Prima pagină » Știri » CORONAVIRUS. Cozile din magazine cresc riscul apariției de noi persoane infectate cu SARS-CoV-2. ANSVSA: „Stocurile de produse alimentare sunt suficiente!”

CORONAVIRUS. Cozile din magazine cresc riscul apariției de noi persoane infectate cu SARS-CoV-2. ANSVSA: „Stocurile de produse alimentare sunt suficiente!”

CORONAVIRUS. Cozile din magazine cresc riscul apariției de noi persoane infectate cu SARS-CoV-2. ANSVSA: „Stocurile de produse alimentare sunt suficiente!”

În contextul majorării semnificative a infectărilor cu SARS-CoV-2 în România, mesajul transmis românilor de secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Emil Dumitru, este de a evita aglomerațiile înregistrate în retailul modern în aceste zile, pe fondul temerilor populației că odată intrată în carantină, o persoană nu va mai putea avea acces la produsele alimentare și de igienă ale coșului zilnic și ale celui săptămânal.

„Este bine să evităm aglomerațiile, inclusiv pe cele din zona de aprovizionare din marile lanțuri de magazine. Nu trebuie să ne îngrijorăm în ceea ce înseamnă modul de aprovizionare al acestora. Credem noi că panica aceasta care a cuprins nu numai România, ci și toată Europa și toată lumea ar trebui să fie diminuată prin mijloace de informare corespunzătoare, astfel încât să nu generăm o problemă suplimentară”, a declarat pentru Gândul.ro, Emil Dumitru.

Chiar dacă nu toate produsele alimentare sunt fabricate în România, mai afirmă Dumitru, importurile de pe piața comunitară sau terță fac față cererilor. Tocmai de aceea, populația trebuie să evite aglomerațiile nejustificate înregistrate în aceste zile în retailul modern.

„O densitate foarte mare de oameni în zona de supermarketuri, la casele de marcat, nu face altceva decât să crească riscul unei eventuale infestări cu coronavirus. Din punctul acesta de vedere, noi, tot ceea ce înseamnă Ministerul Agriculturii, am dat inclusiv instituțiilor din subordine circulare prin care să reglăm modul în care intrăm în contact cu persoanele din exterior, dar este bine să informăm consumatorul și să explicăm că nu trebuie să existe o stare de alarmă pe ceea ce înseamnă aprovizionarea cu regularitate în zona de magazine, indiferent că sunt mai mari sau mai mici”.

„Suntem pe o piață europeană. Va trebui să vedem cum facem pentru a asigura o alimentare către magazine cu produsele pe care noi le producem în industria alimentară, astfel încât să nu sufere populația sub nicio formă. O parte dintre produse vin din comerțul intracomunitar sau din import. România nu produce suficient pentru consumul populației din România. Asta este situația. Noi încercăm ca, pe viitor, să finanțăm în special produsele cu care suntem deficitari în balanța comercială și pe asta ne vom concentra în viitorul Program Național Strategic, pe ceea ce înseamnă creșterea valorii adăugate. N-ar trebuie să existe îngrijorarea aceasta și nici comportamentul ăsta prin care să creăm cozi”, a mărturisit oficialul guvernamental.

Sfatul ANSVSA pentru consumatori este să cumpere produse alimentare fără a face stocuri

Prin intermediul unui comunicat de presă, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face apel la calm către populație și informează că stocurile de produse alimentare sunt suficiente pentru a satisface nevoile cetățenilor.

Potrivit documentului, conducerea ANSVSA a avut discuții cu reprezentanţii industriei alimentare care au asigurat că există stocuri suficiente de materie primă și că producția se desfășoară în ritmul și parametrii normali.

În plus, din punctul de vedere al operatorilor din industria alimentară, capacitatea de producție a acestora este mai mare decât cererea actuală.

Discuții referitoare la stocurile de produse alimentare au avut loc și cu reprezentanții Marilor Rețele Comerciale care au asigurat, la rândul lor, că există stocuri suficiente de produse alimentare și că magazinele se aprovizionează în permanență.

„Marile magazine funcționează cu un stoc de rulaj, iar, în funcție de cererea zilnică, își ajustează stocurile și producția. În momentul de față, la operatorii economici din domeniul alimentar și pe platformele logistice ale marilor magazine, există cantitățile necesare acoperirii solicitărilor de alimente din ultima perioadă. ANSVSA este în permanentă legătură cu reprezentanții acestor entități și monitorizează producția și comerțul cu alimente pe fiecare verigă a lanțului alimentar”, se mai menționează în document.

În cazul fermelor comerciale, acestea asigură cele mai bune măsuri de biosecuritate menite să împiedice atât pătrunderea agenților patogeni care afectează animalele, cât și pe cei care afectează omul.

Prin acest plan de măsuri, fermierii asigură continuitatea livrării de animale către abatoare pentru sacrificare și a necesarului zilnic de carne proaspătă.

Nu în ultimul rând, ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare fără a face stocuri, numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru a avea garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă.

Sursă foto: arhivă personală/Emil Dumitru/caracter ilustrativ

Citește și