și eurosceptic, UKIP, se pregătește să exploateze temeri privind o migrare masivă dinspre România și Bulgaria, prin plasarea acestei teme în centrul strategiei campaniei electorale pentru alegeri locale, a relatat luni The Independent în ediția electronică.

ublicația scrie că premierul conservator David Cameron a declarat anterior că detaliile unor asemenea estimări „nu sunt încă” disponibile, însă UK Independence Party, care înregistrează o creștere în sondaje, arată că nu are asemenea „scrupule”, subliniind că anularea ar putea conduce la un val de 350.000-400.000 de români și bulgari în Marea Britanie și la un impact asupra ratei infracționalității. Formațiunea a anunțat că această problemă va juca un rol „semnificativ și major” în cadrul campaniei sale pentru alegeri locale, în mai, dar și în cea pentru PE, în 2014.

Aproximativ 50.000 de români și bulgari vor veni în Marea Britanie anual după anularea restricțiilor impuse României și Bulgariei, anul viitor, sugerează un think thank britanic, Migration Watch , a relatat joi BBC News Online.

Centrul britanic de reflecție prevede acest nivel anual de imigranți în primii cinci ani după anularea restricțiilor, avertizând asupra unor „consecințe semnificative” asupra locuințelor și locurilor de muncă. Cetățeni din ambele state UE vor beneficia de libertatea de a circula în cadrul Uniunii începând din 2014.

În schimb, miniștri britanici afirmă că un calcul în acest sens este dificil, iar Ministerul de Interne a anunțat că lucrează la măsuri destinate reducerii imigrației.

Ministrul pentru Comunități și Administrație Locală Eric Pickles a avertizat că un „aflux” de români și bulgari, după deschiderea pieței muncii în decembrie 2013, ar putea amplifica problemele cu locuințele, existente deja în țară.

Ministerul britanic de Interne a anunțat că vrea să reducă numărul imigranților de la „sute de mii” la „zeci de mii” până la sfârșitul acestei legislaturi. Începând de anul viitor, românii și bulgarii, ca orice alți cetățeni UE, obțin un acces nerestricționat pe piața muncii din M.Britanie, unde, în prezent, au nevoie de o autorizație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
Liceul în care un singur elev a luat examenul de Bacalaureat 2024
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ce avere are Serghei Mizil: Fiul fostului demnitar a dezvăluit adevărul despre proveniența banilor săi...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Alianţa lui Viktor Orban şi-a ales preşedintele pentru noul grup din Parlamentul European. Cine preia...
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
S-a dat interzis pentru cei cu telefoane mobile. Toți românii trebuie să înțeleagă
Fără BAC la facultate. Lista universităților
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Cum învingeau oamenii căldura înainte de aerul condiționat? Foloseau ventilatoare de mână, mergeau la film...
×