Prima pagină » Știri » CORONAVIRUS. Ibuprofenul ar putea agrava infecția cu Covid-19

CORONAVIRUS. Ibuprofenul ar putea agrava infecția cu Covid-19

CORONAVIRUS. Ibuprofenul ar putea agrava infecția cu Covid-19

Administrarea de medicamente antiinflamatoare (ibuprofen, cortizon…) „ar putea fi un factor agravant al infectării” la bolnavii cu coronavirus, a avertizat sâmbătă ministrul francez al sănătății, Olivier Véran, pe contul lui de Twitter, potrivit cotidianului La Libre.be

Administrarea de medicamente antiinflamatoare (ibuprofen, cortizon…) “ar putea fi un factor agravant al infectării. În caz de febră, luați paracetamol. Dacă sunteți deja pe antiinflamatoare sau dacă aveți îndoieli, întrebați medicul”, a arătat ministrul.

Ibuprofenul este un medicament antiinflamator utilizat pe scară largă de marele public în caz de febră cu dureri, deși este acuzat că prezintă riscuri de complicații infecțioase grave.

Agenția franceză a medicamentului (ANSM) a alertat anul trecut asupra riscurilor acestui produs, care aparține familiei de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Ea s-a sprijinit pentru aceasta pe o anchetă care a arătat că în 18 ani, din 2000 până în 2018, 337 de cazuri de „complicații infecțioase”, printre care 32 de decese, au fost repertoriate pentru ibuprofen (și 46 din care zece decese pentru ketoprofen, care este tot un AINS).

Din acest motiv, de la 15 ianuarie, medicamentele pe bază de ibuprofen (dintre care cele mai cunoscute sunt Nurofen sau Advil) nu mai pot fi vândute la liber în raioanele cu autoservire din farmaciile franceze. Ele sunt în continuare disponibile fără rețetă, dar trebuie să le ceri farmacistului, care trebuie să le așeze în spatele tejghelei sale

Ancheta ANSM ar sugera existența unui „rol agravant” al ibuprofenului „în caz de infectare”, în special al celor cu streptococci. Agenția franceză i-a alertat pe omologii săi europeni în legătură cu această problemă. Această infecție se datorează unui germene (în principal un streptococ) supranumit „bacterie mâncătoare de carne”, care duce la amputare și moarte. Poate fi vorba și de septicemie („sepsis”), de pneumonii complicate de abcese, pleurezie, abcese cerebrale sau infecții ORL care afectează toracele (mediastinita).

De altfel, pcaracetamolul (Doliprane, Efferalgan, etc.) trebuie luat respectând strict dozele , deoarece în doze mari poate fi periculos pentru ficat. Marele public nu este întotdeauna conștient de riscurile pe care le pot antrena aceste medicamente, cu atât mai mult cu cât informația este uneori insuficientă.