Prima pagină » Știri » CORONAVIRUS. Reuniune informală a miniştrilor de Externe din UE privind pandemia COVID-19. Șeful MAE va participa prin teleconferință

CORONAVIRUS. Reuniune informală a miniştrilor de Externe din UE privind pandemia COVID-19. Șeful MAE va participa prin teleconferință

CORONAVIRUS. Reuniune informală a miniştrilor de Externe din UE privind pandemia COVID-19. Șeful MAE va participa prin teleconferință

Cu ocazia întrunirii la care va participa și ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, vor fi dezbătute măsurile care trebuie luate în vederea implementării deciziilor din cadrul videoconferinţei desfăşurate la nivelul şefilor de stat şi de guvern în data de 17 martie 2020, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Totodată, miniştrii de Externe ai blocului comunitar (UE27) vor aborda şi chestiuni curente, în principal referitoare la evoluţiile din Siria şi Turcia, potrivit unui comunicat de presă al MAE remis Agerpres.

Concret, se vor continua discuţiile din cadrul reuniunii informale Gymnich şi reuniunii extraordinare a CAE (Zagreb, 5-6 martie), respectiv vizitei preşedintelui Recep Erdogan la Bruxelles (9 martie), menţionează MAE.

Priorități prezidențiale

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, participa marți, 17 martie 2020, la o videoconferință cu membrii Consiliului European privind măsurile legate de combaterea efectelor epidemiei COVID-19 şi a formulării unui răspuns coordonat al Uniunii Europene în fața acestei crize.

La acea întrunire, Klaus Iohannis s-a referit la interdependențele importante care există între statele membre ale blocului comunitar şi, în ca atare, la nevoia de a aborda această criză prin acțiuni comune la nivel european, cu măsuri proporționale și adecvate, titra Newsnational.

Preşedintele României a menționat atunci importanţa menținerii liberei circulații a persoanelor în interiorul Uniunii Europene. În acest context, Președintele României a exprimat sprijinul pentru orientările Comisiei Europene pentru o acțiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a susținut decizia de aplicare a unor restricții temporare călătoriilor neesențiale ale cetățenilor terți în Uniunea Europeană.

Președintele României a evidențiat situația dificilă a unor cetățeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei COVID-19 și nu pot reveni în țară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la granițele unor state membre. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene care să permită repatrierea cetățenilor din statele membre.

Totodată, Preşedintele României a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetățenilor UE atât din celelalte state membre, cât și din state terțe, utilizând asistența consulară.

În plus, Iohannis a subliniat importanţa asigurării în continuare a integrității Pieței Unice. În acest sens, Preşedintele României a salutat inițiativa Comisiei Europene de a lansa procedurile pentru completarea stocurilor de dispozitive medicale şi de inițiere de achiziții publice colective pentru echipamente și dispozitive medicale.

Legat de măsurile economice, Președintele Klaus Iohannis a solicitat mai multă flexibilitate în asigurarea finanțării unui spectru larg de obiective din fondurile europene pentru combaterea impactului economic negativ al crizei COVID-19. De asemenea, Preşedintele României s-a pronunțat pentru identificarea unui sprijin financiar special acordat statelor membre ale Uniunii pentru a face față reducerii activității economice, a investițiilor și a cererii.

Sursă foto: Mediafax

Autor

Citește și