CORONAVIRUS. „Nu se pune problema, în România, să murim de foame”, Dănuț Păle, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților

CORONAVIRUS. „Nu se pune problema, în România, să murim de foame”, Dănuț Păle, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților
Publicat: 11/03/2020, 18:39

Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice din Camera Deputaților, Dănuț Păle, deputat de Buzău, îndeamnă la rațiune și le transmite românilor că nu trebuie minimizată problema infectării la scară largă cu coronavirus (SARS-CoV-2), dar nici să exagereze pe această temă, temerea asociată cu privire la accesul la alimente fiind nejustificată în opinia sa.

„Nici nu trebuie să luăm în râs problema coronavirusului, dar nici nu trebuie să exagerăm. Trebuie să fim foarte atenți în tot ceea ce facem. Nu se pune problema, în România, să murim de foame”, a declarat pentru Gândul.ro, deputatul de Buzău. „Întotdeauna, bătăliile le-am pierdut din cauza panicii și a gestionării defectuoase a situațiilor de criză. Trebuie să fim foarte atenți în tot ceea ce facem. În fiecare județ, oamenii au realizat că nu este de joacă. După modelul de la nivel național (sigur, în fiecare județ, noi am avut și cazuri confirmate de coronavirus) s-au luat măsurile și toate comitetele atât județene, cât și locale, sunt pe fază (…); cred că în toată țara, nu numai în județul Buzău. Oamenii nu trebuie să se teamă decât de Dumnezeu, restul depinde de noi, de fiecare, cum gestionăm această problemă”.

Cu privire la temerile exprimate de fermieri în ceea ce privește o potențială incapacitare a acestora pe fondul infecției cu Covid-19, Păle a precizat că aceștia trebuie să respecte un minimum de măsuri de autoprotecție, dar și să fie atenți la recomandările autorităților.

„Noi suntem legiuitor. Astăzi (n.r. – miercuri, 11 martie 2020) am avut o subcomisie și s-a pus întrebarea respectivă (n.r. – într-o fermă de 100-1.000 de vaci, unul dintre angajați se îmbolnăvește de coronavirus COVID-19 și este izolat. Restul angajaților din fermă intră în carantină la domiciliu pentru 14 zile. Cum se rezolvă problema mulsului?), iar frământările oamenilor sunt normale și reale”.

„Sigur, s-a discutat în CNSSU, vor fi reglementări atât pe ceea ce înseamnă oamenii lucrează în fermă și nu numai, că noi nu discutăm numai despre cei din fermă, ci și despre cei din fabricile de procesare, sunt mai multe lucruri. În acest moment, Guvernul României și tot ceea ce înseamnă acest CNSSU, coordonat de primul-ministru, vor pune la dispoziție atât partea legislativă, cât și soluțiile financiare etc.”.

„Important este ca ei să respecte un minimum de măsuri de autoprotecție și să asculte de recomandările autorităților. Sigur, acum nu va fi totul perfect, dar sunt preocupări și sunt și soluții”, a mai adăugat vicepreședintele comisiei de resort din Camera Deputaților.

Nu în ultimul rând, întrebat ce va face mâine la votul de învestitură a Guvernului Cîțu, Păle a replicat: „Să dea Dumnezeu… dacă vom face, dacă n-o fi restricție”.

„Există vreo celulă de criză?”…

… aceasta este întrebarea unuia dintre crescătorii de vaci cu ștate vechi la noi în țară, inclusiv cu vechime în politica dâmbovițeană, întrebare lansată pe un site de socializare. El și alții ca el se tem de ce este mai rău, și anume ce se va întâmpla cu animalele din ferme în caz că toți angajații vor fi incapacitați de infecția cu Covid-19.

„Fermierii din fermele de vaci cu lapte au de programat, de luat decizii extreme și au nevoie urgentă de poziția oficială a decidenților politici, fără povești, față de următoarea situație: într-o ferma de 100-1.000 de vaci, unul dintre angajați contracteaza coronavirus Covid-19 și este izolat. Restul angajaților din fermă intră în carantină la domiciliu, pentru 14 zile. Cum se rezolvă problema mulsului? După 14 zile se constată că și restul angajaților au contractat boala și nu mai pot veni la muncă. Cum am putea găsi rezolvare la aceasta situație? Noi nu vedem niciuna”, mărturisește un vestitul crescător de bovine.

Fermierul se întreabă retoric dacă există vreo celulă de criza „undeva”, dacă există cineva de specialitate în statul român care să vină cu o soluție într-o astfel de situație dificilă.

„Ca s-au închis școlile, e bine. Că funcționarii lucrează de-acasă, e bine. Că medicii de la spitalul Matei Balș și-au dat demisia pentru că nu li se mărește salariul, e bine. Că nu trebuie să mai ieșim pe drum, e corect, dar aici cum rezolvăm? E obligatoriu, prin lege și moral, ca vacile să mănânce, să fie îngrijite, asistate sanitar-veterinar și, neapărat, să fie mulse. Cum rezolvăm?”, se plânge crescătorul de vaci pe un grup specializat de comunicare.

În opinia sa, punctul 7 al Hotărârii nr. 9 din 10 martie 2020 a grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, și anume „La nevoie, structurile poliției și jandarmeriei asigură măsurile de ordine publică și însoțire necesare, inclusiv fluidizarea circulației rutiere pe traseele de deplasare, cu ocazia transporturilor realizate pentru gestionarea tuturor situațiilor ce vizează fenomenul coronavirus”, nu ar ajuta cu nimic la îmbunătățirea situației ipotetice enunțată, din contra, ar complica foarte mult lucrurile pentru ferme și, mai ales, pentru fermele mari și foarte mari.

Tot el vine și cu soluțiile la aceast problemă descoperită: „Din discuțiile cu fermierii se conturează o singura soluție: constituirea în fermă a unui nucleu de sacrificiu, de oameni devotați fermei, care să se autoizoleze pe o anumită perioada (Dumnezeu știe cât de lungă) și să ducă înainte activitățile curente ale fermei. Izolarea trebuie să fie totală, fără legătură cu exteriorul. Predarea laptelui se face fără a permite șoferului să coboare din mașină, iar accesul mașinii în fermă se face numai după o serioasă dezinfectare. Tot ce se introduce în fermă, se face printr-o zonă tampon, unde se lasă bunurile, cei care le livreaza se îndepartează, bunurile se dezinfectează și se introduc în fermă. După o perioadă se constituie un nou nucleu care să-l înlocuiasca pe primul și tot așa. Cred că Ministerul Agriculturii, alături de proprietarii de ferme, trebuie să găsească soluții de compensare pentru angajații care fac astfel de sacrificii”.

Demersuri de ultimă oră ale autorităților

Potrivit unei informări transmise de Camera Deputaților, ca urmare a recomandărilor autorităților competente și a măsurilor adoptate intern în vederea limitării răspândirii Coronavirusului (COVID-19) în România, personalul administrativ va efectua atât curățenia zilnică obișnuită, cât și dezinfectarea Sălii de plen a Camerei Deputaților, a sălii Biroului permanent, unde se va realiza numărarea voturilor, precum și a spațiilor adiacente acestora. De asemenea, vor fi dezinfectate urnele și bilele folosite la procedura de vot aferentă învestirii Guvernului.

Pe de altă parte, în contextul măsurilor luate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) de prevenire a riscului de răspândire la nivel național a infecţiei cu Coronavirus SARS-CoV-2, conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a aprobat decizia APIA de suspendare a activității de vizare a carnetelor de rentier agricol, începând de joi, 12 martie 2020.

„Această decizie este luată în aplicarea art.2 din Hotărârea nr. 6 din data de 06.03.2020 a Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. Activitatea de vizare va fi reluată de către Centrele judeţene ale APIA începând cu data de 4 mai 2020”, spun cei e la APIA. „Precizăm că în conformitate cu prevederile OMADR nr. 1272/2005, cu modificările și completările ulterioare, vizarea carnetelor de rentier agricol se realizează până la data de 31 august 2020”.

Tot miercuri, 11 martie 2020, Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri anunța că a convocat Comandamentul pentru situații de urgență la nivelul Ministerului pentru a inventaria măsurile ce urmează să fie implementate în contextul epidemiei de COVID-19 (Noul Coronavirus).

„Avem în vedere toate modalitățile prin care putem să asigurăm fără întreruperi sau sincope clienții casnici cu energie electrică și gaze, încercând să limităm în același timp interacțiunile care nu sunt absolut necesare. Românii trebuie să știe că nu există niciun motiv de îngrijorare: Sistemul Energetic Național dispune de stocurile necesare funcționarii în condiții normale, funcționează la parametri optimi, iar companiile de producție și distribuție sunt pregătite, au proceduri interne de lucru și au instituit măsurile de protecție pentru angajați. Pe cât posibil, îi îndemn pe clienți să folosească instrumentele de plată electronice/online în această perioadă. La nivelul Ministerului avem Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, și îi rog pe reprezentanții companiilor din energie să păstreze permanent legătura cu acesta și să anunțe dacă întâmpină dificultăți”, a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri le-a transmis reprezentanților companiilor din energie să-și anunțe angajații că se iau toate măsurile necesare pentru a limita răspândirea virusului.

„Important este să nu intrăm în panică, să respectăm indicațiile autorităților și să nu-i expunem pe cei din jur la riscuri inutile“, a mai afirmat Virgil Popescu.

La întâlnire au participat reprezentanții companiilor din sistemul energetic, care au prezentat situația de la nivelul societăților, respectiv procedurile de lucru și măsurile instituite pentru limitarea răspândirii COVID-19. S-a pus accent pe măsurile luate pentru limitarea contactelor cu consumatorul final. De asemenea, Ministrul Economiei a solicitat păstrarea unui canal de comunicare permanent cu comandamentele pentru situații de urgență și cu Direcțiile de Sănătate Publică de la nivelul județelor.

Sursă foto: Gândul.ro/Pixabay/caracter ilustrativ

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de...
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Soldații nord-coreeni din Rusia au devenit „dependenți de pornografie”. Ce a dus la acest lucru
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
Am făcut calculul. Câți bani au primit Mihai Găinușă și Oana Paraschiv, din partea Antena...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda "nepotul". S-au îmbogăţit cu 560.000...
"Înger drag!" Mama Nataliei, fetița de 10 ani ucisă în accidentul de la Timișoara, sfâșiată...
A murit Tyka Nelson, sora lui Prince! Cântăreața avea doar 64 de ani
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
❗ Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare ❗
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de...
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Mașinile care nu mai trec ITP-ul în 2024. Șoferii nu pot modifica. Reguli complete RAR
Cea mai stranie coincidență din istoria politică a SUA. Trei președinți sunt legați de un...
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Anul 2024, „aproape sigur” cel mai cald din istoria măsurătorilor și primul care trece pragul...