Cornuri cu mucegai și mușcături de rozătoare, ambalate fără elemente de identificare, au fost distribuite școlii din localitatea sibiană Cristian, producătorul fiind chemat, marți, să dea explicații Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Conducerea școlii din localitatea sibiană Cristian a reclamat, săptămâna trecută, Consiliului Județean, că în ultimul transport de cornuri pentru elevi au fost găsite mai multe produse cu urme de mucegai.
„Produsele ar fi trebuit să ajungă luni, 22 octombrie, însă firma a declarat că are o problemă și le va trimite marți, apoi le-au trimis miercuri, la ora 13.30, deși orarul de distribuire este între 6.00 și 10.45, pentru a putea fi împărțite elevilor. Joi, când s-au împărțit cornurile elevilor, au fost identificate produse cu urme de mucegai, atât în interior, cât și în exterior. Conducerea școlii ne-a trimis o sesizare scrisă”, a declarat, luni, Ioana Nica, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Sibiu.
Cornurile au fost retrase imediat și a fost înștiințat Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu, care a făcut un control.
„În uma reclamațiilor, ne-am deplasat la fața locului, unde am prelevat eșantioane de produse din care reies abateri atât legate de conformitatea produsului, cât și de modul de informare al consumatorului. Din punctul de vedere al conformității produsului, am găsit urme de mucegai și mușcături de rozătoare, deși ambalajul este intact, iar din punctul de vedere al modului de ambalare, ambalajul nu avea elemente de identificare și caracterizare, este trecută o dată care presupun că e data valabilității. Reclamația este întemeiată, iar în 30 octombrie am invitat producătorii pentru a da explicații. Sancțiunile în acest caz sunt drastice, având în vedere faptul că pun în pericol viața și sănătatea copiilor”, a declarat Ioan Băra, șeful CJPC Sibiu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Județean Sibiu, acesta este singurul caz de acest fel reclamat de școlile din județ. În schimb, unele școli din mediul rural au trimis plângeri legate de faptul că nu este respectat orarul de distribuție. Produsele de panificație ar trebui să fie distribuite școlilor de două ori pe săptămână, între orele 6.00 și 10.45.
Câștigătoarea licitației pentru distribuirea cornurilor în școlile din județul Sibiu este o firmă din Târgu Jiu care, însă, a subcontractat o altă firmă, din Turda.
Valoarea contractului încheiat cu Consiliul Județean Sibiu este de aproape 1,6 milioane lei, fără TVA, și a intrat în vigoare din data de 3 octombrie.