Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat joi aprobarea utilizării Remdesivir pentru tratarea COVID-19, primul astfel de medicament care primește undă verde din partea Agenției pentru utilizarea în Europa.
Potrivit noilor recomandări, medicamentul, vândut sub denumirea comercială Veklury, ar trebui aprobat pentru tratarea pacienților cu COVID-19 de peste 12 ani care au nevoie de oxigen suplimentar, informează site-ul agenției DPA.
Comisia Europeană este cea care va decide în cele din urmă dacă tratametul va fi aprobat, dar DPA notează că aceasta este, în principiu, o formalitate.
„Datele cu privire la Remdesivir au fost analizate într-o perioadă extrem de scurtă printr-o procedură specială folosită de Agenție în timpul urgențelor de sănătate publică. Chiar dacă Remdesivir nu este un panaceu, recomandarea privind aprobarea substanței este un pas important în lupta împotriva COVID-19”, a declarat Clemens Wendter, un medic german implicat în studiile privind noul tip de coronavirus.
Un studiu internațional realizat la finalul lunii aprilie și la care au participat peste o mie de persoane a arătat că Remdesivir ar putea reduce timpul necesar pentru ca pacienții să își revină. Astfel, potrivit studiului, pacienții tratați cu acest medicament au, în medie, nevoie de patru zile mai puțin pentru a-și reveni.
De asemenea, studiul a mai arătat că rata mortalității a scăzut atunci când a fost utilizat Remdesivir, dar scăderea nu este semnificativă din punct de vedere statistic.
Remdesivir, produs de compania americană Gilead Sciences, a apărut prima dată pe piață ca tratament pentru Ebola, dar a avut un efect foarte limitat.
Anunțul vine în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat recent că nu este momentul ca omenirea să lase garda jos în privința noului tip de coronavirus, dat fiind că numărul de cazuri crește din nou.
Totodată, Agenție Europeană a medicamentului a evidențiat că noile tehnologii pot fi benefice în identificarea persoanelor care au intrat în contact cu pacienții diagnosticați cu COVID-19, ca parte a măsurilor pentru limitarea răspândirii bolii.