Locuitorii din Wuhan, orașul chinez considerat epicentrul pandemiei de coronavirus, la nivel global, vor să dea în judecată guvernul municipal, precum și Provincia Huban, susține presa niponă.
Yomiuri Shimbun a scris luni că mai mulți chinezi din orașul Wuhan doresc să dea în judecată statul, scrie upi.com.
Yang Zhanquing, un activist chinez, care a condus în trecut Zhengzhou Yirenping, un ONG, îi ajută pe cei afectați să obțină despăgubiri.
Totul se întâmplă în ciuda presiunilor venite din partea guvernului. Activistul dorește să dea în judecată Tribunalul Popular din Wuhan. Yang are în vedere și cazuri ale unor cetățeni care și-au pierdut rudele în epidemia de coronavirus.
Yomiuri scrie că guvernul îi descurajează pe oameni, pentru a renunța la demersurile juridice. Inițial, potrivit lui Yang, au existat 12 cetățeni interesați să dea în judecată autoritățile, pentru a obține daune.
Mulți dintre oameni și-au pierdut rudele din cauza acțiunilor întârziate ale autorităților, susține activistul chinez.
La mijlocul lunii mai, 4 din cei 12 au renunțat la proces. Una dintre femeile al cărei soț a murit răpus de coronavirus, interesată să obțină despăgubiri, a fost sunată de un membru guvernamental, care a avertizat-o să nu facă acest lucru.
Autorităţile din oraşul chinez Wuhan au anunțat că toată populația orașului Wuhan ar putea fi testată pentru Covid-19. În acest sens, au elaborat planuri de testare a tuturor celor 11 milioane de locuitori, pentru a verifica răspândirea coronavirusului, informează presa de stat de la Beijing, citată de BBC.
Această iniţiativa intervine în contextul în care în oraşul Wuhan, unde a izbucnit epidemia de coronavirus în decembrie 2019, au fost depistate şase cazuri noi de coronavirus în ultimele zile. Anterior, ultimele cazuri fuseseră depistate pe 3 aprilie.
Totuși, acest plan al autorităților este la început, toate districtele din Wuhan urmând să prezinte detalii, în termen de zece zile, în legătură cu efectuarea de analize pentru depistarea infectării cu noul coronavirus în zece zile. Persoanele în vârstă şi comunităţile cu densitate mare ar avea prioritate la testare.
China a raportat, pentru luni, 11 mai, doar un nou caz de coronavirus, în scădere de la 17 cazuri înregistrate cu o zi mai devreme, conform datelor de marţi ale Comisiei Naţionale de Sănătate.
Noul caz a fost o aşa-numită infecţie importată, implicând un călător care se întorcea din afara ţării.