Prima pagină » Știri » CORONAVIRUS. Comandantul Institutului Cantacuzino: Avem capacitatea de a procesa 250 de probe pe zi/ Când ar putea reveni Institutul pe piața vaccinurilor

CORONAVIRUS. Comandantul Institutului Cantacuzino: Avem capacitatea de a procesa 250 de probe pe zi/ Când ar putea reveni Institutul pe piața vaccinurilor

21 mart. 2020, 19:14, Știri
CORONAVIRUS. Comandantul Institutului Cantacuzino: Avem capacitatea de a procesa 250 de probe pe zi/ Când ar putea reveni Institutul pe piața vaccinurilor

Institutul Cantacuzino participă la diagnosticarea COVID-19, la solicitarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență adresată Ministerului Apărării Naționale, au anunțat oficialii Institutului în data de 16 martie. În acest context, colonelul Florin Oancea, comandantul Institutului Cantacuzino,  a declarat într-un interviu realizat de către redacția emisiunilor de televiziune „Pro Patria” că instituția pe care o conduce are capacitatea de a procesa în jur de 250 de probe pe zi. 

Lt.col. Mădălina Ilinca: În contextul apariției și răspândirii noului coronavirus, specialiștii Institutului Cantacuzino sunt la datorie. În studioul Propatria îl avem invitat pe domnul colonel Florin Oancea, comandantul Institutului Cantacuzino. Bună dimineața și vă mulțumim că ați răspuns invitației noastre! Domnule colonel, aș vrea, pentru început, să-mi spuneți care este, în acest moment, starea de operativitate a Institutului Cantacuzino?

Col. Florin Oancea: Dacă înțelegem prin starea de operativitate a Institutului Cantacuzino în relația cu pandemia de COVID-19, marea problemă a omenirii, în acest moment, putem spune că Cantacuzino este pregătit, sută la sută. Starea de operativitate este de sută la sută pentru testarea în masă a persoanelor suspecte de infecție cu SARS-COV2, așa cum se numește virusul. De-asta trebuie să înțelegem diferența dintre boala care este COVID-19 și virusul SARS-COV2, care a împânzit întreaga lume. Deci, Cantacuzino poate să sprijine autoritățile locale, atât Ministerul Sănătății cât și direcțiile de sănătate publică în diagnosticarea infecției cu SARS-COV2.

Lt.col. Mădălina Ilinca: Cam cât le ia specialiștilor de la Cantacuzino să facă aceste teste? Să facă aceste testări?

Col. Florin Oancea: Capacitatea Institutului Cantacuzino este de a procesa în jur de 250 de probe pe zi. Au fost și zile când, poate s-a lucrat 24 din 24 și am ajuns, poate, spre 350 de probe pe zi. Însă, pentru a nu risca contaminarea personalului, pentru a nu risca rezultatul unui test, Cantacuzino poate, în momentul ăsta, 250 de probe pe zi.

Lt.col. Mădălina Ilinca: Ați spus un lucru foarte important, pentru a nu risca contaminarea personalului. Cum îi protejați pe oameni?

Col. Florin Oancea: În primul rând, există proceduri de preluare a probelor, de prelucrare a acestora. Testarea nu e un lucru foarte simplu. Și eu a trebuit să înțeleg. Am ajuns comandant, am încercat să înțeleg fenomenul. Nu este simplu dar ne-am bazat pe experiența oamenilor din Cantacuzino. Să nu uităm că acest institut este un institut de referință pentru gripă. Unde, și acolo, mânuirea probelor și testarea pentru infecțiile cu virus gripal presupun, în mare, aceleași condiții de prelucrare a probelor.

Lt.col. Mădălina Ilinca: În ultimele zile am auzit termeni de specialitate care definesc nivelul de clasificare pentru spitalele militare. Ministerul Apărării, să nu uităm, a primit misiunea de a instala un spital ROL2, la Ana Aslan. Ca fost medic-șef al Armatei României, ne puteți explica deosebirile între aceste niveluri de clasificare pentru spitalele militare, ROL1, 2, 3 și 4?

Col. Florin Oancea: Trebuie să înțelegem că aceste clasificări, aceste capabilități, reprezintă cam ce poate să facă o formațiune medicală. Nu există un design, nu există un model. Este ceea ce poate să facă acea capabilitate. Dacă la nivel de ROL1, aflat în sprijinul unor unități de nivel batalion, putem să facem doar triajul și menținerea funcțiilor vitale, evacuare către formațiunile medicale de nivel 2 sau 3, cum am spus, la nivel de ROL2 apare deja controlul primar al traumei. Acela înseamnă că este o facilitate medicală cu posibilități de intervenții chirurgicale, dar nu intervenții de tratament, cât mai degrabă de salvare a vieții, a membrelor, a funcțiilor anumitor organe. Și mergem mai departe, către formațiuni medicale de ROL3 și ROL4, care asigură, în mare parte, chiar un tratament definitiv al pacienților. Trebuie să ne gândim, vorbim pacient abia către ROL-ul 2 sau 3. Până atunci, la ROL-ul 1 avem răniți. Aceea este o formațiune medicală unde avem răniți, acolo ajung răniții, și abia pacienții vin spre ROL2, ROL3. Devin, spre exemplu ROL-ul 3 este de fapt un spital, așa cum îl știm în viața de zi cu zi.

Lt.col. Mădălina Ilinca: Un spital normal.

Col. Florin Oancea: Toate sunt spitale normale, doar că dislocate, devin formațiuni medicale de tratament. Asta e denumirea lor, formațiuni medicale de tratament.

Lt.col. Mădălina Ilinca: Institutul Cantacuzino a primit invitația, de la Organizația Mondială a Sănătății, pentru participarea cu Laboratorul Național de Referință pentru Gripă, la procedurile de testare pe COVID-19. Ce înseamnă acest lucru pentru institut? Ce înseamnă acest lucru pentru România?

Col. Florin Oancea: Trebuie să plecăm de la un lucru, nu știu dacă-l cunoaște foarte multă lume, dar Institutul Cantacuzino, prin laboratorul pe care-l are și fiind un institut de referință pentru gripă, într-adevăr, în relația cu Organizația Mondială a Sănătății are acest titlu de Laborator de Referință pentru Gripă. Plecând de la acest Laborator de Referință, în momentul acesta, Cantacuzino se află în proces de dezvoltare, organizare și acreditare a unui nivel, un alt laborator care asigură biosecuritate de nivel 3, cavre să ne permită și izolarea, secvențierea acestui coronavirus. Iar dacă nu reușim în timpul acestei pandemii, să reușim în timpul viitor să cunoaștem ce ne-a lovit. Asta ne propunem acum. Avem specialiștii, bine, ar trebui să parcurgă o etapă de pregătire. Virusul, coronavirusul în sine nu este foarte agresiv, este poate un virus de nivel 2 care necesită o biosecuritate de nivel 2 dar, acest SARS-COV2, prin infecțiozitatea lui, prin rata mare de transmitere a fost, și vedem acum, și prin patogenitatea lui, a fost clasificat ca un virus care necesită o biosecuritate de cel puțin nivel 3. Cantacuzino, în momentul ăsta, este 2+, suntem, ne-a prins pandemia fix în procesul de acreditare către un laborator de biosecuritate de nivel 3.

Lt.col. Mădălina Ilinca: Ce înseamnă această biosecuritate de nivel 3, pe înțelesul tuturor?

Col. Florin Oancea: Înseamnă securitate atât a personalului care manipulează aceste tulpini de virus cât și securitatea populației. Adică, trebuie să înțelegem că, în acel biolaborator nu riscăm contaminarea propriului personal sau contaminarea populației din zona respectivă. Sunt niște circuite speciale, sunt niște proceduri speciale, niște standarde de operare, ceva de genul “de acolo nu iese nimic”. Către asta trebuie să, către asta tindem.

Lt.col. Mădălina Ilinca: Domnule colonel, pentru că ne aflăm într-un context excepțional, cu o pandemie de asemenea anvergură, aș dori să discutăm despre opțiunile și orizontul de așteptare în ceea ce privește revenirea Institutului Cantacuzino pe piața vaccinurilor. Este și o așteptare a românilor dar și o cerință, cât se poate de obiectivă, având în vedere că producția de vaccinuri este un domeniu strategic pentru orice țară, nu numai pentru România.

Col. Florin Oancea: Toată lumea, când vorbește despre Institutul Cantacuzino vorbește despre vaccin. Deci Institutul Cantacuzino este asociat cu speranța de vaccinuri în România. Pentru a produce aceste vaccinuri trebuiesc respectate anumite reguli de siguranță, anumite reguli de bune practici medicale. În momentul ăsta, Cantacuzino are dezvoltată, într-adevăr, partea experimentală de producere a acestor vaccinuri. Dar, pentru a produce, pentru a ieși pe piață, trebuie să parcurgă aceste etape de verificare. Există o muncă de cercetare înainte să poți să ieși pe piață cu un anumit vaccin. Și când eram la Statul Major al Apărării aveam întrebarea “domne, de ce Armata României cumpără vaccinuri când are un institut, Cantacuzino, unde poate să producă vaccinuri?”. Nu este așa ușor. Dacă era atât de ușor de produs un vaccin aveam acum și pentru SARS-COV2. Dar, un vaccin, ca să fi sigur, trebuie să treci prin anumite etape. Poate mă salvează acum, dar nu știu peste doi ani ce se întâmplă. Toate aceste etape trebuie parcurse ca să nu riscăm, Doamne ferește, peste câțiva ani de zile, să spunem “nu a fost bun”. Că nu putem să revenim la starea inițială.

Lt.col. Mădălina Ilinca: Revenind la noul coronavirus. Ce sfaturi aveți pentru populație, pentru cei care se uită acum la noi? Pentru a se proteja, ce ar trebui să facă, în primul și în primul rând?
Colonel Florin Oancea: Să stea acasă. Este primul lucru pe care-l spun tuturor. Domnu doctor, ce trebuie să fac eu? Sunt oameni care, într-adevăr, înțeleg nu înțeleg situația actuală și mă întreabă “ce trebuie să fac?”. Stați acasă! Nimeni nu ar trebui să-și părăsească domiciliul dacă nu au de ce să o facă. Dacă, părerea mea, dacă toată lumea ar sta în casă două săptămâni, poate lucrurile ar evolua mult spre bine. Sunt oameni care ies pe stradă doar că așa sunt obișnuiți. Ar trebui ca toată lumea să stea în casă, ne spălăm pe mâini așa cum apar peste tot, în toate protocoalele, ne dezinfectăm. Dar, primul și primul pas, să stăm acasă. Dacă nu avem o nevoie stringentă, o nevoie urgentă, nu văd un motiv să ieși din casă. Și trebuie să ne protejăm, nu neapărat pe noi ca indivizi, ci societatea. Să lăsăm la o parte egoismul și să ne gândim că unul din copiii noștri poate fi infectat de către un inconștient care vrea să se plimbe.

Lt.col. Mădălina Ilinca: Pentru cei care totuși trebuie să iasă din casă, și aici mă refer la militari, medici, polițiști, jandarmi, care sunt măsurile?

Col. Florin Oancea: Nu există măsuri speciale, că ești medic, că ești militar, că ești angrenat în activitățile de sprijin în momentul ăsta. Regulile sunt foarte, foarte clare, sunt explicate peste tot. O mare problemă totuși, să o subliniem, dezechiparea. Acolo este mult mai important să fim atenți la dezechipare. Pentru că, în momentul când îmi pun combinezonul, mănușile, ochelarii, tot ce folosim, e mai simplu. Plecăm de la premiza că acel combinezon, toate materialele sunt luate steril. Dar în momentul când ne dezechipăm deja le considerăm contaminate. Și trebuie foarte, foarte mare atenție la dezechipare. Culmea, deci dacă până acum ne gândeam cum te echipezi așa lupți, ajungem acum cum te dezechipezi așa trăiești. Restul, cu spălat pe mâini, cu dezinfectanți, sunt reguli universal valabile.

Lt.col. Mădălina Ilinca: Aș vrea să adresați un mesaj camarazilor d-voastră, atât medici, militari, dar și celor de la Institutul Cantacuzino?

Col. Florin Oancea: Îmi sunt poate la fel de dragi și unii și alții, deși la Cantacuzino sunt de o săptămână, dar am găsit un nucleu de oameni foarte devotați, oameni care vor să ajute această societate și, ce pot să spun, sunt alături de fiecare dintre ei, fie că sunt de la Institutul Cantacuzino, pe care i-am cunoscut acum, fie că sunt vechii mei colegi, toată lumea trebuie să înțeleagă, puțin câte puțin, facem mai mult și poate reușim să depășim această situație, cu pierderi cât mai puține.

Lt.col. Mădălina Ilinca: Noi vă mulțumim foarte mult și vă dorim succes în misiunea grea pe care o aveți.

Col. Florin Oancea: Nu știu dacă e atât de grea. Poate au fost altele mai grele, dar trebuie să fim pregătiți. În momentul ăsta, inamicul nostru se numește SARS-COV2 și, până la urmă, Armata trebuie să lupte, indiferent cu cine.

Citește și