O dezbatere găzduită joi de STA (Slovenian Press Agency) s-a axat pe terapia cu celule stem, care ar putea fi folosită în lupta contra coronavirusului, în cazurile cele mai severe. Este nevoie însă de studii aprofundate pentru a evalua efectul terapeutic al tratamentului.
Francesco Curcio, profesor de patologie clinică la Universitatea din Udine, a declarat că virusul nu va dispărea și vor apărea și alte virusuri, pentru care trebuie să fim pregătiți.
Curcio, care conduce Laboratorul de Medicină al Spitalului Universitar din Udine, a spus că, în prezent, în cazul tratării Covid-19 se folosesc medicamente pentru alte boli virale, precum HIV și malaria, „care uneori dau rezultate, alteori nu”.
Cea mai bună soluție ar fi, în viziunea sa, celulele stem sau mai bine zis un subgrup al acestora, care pot regenera echilibrul sistemului imunitar și pot regenera țesutul.
Celulele stem mezenchimale ar putea fi folosite în a doua fază a evoluției coronavirusului, când este posibil ca pacientul să fie afectat de ARDS (sindromul de insuficiență respiratorie acută).
Terapia a dat rezultate în cazul unui pacient din Slovenia, bolnav de Covid-19, în cazul căruia alte tratamente au eșuat. Acesta a fost ventilat mecanic 20 de zile și din păcate nu a supraviețuit, dar rezultatele sunt promițătoare, a declarat Curcio, deoarece acele celule și-au făcut treaba când a fost vorba de controlul inflamației.