Medicul Valentin Boldea susţine că prin analiza statisticilor oferite de autorităţi în timpul epidemiei de COVID-19 rezultă situaţii stranii. El dă ca exemplu judeţul Galaţi care se află pe locul 9 în ceea ce priveşte infectările cu virusul COVID-19 şi pe poziţia secundă în clasamentul deceselor.
„Dacă raportăm numărul decese la numărul total de cazuri de îmbolnăvire, Galaţiul este judeţul cel mai afectat cu un indice de mortalitate mult peste media pe ţară”, a declarat, pentru MEDIAFAX.
Valentin Boldea le cere specialiştilor să verifice modul în care au fost făcute raportările. El susţine că este posibil să fi fost erori de raportare în condiţiile în care numeroşi gălăţeni s-au infectat deşi în regiunea sud-est a ţării numărul de infectări este foarte mic. La Galaţi, de exemplu, sunt raportate 539 de infectări şi decese, în timp ce la Brăila, situată la doar 20 de kilometri distanţă, sunt doar 19 persoane infectate şi nici un deces.
„Ori judeţul Galaţi a raportat şi a efectuat după o metodologie unică aceste anchete epidemiologice, ori judeţele din jur au avut criterii diferite în efectuarea anchetelor epidemiologice”, a mai spus Boldea.
De asemenea, medicul Boldea solicită o analiză a modului în care au fost făcute testele de depistare a infecţiei COVID-19.
„Constatăm o neuniformitate în aplicarea criteriilor de eligibilitate pentru aceste teste de depistare a infecţiei cu COVID-19 (…) La nivel naţional trebuie să se stabilească o strategie unitară, cu criterii foarte bine puse la punct, astfel încât să nu mai avem asemenea distorsiuni şi situaţii destul de ciudate”, a precizat Valentin Boldea.
Autorităţile medicale locale îl contrazic pe medicul gălăţean. Şeful DSP Brăila spune că există o practică unitară în ceea ce priveşte raportările şi că au fost respectate întocmai procedurile care prevedeau atribuirea unor coduri de caz tuturor suspiciunilor. Toate datele strânse în timpul epidemiei pot fi verificate oricând, iar testele au fost făcute aşa cum au stabilit autorităţile centrale.
„Noi raportările le-am făcut conform metodologiei existente. De la început nu ne-am abătut de la metodologie (…) Nu s-a testat niciodată mai târziu, toate s-au testat imediat. Noi am dus probele la laborator Balş şi, ulterior, la laborator Cantacuzino. În momentul de faţă este şi laboratorul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila”, i-a explicat corespondentului MEDIAFAX, directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.
Primăria Capitalei lansează astăzi, 22 mai, la ora 13:00, platforma online www.testampentrubucuresti.assmb.ro unde se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureşteni, pentru a fi testaţi gratuit în vederea depistării infecţiei cu noul coronavirus.
Platforma este parte a proiectului „Testăm pentru Bucureşti” – prima iniţiativă a unei autorităţi locale din România care asigură testarea cu aparate Real Time PCR pe scară largă a persoanelor asimptomatice.
Primarul General, Gabriela Firea: „Am propus în luna mai acest proiect prin care 11.000 de bucureşteni pot beneficia gratuit de testare pentru depistarea infectării cu noul coronavirus. Capitala se înscrie, astfel, în rândul marilor metropole europene, care aplică deja principiul testării extinse, promovat şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Vor fi utilizate teste de tip antigen standard RT-PCR, cele mai utilizate la ora actuală pe plan mondial pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2.