Numărul deceselor suplimentare puse pe seama complicațiilor îmbolnăvirii de COVID-19 a fost de 450 în 24 de ore, conform bilanțului prezentat marți, 9 iunie 2020, ora 00:30 GMT, de universitatea americană, Johns Hopkins.
Potrivit AFP, preluat și de presa internă, acest bilanţ zilnic ar fi cel mai scăzut după circa două luni.
Numărul total al morților puse pe seama contaminării cu SARS-CoV-2 în SUA a atins deja nivelul de 110.900, iar numărul cazurilor confirmate de îmbolnăvire de COVID-19 este, conform aceleiași surse, de 1.955.000. Din acest total, aproximativ 506.000 de persoane au fost declarate vindecate.
Conform unei medii a nouă modele epidemiologice realizată de specialiști ai universității statului Massachusetts, numărul de decese din cauza COVID-19 va atinge în SUA, cel mai probabil, un total de aproape 127.000, până la data de 27 iunie a.c.
Pragul de 500 de morţi zilnice înregistrate în SUA a început să fie depășit la finele lunii martie 2020. S-a ajuns până într-acolo încât curba deceselor ajunsese să sară peste 3.000 de morți în 24 de ore, în a doua decadă a lunii aprilie. După două săptămâni, bilanţul zilnic a coborât sub pragul de 1.000 de morţi.
SUA continuă să înregistreze aproximativ 20.000 de cazuri noi în fiecare zi şi nu reuşeşte să modifice această curbă a noilor contaminări.
Pe lângă diminuarea numărului deceselor puse pe seama complicațiilor îmbolnăvirii de COVID-19, o altă veste bună vine de peste Ocean.
Mai exact, luni, 8 iunie 2020, oraşul New York a demarat oficial procesul de ieşire din izolare, la mai bine de trei luni de la confirmarea primului caz de contaminare cu coronavirusul SARS-CoV-2, au anunțat AFP şi Reuters.
Potrivit oficialităților din New York, rata testelor pozitive de coronavirus a scăzut sub un nou prag de 3%, mult sub pragul de redeschidere de 15%, potrivit primarului Bill de Blasio. Oraș greu încercat de pandemie, New York a contabilizat oficial nu mai puțin de 22.000 de morţi de COVID-19.
Ieşirea din izolare a New York-ului ar urma să fie una progresivă, limitată în primă fază la sectorul construcţiilor şi producţiei. În următoarele 15 zile ar putea interveni o a doua fază, când newyorkezii vor putea merge la terase sau la coafor, însă nu şi la restaurante sau spectacole în spaţiu închis, ceea ce nu se ştie deocamdată când va fi permis.
În mod clar, condiţia de ieșire din izolare este ca rata infectărilor să nu se încadreze din nou pe o curbă ascendentă, iar manifestaţiile împotriva inechităţii rasiale din ultimele zece zile să nu majoreze semnificativ numărul de infectări cu noul coronavirus.