CORONAVIRUS. Guvernul francez a autorizat folosirea clorochinei în tratamentul pentru COVID 19
Guvernul francez a emis un decret prin care autorizează folosirea clorochinei în tratamentul pentru COVID-19. Prescrierea acestui medicament va fi decisă de medic.
Olivier Véran, ministrul Sănătăţii a hotărât prescrierea clorochininei la spital dacă medicul consideră că este util, fără a aştepta rezultatele studiilor clinice în curs, relatează Le Figaro. Acest lucru este indicat prin decretul publicat joi în Monitorul Oficial, a anunțat Mediafax.
Potrivit sursei citate, acesta specifică faptul că „hidroxichlorochina şi combinaţia lopinavir / ritonavir pot fi prescrise, distribuite şi administrate sub responsabilitatea unui medic pacienţilor afectaţi de Covid-19, în unităţile de sănătate care se ocupă de acestea, precum şi pentru continuarea tratamentului lor dacă starea lor o permite şi cu autorizarea medicului iniţial, acasă ”.
Dar în ce moment al bolii trebuie administrată clorochina? La începutul tratamentului sau când boala devine gravă? Profesorul Didier Raoult, care apără un protocol bazat pe această moleculă la Institutul hospitalo-universitaire Méditerranée, a pus întrebarea într-un videoclip publicat pe 25 martie.
„Din punct de vedere terapeutic, ceea ce vedem este că pacienţii cu o infecţie respiratorie când merg în terapie intensivă, nu mai au aproape niciunul virus şi de multe ori nici nu mai putem cultiva virusul, aşa că este prea târziu pentru a trata cu antivirale.”, explică el.
Un mod politicos de a prezice eşecul marelui proces european Discovery, care va testa, printre altele, clorochina, deoarece acest studiu se adresează pacienţilor grav bolnavi. Metoda ştiinţifică nu este cu atât mai puţin apărată de cele mai înalte autorităţi ştiinţifice morale din ţară.
Într-un comunicat de presă comun, publicat în aceeaşi zi intitulat „Primum non nocere” (înainte de a face, nimic nu face rău), Academia de Medicină, care a format un grup Covid, şi Academia de Ştiinţe, au luat şi o poziţie după ce amintea că: „În faţa pandemiei Covid-19, a cărei evoluţie rapidă duce la o mare morbiditate şi mortalitate, nu avem în prezent un tratament medicamentos dovedit pentru infecţie.”
Pentru ambele academii, „în acest context, este necesar să ne amintim că utilizarea unui nou tratament, chiar dacă se bazează pe o moleculă folosită deja în medicină de mai bine de 70 de ani, trebuie să se conformeze unei metodologii stabilite ştiinţific care foloseşte reguli codificate. ”
Dificultatea efectuării unui studiu clinic care implică pacienţi infectaţi care nu sunt în stare gravă provine din proporţia mică de pacienţi care sunt destinaţi să se agraveze. Pentru a demonstra un efect semnificativ din punct de vedere statistic, este nevoie de o mulţime de participanţi la început pentru ca apoi să poata ramane la sfârşitul studiului un grup suficient de pacienţi grav bolnavi.