CORONAVIRUS în ROMÂNIA | Angajații-cheie care nu își pot înceta activitatea în timpul stării de urgență

Publicat: 25 03. 2020, 10:43
Angajații-cheie care nu își pot înceta activitatea în timpul stării de urgență / Foto: caracter ilustrativ

Starea de urgență a intrat în vigoare în România pe 16 martie 2020 din cauza crizei provocate d ecoronavirus iar de atunci Guvernul a impus măsuri din ce în ce mai drastice privind limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2, printre care și închiderea restaurantelor, a anumitor fabrici, a complexurilor comerciale ș.a.m.d.

Însă anumite domenii de activitate sunt vitale pentru funcționarea statului, ceea ce înseamnă că lucrătorii din aceste domenii nu își pot sista activitatea.

Cine sunt lucrătorii cheie?

Lucrătorii-cheie sunt persoane ale căror locuri de muncă sunt vitale pentru sănătatea și siguranța publică în timpul stării de urgență.

Lista angajaților-cheie

Sănătate și îngrijire socială

Tot personalul medical, inclusiv lucrătorii administrativi și de curățenie. Personal de prim rang în domeniul sănătății și asistenței sociale, precum medici, asistente, moașe, paramedici, plus personal de specialitate din sectorul sănătății și al îngrijirilor sociale.

În plus, aici sunt incluși și cei care lucrează în lanțurile de aprovizionare, inclusiv producătorii și distribuitorii de medicamente și echipamente de protecție personală.

Alimente și alte bunuri necesare

Lucrătorii în lanțul alimentar, inclusiv cei implicați în producție, prelucrare, distribuție, vânzare și livrare de mărfuri.

Servicii publice-cheie

Lucrătorii poștali, cei care trebuie să conducă sistemul de justiție, personalul religios, precum și cei responsabili de gestionarea situației în care o persoană moare, precum și jurnaliștii care furnizează servicii de radiodifuziune publică.

Autoritățile locale și naționale

Lucrătorii guvernamentali locali și naționali în roluri de administrator „esențiali” în lupta împotriva COVID-19 sau pentru furnizarea de servicii publice esențiale, inclusiv pentru diverse plăți.

Angajații din domeniul utilităților

Personalul necesar pentru a menține operațiunile de petrol, gaz, electricitate, apă și canalizare. Personalul din sectoarele civile nucleare, chimice și telecomunicații. Cei din serviciile poștale și cei care lucrează pentru a furniza servicii financiare esențiale.

Siguranța publică și securitatea națională

Poliția și personalul de sprijin, personalul civil al Ministerului Apărării și personalul forțelor armate, personalul de pompieri și salvare, precum și lucrătorii responsabili de securitatea frontierelor și aînchisorilor.

Transport

Cei care asigură funcționarea transportului aerian, naval, rutier și feroviar pentru pasageri și pentru transportul de marfă.