Prima pagină » Știri » CORONAVIRUS. Uniunea Europeană avertizează asupra informațiilor false despre COVID-19 care circulă pe internet

CORONAVIRUS. Uniunea Europeană avertizează asupra informațiilor false despre COVID-19 care circulă pe internet

CORONAVIRUS. Uniunea Europeană avertizează asupra informațiilor false despre COVID-19 care circulă pe internet

Uniunea Europeană a avertizat miercuri că un val uriaș de informații false despre COVID-19 a apărut pe rețelele sociale în perioada pandemiei.

Uniunea Europeană avertizează că informațiile false despre noul tip de coronavirus pot avea efecte deosebit de grave și a anunțat că vrea să combată dezinformarea de pe internet, informează Euronews.

UE a anunțat că își dorește să comunice mai bine despre această problemă cu cetățenii europeni și își propune o cooperare mai bună cu statele membre în legătură cu dezinformarea de pe internet.

„Dezinformarea în vremea coronavirusului poate ucide. Avem datoria de a ne proteja cetățenii ajutându-i identifice informațiile false și de a-i scoate la iveală pe cei responsabili. În ziua de astăzi, unde războinicii folosesc mai degrabă tastaturi în loc de de săbii, iar campaniile de dezinformare sunt arme recunoscute, Uniunea Europeană își va intensifica activitățile și dezvolta capacitățile în această luptă”, a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Euronews notează că au fost raportate cazuri în care unele persoane au luat medicamente nerecomandate pentru a preveni COVID-19 sau au folosit „leacuri” care nu au niciun efect.

Informațiile false despre coronavirus, folosite ca „arme”

Virusul a devenit o „armă geopolitică”, iar Uniunea Europeană a identificat anumite campanii de dezinformare venite din surse din Rusia și China.

Borrell a criticat Google, Facebook și Twitter, despre care a spus că permit distribuirea informațiilor false legate de coronavirus pe platformele lor.

„Valuri de dezinformare au lovit Europa în timpul pandemiei. Ele au pornit și din interiorul, dar și din afara Uniunii Europene. Pentru a lupta împotriva dezinformării, avem nevoie să mobilizăm toți actorii relevanți, de la platforme online la autorități publice și mass media. În timp ce platformele online au luat decizii pozitive în timpul pandemiei, acestea trebuie să depună mai multe eforturi. Acțiunile noastre sunt puternic fundamentate în drepturile omului, în principal în libertatea de exprimare și de informare”, a declarat Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene.

Comisia Europeană a publicat, pe site-ul său oficial, un mic ghid privind dezinformarea în spațiul public, document care poate fi accesat AICI.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și