Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au menținut pedeapsa de trei ani de închisoare dispusă de Curtea de Apel Ploiești, hotărând suspendarea executării acesteia, pe un termen de încercare de cinci ani.
În același dosar, fostul director al firmei Pic Liviu Făcăleață a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de complicitate la dare de mită.
De asemenea, prin decizia ICCJ, foștii arbitri Ionică Serea și Marius Martiș urmează să execute câte doi ani de închisoare, pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.
În 26 iunie 2012, Tribunalul Prahova l-a condamnat pe omul de afaceri Cornel Penescu la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.
Fostul director al firmei Pic Liviu Făcăleață a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare de mită. Foștii arbitri Ionică Serea și Marius Martiș au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită și, respectiv, pentru complicitate la luare de mită.
Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Ploiești, care în 4 decembrie 2013 a redus doar pedeapsa lui Liviu Făcăleață, de la trei la doi ani de închisoare cu suspendare.
În cazul lui Ionică Serea, instanța a menținut condamnarea de trei ani de închisoare, dar a dispus ca pedeapsă accesorie interdicția de a profesa ca arbitru de fotbal.
Totodată, Curtea de Apel Ploiești a dispus confiscarea de la Ionică Serea a sumei de 5.000 de dolari și de la Cornel Penescu a sumei de 16.000 de dolari.
Cei patru inculpați au contestat decizia Curții de Apel Ploiești la instanța supremă, care miercuri a dat o decizie definitivă în acest dosar.
Cornel Penescu, Liviu Făcăleață, Ionică Serea și Marius Martiș au fost trimiși în judecată în 21 mai 2010, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție Pitești.
Potrivit procurorilor, în 18 martie 2009, Cornel Penescu, acționar majoritar al FC Argeș Pitești, i-a dat mită 21.000 de dolari arbitrului de fotbal Ionică Serea, care fusese delegat să arbitreze meciul dintre echipele FC Argeș și FC Steaua București, programat în 20 martie 2009.
Banii au fost primiți de Serea înainte de disputarea meciului, prin intermediul lui Făcăleață și Martiș, pentru ca FC Argeș „să obțină un rezultat favorabil (…) și pentru ca jucători din cadrul echipei gazdă să nu primească sancțiuni disciplinare (cartonaș galben sau cartonaș roșu) și să fie aplicate astfel sancțiuni fotbaliștilor din echipa adversă”, au arătat procurorii în rechizitoriu.