CORONAVIRUS. Este adevărat că distanțarea socială duce la mai multe sinucideri? Ce spun experții

CORONAVIRUS. Este adevărat că distanțarea socială duce la mai multe sinucideri? Ce spun experții
CORONAVIRUS. Este adevărat că distanțarea socială duce la mai multe sinucideri? Ce spun experții. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30/05/2020, 16:01

Ideea că rata sinuciderilor ar fi crescut din cauza regulilor privind distanțarea socială a apărut de mai multe ori în spațiul public, însă în Germania, de exemplu, rata sinuciderilor chiar a scăzut în perioada de izolare.

Cu toate acestea, problemele de sănătate mintală încă sunt un motiv de îngrijorare pentru specialiști, care avertizează că este încă prea devreme pentru a înțelege impactul real al izolării asupra psihicului uman, informează Deutsche Welle.

Între 9.000 și 10.000 de persoane se sinucid în fiecare an în Germania, cu toate că rata sinuciderilor s-a înjumătățit față de anul 1980.

La începutul lunii martie, pe măsură ce Europa începea să se confrunte tot mai mult cu pandemia de COVID-19 și oamenii înțelegeau că vor trebui să limiteze interacțiunile cu ceilalți, specialiștii în psihiatrie au avertizat că ar putea exista consecințe foarte grave ale izolării.

Combinația de izolare forțată, anxietate, griji privind situația financiară și accesul limitat la terapie ar putea să îi afecteze pe cei care deja sunt în grupurile de risc, avertizau aceștia. Mulți experți se temeau că această situație ar putea duce la o creștere a numărului de sinucideri în Germania.

Primele informații au părut să susțină aceste temeri. La finalul lui aprilie, sindicatul pompierilor din Germania anunța că salvatorii s-au confruntat cu multe cazuri de sinucidere sau tentative de sinucidere în perioada restricțiilor, dar au recunoscut că nu au ținut o evidență oficială a acestora.

Dar acum, informațiile oficiale arată, de fapt, o scădere a numărului de sinucideri în perioada de izolare.

Ajutorul online ar putea fi o soluție?

La începutul lui mai, cotidianul Augsburger Allgemeine a făcut un sondaj în cele șapte landuri germane care actualizează frecvent statisticile privind sinuciderile și a ajuns la concluzia că numărul de cazuri de suicid a scăzut cu 20% de când au fost introduse restricțiile în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Thomas Voigt, directorul adjunct al Ligii Germane Împotriva Depresiei a declarat că este dificil de explicat această evoluție fără unele cercetări aprofundate.

„Pot să spun că de la începutul acestei crize, solicitările pentru ajutor online au scăzut semnificativ. Este un paradox. O explicație ar putea fi aceea că este nevoie să fii activ într-un fel pentru a cere ajutor. Și pentru că sunt dificultăți suplimentare, iar oamenii sunt așa de încărcați, nu reușesc nici măcar să facă asta”, spune Voigt.

Totodată, specialistul explică faptul că terapia online nu este neapărat o soluție pentru toată lumea.

„Desigur, este greu să faci terapie ca urmare a regulilor de distanțare. Oamenii care suferă de depresie au adeseori nevoie de contact cu alți oameni. Ei nu vor să stea în fața unui calculator”, adaugă Voigt.

Anxietatea și depresia nu sunt același lucru

La începutul pandemiei, Ulrich Hegerl, directorul fudației Deutsche Depressionshilfe (DDH) a ținut să facă distincția între creșterea la nivel general a sentimentului de anxietate și depresie.

„Sinuciderile sunt cauzate în 90% din cazuri de o viziune alterată asupra lumii provocată de depresie și de alte afecțiuni psihice. Depresia, de departe cea mai frecventă cauză a sinuciderilor, este o boală de sine stătătoare și nu o reacție la situațiile dificile”, a spus Hegerl.

Acesta avertizează că distanțarea socială poate să scadă șansele ca prietenii sau rudele celor afectați să identifice momentele în care apropiații sunt în pragul sinuciderii.

„Este clar că din ce în ce mai puțini oameni au venit la terapie, uneori din cauza unor temeri exagerate sau pentru că se gândesc că cei care oferă servicii medicale nu au timp de ei pentru că se ocupă doar de pacienții cu coronavirus. Foarte mulți oameni care suferă de depresie tind să se simtă vinovați. Pentru mine, în acest moment nu avem destule date pentru a vorbi în mod clar despre evoluția ratei sinuciderilor”, a adăugat Hegerl.

Hauke Wiegand, doctor în psihiatrie și psihoterapie la Univerisitatea Mainz avertizează și el că toate sondajele și datele prezentate până acum arată doar părți izolate ale problemei și se axează pe o perioadă scurtă. Cu toate acestea, el spune că a observat o scădere a numărului de pacienți cu depresie severă și cu anxietate care au venit la clinica sa în perioada restricțiilor, în timp ce numărul de persoane tratate pentru schizofrenie a rămas același.

El a adăugat că trendul a fost similar în timpul crizei economice din 2008-2009 din Grecia. Declarația sa este susținută de un studiu al Universității Portsmouth din Marea Britanie din 2014, potrivit căruia orice scădere a cheltuielilor publice a dus la o creștere a ratei sinuciderilor în rândul bărbaților din Grecia.

Totodată, Wiegand a mai spus că a observat și un alt efect al izolării. El lucrează la un studiu care arată, potrivit rezultatelor preliminare, că multe dintre persoane s-au simțit mai puțin stresate în timpul perioadei de izolare față de o perioadă obișnuită.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang