Medicul italian Alberto Zangrillo, directorul spitalului San Raffaele din Milano, a făcut recent o declarație surprinzătoare, susținând că, în acest moment, coronavirusul responsabil de pandemia de COVID-19 nu mai există din punct de vedere clinic în Italia. Totodată, el a exclus posibilitatea apariției unui al doilea val al pandemiei în țara sa.
Totodată, el a mai adăugat că virusul nu mai prezintă agresivitatea pe care a avut-o la începutul pandemiei, motiv pentru care nu mai provoacă forme letale ale bolii, informează Digi 24.
„Cam cu o lună în urmă, auzeam epidemiologii spunând că se tem că la sfârşitul lunii, începutul lui iunie, se va vedea un al doilea val şi cine ştie câte locuri la Terapie Intensivă vor fi. În realitate, din punct de vedere clinic, virusul nu mai există. Spune asta Universitatea Vita e Saluta San Raffaele, o spune un studiu făcut de directorul de virologie, profesorul Clementi, spune asta şi profesorul Silvestri de la Universitatea Emory din Atlanta. Testele efectuate acum, în ultimele zece zile, au o încărcătură virală din punct de vedere cantitativ absolut infimă în comparație cu cele efectuate pe pacienți în urma cu o lună sau două. Spun asta pe deplin conştient de drama pe care au trăit-o cei care nu au reuşit să învingă virusul. Virusul din punct de vedere clinic nu mai există”, a declarat specialistul.
Zangrillo, cunoscut drept „medicul lui Berlusconi” deoarece a ținut sub observație starea de sănătate a fostului premier al Italiei, este contrazis, însă, de alți experți în domeniul sănătății, inclusiv de OMS, care a avertizat că noul coronavirus continuă să fie periculos.
„În aşteptarea probelor ştiinţifice care să susţină teza dispariţiei virusului, îi invit pe acei care se declară convinşi de această idee să nu semene confuzie printre italieni”, a afirmat Sandra Zampa, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății de la Roma.
Medicul român Virgil Musta, specialist la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a declarat că în acest moment există studii contradictorii cu privire la noul tip de coronavirus. El susține că cea mai bună soluție în acest moment este precauția, acesta recomandând respectarea în continuare a regulilor impuse în timpul pandemiei.
„Sunt tot felul de studii contradictorii, atât studii clinice, cât și epidemiologice, experți în domeniu susțin puncte contradictorii, dar niciunul dintre aceste studii nu sunt foarte riguroase. Eu cred că nu se știe exact cum va evolua și este bine să fim precauți. Și la noi în țară numărul de cazuri a scăzut. Dar, vedeți, în momentul când lăsăm garda jos și nu respectăm anumite reguli pot apărea din nou focare care să reactiveze această infecție”, a spus medicul Virgil Musta.
În ultima perioadă, Italia a înregistrat o scădere puternică a numărului de noi cazuri și a numărului de decese provocate de coronavirus, dar rămâne în continuare una dintre cele mai afectate țări din lume de pandemia de COVID-19.