Unele dintre cele mai eficiente măsuri de prevenirea a pandemiei de coronavirus, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sunt carantina și izolarea, mai ales în contextul în care mai multe țări din lume au declarat stare d eurgență sau carantină generală.
Izolarea și carantină ajută la protejarea publicului prin prevenirea expunerii la contactul cu persoanele care au sau care pot avea o boală contagioasă. Acestea se realizează în mod practic fie separând personele bolnave de cele sănătoase, fie separând persoanele potențial infectate de cele sănătoase.
Carantina separă și restrictionează circulația persoanelor care au fost expuse unei boli contagioase pentru opri posibilitatea transmiterii infecției, în cazul în care acestea sunt infecțioase.
Carantina și autoizolarea înseamnă ca persoana respectivă să rămână într-un anumit loc destinat pentru aceasta sau la domiciliu pentru o perioadă (de 14 zile sau mai mult, în funcție de virus și modalitatea de transmitere a acestuia) după expunerea la situația în care s-ar fi putut produce o infectare cu COVID-19.
Dovezile privind pandemiile de gripă indică faptul că utilizarea metodelor de izolare individuală contribuie semnificativ la reducerea transmiterii bolii.
Conform informațiilor transmise de Ministerul de Interne, prin Grupul de Comunicare Strategică, măsurile de carantină și izolare la domiciliu sunt definite astfel:
Carantină se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). Carantină va dura o perioada de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.
Durata carantinei depinde de perioada estimată de incubație a virusului (adică perioada de timp dintre momentul infectării și apariția primelor simptome ale bolii). Estimările inițiale indică o perioada medie de incubație pentru COVID-19 de 5,2 zile, dar există și persoane care dezolta simptome după 13 zile sau chiar 21.
Calculele medicilor evidențiază că din 100 de persoanele infectate cu COVID-19, 95 au prezentat simptome înainte de 13 zile.
Durata de 14 zile este, prin urmare, considerată suficientă pentru monitorizarea persoanelor care au intrat în contact cu cazurile de COVID-19. Identificarea rapidă a cazurilor contribuie la eficientizarea măsurilor de carantină.
Se recomandă informarea individuală privind zonele care au transmitere comunitară extinsă de pe site-ul centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioada de 14 zile de la dată întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată, potrivit ministerului Afacerilor Interne.
Toți au obligația de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolarii. Dacă restul familiei nu dorește să între în izolare alături de persoană care a călătorit, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoană NU a avut anterior contact cu familia!
Persoanele aflate în izolare la domiciliu trebuie să respecte următoarele măsuri de igienă personală:
Printre măsurile de curățare și dezinfecție a locuinței și obiectelor din locuința se numără, curățarea zilnică și dezinfectarea zilnică a suprafețelor care sunt în mod obișnuit atinse cu frecvența mare și utilizarea de sbstante dezinfectante de uz casnic pe baza de clor.
În cazul în care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezintă simptome sugestive pentru infecția cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respirație) sau prezintă orice altă urgență medicală, contactați telefonic medicul de familie și/sau sunați la 112. Menționați, obligatoriu, că va aflați în situația de autoizolare la domiciliu!
Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă și alimente de către rude și/sau prieteni.
Dacă este necesar, persoanele aflate în autoizolare pot solicită sprijinul Comitetelor județene pentru situații de urgență și autorităților locale pentru aprovizionare cu alimente, apă, măști de protecție. Persoanele autoizolate le vor prelua fără a întră în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanță de minimum 2 metri față de acesta. Practic, alimentele și bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (ușa apartamentului/ poartă casei) și sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras.
Este recomandat ca atenționarea asupra furnizării alimentelor sau produselor să se facă pe cale telefonică, nu prin atingerea ușii/clanței/soneriei. Pe cât posibil, persoanele autoizolate vor purta mască de protecție care le va acoperi nasul și gură (mască medicală cu elastic prins în spatele urechilor) atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu.
În ceea ce privește scutirile și concediile medicale, în primul rând, persoană aflată în izolare la domiciliu trebuie să contacteze angajatorul pentru a-l înștiința de situație. Concediul medical va fi eliberat de către medicul de familie, după ieșirea din izolare, în baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverință de la angajator. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul, la fel ca în cazul concediilor medicale acordate pentru o boală obișnuită.
Conform informațiilor transmise de Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) este important ca și persoanele care prezintă semne de infecție respiratorie să ia măsura autoizolării la domiciliu – aceasta este una dintre cele mai importante măsuri pentru reducerea transmiterii bolii și limitarea răspândirii virusului în comunitate în timpul unei epidemii.
Măsura autoizolării este valabilă pentru persoanele care prezintă infecție respiratorie acută și infecție probabilă sau confirmată cu COVID-19, care însă nu au nevoie de îngrijire spitalicească. Aceste persoane trebuie să se ofere voluntar să rămână la domiciliu sau într-un loc destinat izolării, într-o încăpere ventilată, separată de restul încăperilor și de preferabil să folosească doar ele toaletă, separate de alte persoane, atâta timp cât prezintă simptome și pentru o anumită perioada de timp.
Este de asemenea important să se evite contactul cu alte persoane din locuință, mai ales dacă acestea suferă deja de alte afecțiuni și se recomandă evitarea contactului cu animalele de companie, dacă acestea ar putea fi atinse de alte persoane ulterior.